Doe gewoon even ''Normaal''!!


doe-eens-normaal-man_design.png

 

Doe eens normaal!... is een zin die ik meerdere malen per dag rond hoor gaan.

''Wat wordt hier mee bedoeld'' is dan de vraag die mij direct de gedachten doen kwellen. Het defineren van ''Normaal'' is nog lastiger dan ik dacht want wat is nou eigenlijk ''Normaal''?

Na diep nagedacht te hebben ben ik dan ook tot de conclusie gekomen dan ''Normaal'' voor een ieder individu op een andere manier geinterpeteerd kan worden. Wat normaal gevonden word voor de ene persoon kan volkomen ongepast en associaal gevonden worden door de ander. Door de verschillende leefomgevingen en omstandigheden waar iemand in opgroeit worden bepaalde normen en waarden gehanteerd die enorm ver van elkaar kunnen liggen. Bijvoorbeeld iemand die opgegroeit is in Wassenaar en woont in een villa met een dure auto voor de deur en waar geld problemen en schulden niet in het woordenboek voorkomen, zullen de normen en waarden erg ver verwijderd liggen als van iemand die 10 kilometer verderop geboren is. In een achterstandwijk dat 10 kilometer van wassenaar afgelegen is, waar vader en moeder van een uitkering leven en een of beide ouders verslaafd zijn zullen de normen en waarden compleet verschillen met die van de wassenaarse ouders met de dure auto voor de deurP0Y4ZT41.jpg

 

Deze verschillen van normen en waarden maken het defineren van ''Normaal'' erg lastig en maken het moeilijk te bepalen wat nu wel en wat nu niet maatschappelijk geaccepteerd kan worden. Het is dan ook belangrijk om te kijken waar iemand vandaag komt om te kunnen bepalen wat nou normaal is voor iemand en wat nu buitensporig gedrag kan zijn. Niemand is het zelfde (gelukkig, anders zou het wel een heel saaie boel worden).

Zelf heb ik hier een hoop inzicht in vergaard de laatste tijd en heb bij mijzelf ingezien dat sommig gedrag dat ik voorheen vertoonde niet altijd in het goede keelgat gevallen zal zijn bij mensen die andere normen en waarden van hun ouders hebben geleerd. Het maatschappelijk geaccepteerde opzoeken is wederom niet makkelijk maar niet onhaalbaar. Tegenwoordig ben ik mezelf meer gaan inleven in andere mensen voordat ik conclussies trok over hoe iemand in elkaar stak en waarom hij/zij dit gedrag vertoonde. Het zinnetje ''Doe nou eens normaal!'' komt dan ook minder snel mijn mond uit dan vroeger. Omdat ik nu in zie dat het geen dat van huisuit is meegegeven voor de persoon in kwestie best als normaal gevonden kan worden.

het volgende waar ik dan tegen aanliep was, ''hoe ga ik dit brengen zonder escalatie?''.  Wat mij geholpen heeft is om mezelf wat assertiever op te stellen en met rust de persoon in te laten zien wat het gedrag van de persoon met mij deed. ik merkte dat ik hiermee een stuk verder kwam zonder escalatie. het was een compleet nieuwe ervaring voor mij waar ik blij van werd omdat ik op een makkelijke manier een serieus gesprek in ben gegaan en iemand iets bijgebracht heb. Op deze manier leer ik zelf beter omgaan met mijn medemens en heb ik het gevoel dat ik ook de ander iets bij heb gebracht waar de persoon ook echt iets aan heeft.

De zin ''Doe nou eens normaal!'' heeft voor mij een compleet nieuwe betekenis gekregen en is vanaf nu dan ook echt een stuk krachtiger geworden omdat ik hier nu iets over te vertellen heb.

Op deze manier heb ik nog geen defenitie gegeven van ''Normaal'' maar dat is zoals jullie gelezen hebben hierboven ook niet echt mogelijk.

 


Het leukste blijft toch als iemand je het opdraagt op deze manier, echt om op te vreten!! hahaha!!

wil je meer blogs lezen dit kan makkelijk door een van de onderstaande plaatjes aan te klikken en direct een nieuw blog te lezen. (van mij uiteraard ;) )

Ook post ik regelmatig een Quote of deel ik een indrukwekkende foto waar ik uren naar kan blijven kijken. kijk mee en klik de links hieronder aan.