Stap 1: maak een budget


In deze blogs neem ik jullie mee op het avontuur dat mijn man en ik 1,5 tot 2 jaar geleden zijn begonnen. We waren het zat hoe alles financieel liep en besloten om onze financiën grondig aan te pakken. Het begon op een dag in een vakantie, toen wij tot de conclusie kwamen dat we meer vrijheid en controle wilde over ons leven. Niet meer werken omdat het moet, maar omdat we dat leuk vinden. Alles aanpakken kostte tijd, moeite en veel proberen. Maar het belangrijkste was dat we onze 'money mindset' moesten veranderen. En dat hebben we gedaan. In deze blogs neem ik jullie mee in hoe we dat gedaan hebben. Zodat je hopelijk geïnspireerd wordt.

Nadat we besloten hadden dat het echt tijd was om onze financiën aan te pakken, begonnen we met het maken van Excel sheets. Eentje met al onze inkomsten, eentje met al onze uitgaven en eentje met onze spaardoelen. Wat we meteen zagen, was dat er compleet geen logica in zat. Alleen de vaste lasten waren consistent, de rest ging echt alle kanten op. We besloten om dit als eerste aan te pakken en we zijn gestart met het opzetten van budgetten. Een budget maken klinkt niet heel moeilijk, en dat is het ook niet. Alleen het jezelf houden aan het budget, dat is de uitdaging.

We begonnen met de boodschappen. De boodschappen gingen bij ons van dezelfde rekening als waar de vaste lasten en alle andere pin-transacties vanaf gingen. Wat in de praktijk betekende dat we aan het einde van de maand regelmatig in de supermarkt stonden, met een pinpas die het niet deed. Dan sluisten we geld door vanaf onze spaarrekening en konden we de boodschappen betalen. Puur en alleen omdat we niks planden of gestructureerd hadden. Dus het eerste wat ik deed, is een extra rekening openen, puur voor de boodschappen. Samen besloten we dat een budget van €325,- voldoende moet zijn voor ons gezin met 2 kinderen. Ik zette voor mezelf een weekbudget van €75,-, zodat ik nog wat uitloop had, mocht er wel een dure week tussen zitten. Doordat ik dit budget had, werd ik me veel bewuster van wat dingen kosten. En ook, van hoe ongeorganiseerd ik boodschappen deed. Hoe vaak ik wel niet de weekboodschappen deed, voor 7 dagen groente in mijn kar gooide en er dan thuis achterkwam dat ik nog voor 4 dagen groente had liggen... Mijn koelkast was altijd te vol en aan het einde van de week gooide ik standaard eten weg, omdat het niet meer goed was. Dat gebeurt nu nooit meer, want ik ben veel bewuster met het doen van boodschappen. In een volgende blog ga ik hier dieper op in.

Een ander budget dat we hebben gezet, is voor kleding. We gaven sowieso al weinig uit aan kleding, maar voor de kinderen wilde ik nog wel eens iets kopen dat 'echt zoooo leuk' was, om er vervolgens achter te komen dat mijn dochter inmiddels al 11 jurken in de kast had hangen. In het jaar voor onze herstructurering gaven we ongeveer €1200,- per jaar uit aan kleding. Dit is absoluut niet extreem veel voor 4 personen, maar ik besloot dat het minder kon. Daarnaast, ben ik me vorig jaar ook veel bewuster geworden van het concept fast-fashion en dat stuitte me ontzettend tegen de borst. Kleding die je koopt, een paar keer aan doet en vervolgens niet meer draagt. Dat past gewoon niet bij ons. Ik besloot dat ik vanaf nu zoveel mogelijk tweedehands wilde gaan kopen. Ik maakte een berekening, ook rekening houdend met winterjassen en nieuwe schoenen voor de kinderen, en kwam tot de conclusie dat €800,- voor een jaar voldoende moet zijn voor ons 4en. Mijn man en ik krijgen regelmatig tweedehands kleding van familie en we zijn erg zuinig op onze kleren. Ik heb een zomerjurkje dat al 12 jaar oud is en ik draag het nog steeds elke zomer, van dat kaliber. Wij hadden dus niet zo heel veel nodig. De kinderen zijn in de groei, dus die hebben natuurlijk nieuwe kleren nodig. Maar ook die hebben oudere neven en nichten waarvan ze dingen krijgen. Plus, tweedehands kleding is niet zo duur. En het is ons ook echt gelukt. We hebben afgelopen jaar €771,35 aan kleding uitgegeven, met z'n 4en. En dat was inclusief 3 bruiloften die we hadden dit jaar. Dat was echt nooit gelukt als we niet bewust een budget hadden gezet. En niemand komt iets tekort. Mijn dochter heeft nog steeds meer jurken dan ze aan kan in een week, en allemaal van een merk. Maar een Desigual jurk kost tweedehands een paar euro, dus dat is niet zo schokkend. Mijn zoon van 7 loopt in Z8 shirts, hartstikke mooi, maar ook die waren maar een paar euro. Het enige dat ik nieuw koop, zijn schoenen, ondergoed, sokken, badpakken en af en toe de spijkerbroeken voor mijn zoon (want ja, die knieën blijven niet lang heel). We lopen er dus allemaal hartstikke mooi bij, maar voor een fractie van wat we eerder uitgaven.

Andere budgetten die ik heb gezet, zijn voor benzine, cadeaus, klussen aan het huis, de kapper en vakanties. Dit laatste budget is dan wel heel ruim, want wij vinden vakantie erg belangrijk. Ervaringen vinden we veel belangrijker dan spullen, dus we bezuinigen niet op ervaringen. Op een studiedag van school, gaan we gerust een dag naar de dierentuin of naar een museum. Ik ga ook met elk van de kinderen elk jaar een weekendje weg. Dus het is zeker niet zo dat we niet leven. We geven ons geld alleen uit aan dat wat we belangrijk vinden. En daardoor houden we geld over om onze hypotheek af te lossen en onze spaarrekeningen aan te vullen.

In de volgende blogs, neem ik jullie mee in hoe ik dan precies alles heb aangepakt. Hoe doe je goedkoper boodschappen? Hoe zorg je dat je vaste lasten dalen? Het zijn allemaal praktische posts, die eigenlijk gewoon omschrijven hoe onze money mindset is veranderd. Want dat is toch echt het allerbelangrijkste.

#personalfinance#budgetmaken#besparen