Vijftig tinten groen: Hengifoss waterval


Met zijn 128 meter hoogte is de Hengifoss één van de hoogste watervallen van IJsland. Daarnaast is het ook één van de kleurrijkste, zo las ik op verschillende websites. Reden genoeg om deze waterval te willen bezoeken, maar........

Ik las ook dat je, om bij de waterval te komen, 2,5 km moet lopen, en in die 2,5 kilometer moet je klimmen, flink klimmen: 355 meter om precies te zijn. En daar was een probleem. Want: ik heb een paar beschadigde knieën, en overgewicht. Nu had ik al veel gewandeld in de vakantie, met als gevolg pijn in mijn knieën, en dus was het de vraag of ik deze wandeling zou kunnen doen. Maar niet geprobeerd is zeker niet gelukt, dus gingen we de berg op.

Onze uitvalsbasis was Egilsstadir, waar we via weg 1, 95 en 931 bij de parkeerplaats van de Hengifoss aankwamen. Hengifoss ligt op 35 kilometer van Egilsstadir. Op de (gratis) parkeerplaats vind je een toilet, erg prettig wanneer je gaat wandelen, of wanneer je terug komt.

Dan de weg omhoog: Voor je begint: Neem je tijd voor deze wandeling! Het is een pittige wandeling, maar er is voldoende te zien onderweg, en er zijn uitzichtpuntjes.

Je begint met het bestijgen van een paar stenen trappen, deze gaan steil omhoog, maar zijn goed te belopen.

Na de trappen wordt het brede pad wat ongelijker. Je loopt eigenlijk over een hard grindpad. Het pad blijft stijgen, dus loop niet te hard, je hebt nog 2,5 km te gaan.

Ik kan beter stijgen dan dalen, en de heenweg was voor mij pittig, maar te doen. Doordat de ondergrond verhard is, en behoorlijk gelijkmatig kon ik goed omhoog wandelen.

Ik had mijn wandelstokken bij me, maar had deze niet nodig.

Natuurlijk heb ik gewenst een kilo of wat te verliezen tijdens deze klim, dat maakt het klimmen een stuk makkelijker. Ik heb me verbaasd over hoe sommige mensen omhoog liepen alsof ze op een normale weg aan de wandel waren. Die mensen waren vast meer getraind dan ik ;-).

Al gauw kwamen we bij het eerste uitzichtspunt:


hengifoss

.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

hengifoss

De weg naar boven is prachtig!

hengifoss

Denk niet dat je alleen loopt als je de Hengifoss bezoekt: vooral in het hoogseizeoen kan het er druk zijn. Door het brede wandelpad is dit echter geen probleem. Geniet van het uitzicht aan alle kanten: voor je is de berg waar de Hengifoss op je wacht, achter je het enorme meer Lagarfljót, waar een heuse IJslandse Nessie gesignaleerd is, en nog af en toe te zien schijnt te zijn, de Lagarfljót Wirm..... (Op youtube vind je een filmpje over de laatste keer dat het dier te zien was: zoeken op iceland lake monster). Ik heb onderweg, terwijl ik even stond uit te hijgen goed gekeken, maar het monster niet gezien.

Wel zag ik schapen, zoals op heel IJsland, onderweg vind je een paar keer een hek over het pad, waarbij je gevraagd wordt dat hek te sluiten, om te voorkomen dat de schapen weglopen.

...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

hengifoss

Onderweg kom je ook deze waterval tegen, je bent dan op ca 1,5 km van de totale route. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar de basalt formaties: gevormd uit lava dat onder druk is gestold.

En dan, dan kom je bij het uitkijkpunt: een eind boven je en voor je zie je de Hengifoss! Hier staat een bankje waar je uit kunt puffen, waar je kunt genieten van het uitzicht.

hengifoss

Óf je ziet dat er nog een pad is: een pad dat je dichter naar de waterval leidt...... in mijn geval: onderweg heb ik, geheel volgens IJslandse gewoonte zon gezien, maar ook regen gehad. Toen ik op het uitzichtpunt kwam was ik trots dat ik het gehaald had, en het ging eigenlijk heel goed! Maar ja: er was nog een pad...... en op het moment dat ik twijfelde liet de zon zich weer zien en scheen prachtig over de waterval, alsof ze me uitnodigde het laatste stukje ook nog te lopen.

En hup, daar ging ik weer.

hengifoss
Het laatste stuk is een moeilijker stukje om te lopen: het pad wordt een stuk smaller, en het allerlaatste deel loop je over de stenen. Ook moet je een stroompje oversteken. Hier was ik blij met een handje van mijn partner.

Op het eind moet je een paar grote stappen zetten, om uit te komen aan de voet van de waterval, waar het, toen ik er was, héél erg hard waaide, maar waar je ook goed de kracht van de waterval kon zien, en het ruisen van de waterval goed kon horen.


Wanneer je hier loopt is het nog een paar meter naar de voet van de waterval....

hengifoss

En daar is íe!

hengifoss

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

hengifoss

De foto's doen geen recht aan de schoonheid van deze plek. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar de kleuren van de Hengifoss, de lagen in de rotsen, en het geweld waarmee het water naar beneden stort.

Het was berekoud hierboven, maar ik had de tocht er voor over. Ik heb er een klein uur over gedaan om boven te komen, de toch naar beneden duurde ongeveer even lang, doordat dalen voor mij lastiger is dan stijgen.

Omdat soms een foto meer zegt dan duizend woorden..... zo blij was ik dat ik had doorgezet, én de eindstreep haalde!


hengifoss

Ook reisvarhalen vertellen?

Meld je (gratis) aan bij Yoors en vertel!