Hoe kom ik van het onkruid af?

Hoe kom ik van het onkruid af?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Onkruid heb ik niet. Echt…! Gewoon NIET. 

Medetuinders komen wel eens ongelovig bij mij kijken om daarna met eigen ogen vast te stellen dat er 'inderdaad' geen onkruid groeit. Wel staat alles vol met heerlijke groentes en vruchten.

Het aantal kruidjes of grasjes die ik gedurende het groeiseizoen uit de grond trek zijn op de vingers van 1 (nou vooruit) 2 handen te tellen. 


Hoe dan?

In 2016 ben ik begonnen met moestuinieren.  De tuin was door de tuinvereniging gefreesd.  Erg jammer, want elke worm die het in z'n hoofd had gehaald daar rond te kruipen is verhakseld.  

Als eerste heb ik met een dikke laag houtsnippers de paden aangelegd. Daarna heb ik enkele bedden afgedekt met hooi, andere met stro en ook eentje met afgeknipte wortels van aardbeienplantjes (kon ik gratis meenemen van een kweker). Dit afdekken heet ‚mulchen’. Het afdekmateriaal (hooi, stro, en zo) heet ‚mulch’.

Wormen zijn werkelijk gek op mulch. Degene die aan de massaslachting ontkomen waren, vermeerderden zich rap. Terwijl ik geen enkele meststof gebruikte, wemelde het al na een paar weken van de mest- en andere wormen. Dit trok weer veel merels en lijsters aan die in mijn paden en bedden kwamen wroeten. Vogelpoep is trouwens fantastische mest, dus bedankt vogels. 

Het eerste jaar heb ik wel regelmatig grasjes en ongewenste kruidjes uit de grond getrokken en dit gewoon bovenop de mulch laten liggen. Vergeleken met de andere tuinders op het complex was de hoeveelheid onkruid bij mij echt minimaal. Het tweede jaar.... na-ja.... echt waar; op de vingers van 2 handen te tellen.


Oké, maar waar zijn die onkruidzaden dan? Stikken de planten dan niet? Maar rot die mulch dan niet?  Waarom werken houtsnippers zo goed?

Antwoorden op deze vragen lees je hier in deel 2.

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.8 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Wat een goed idee dat ga ik ook proberen
| 10:31 |
Als je vragen hebt, laat maar weten. Succes!
| 15:04 |
Interessant. Maar onkruid tussen klinkers en straatstenen blijven een probleem. Ik schreef er dit over:
y.is/EEXBR
| 14:23 |
Dat klopt Rudy, Dit is ook meer voor tuinen bedoeld.
| 15:27 |
In mijn tuin heb ik alleen wat onkruid tussen de tegels. Het is zo dicht begroeid daar komt geen onkruid meer tussen. En ja wat is onkruid? Ik lees snel verder.
| 00:13 |
Inderdaad, wat is onkruid. Ik noem het ook eigenlijk 'ongewenste kruidjes', maar voor het artikel naar de naam 'onkruid' gegrepen voor de herkenbaarheid.
| 09:05 |
Onkruid tussen klinkers en straatstenen blijven een probleem. Ik schreef er dit over: y.is/EEXBR
| 14:24 |
Waardevolle info bedankt
| 19:19 |
Ik zie op je omslagfoto ook een Geranium staan en dat is geen onkruid hoor.
Maar je hebt gelijk wormen zijn heel belangrijk voor je tuin
| 17:29 |
Het is ook geen geranium, Schapenkopje. Het is borage. Ook wel komkommerkruid. Maar zoals je in het artikel kunt lezen, heb ik ook helemaal geen onkruid. Ik kan geen foto plaatsen van iets wat er niet is, dus vandaar een foto van sla soorten, bieten en borage ;-)
| 17:37 |
O Ok dan vergis ik me.
| 18:24 |
Ik was bij deel 2 begonnen, begrijp je nou dat deze manier van tuinieren zo weinig wordt toegepast?
| 17:11 |
Ja, echt hè!
| 17:35 |

 

×

Yoors


exit_to_app Inloggen