Leuke herinneringen aan school


Vanwege een flinke serie verhuizingen in mijn jeugd heb ik op meer (lagere) scholen gezeten dan de meeste mensen, denk ik zo. En daarom is deze uitdaging van Ingrid dan ook best aan de ingewikkelde kant. Hoewel… over elke school valt natuurlijk wel iets te zeggen.

Mijn vader was een onderwijsman in hart en nieren. Iets wat zelfs op zijn begrafenis nog (in volkomen onverwachte vorm) tot uiting kwam. Scholen hebben dus in meerdere opzichten invloed op mijn leven gehad.

In mijn herinneringen verhaal neem ik je graag in chronologische volgorde mee langs de scholen in mijn leven. In elk geval die waar ik zelf op heb gezeten. Herinneringen, die als broodkruimels in het leven zijn…

Kleuterschool

overmij

De kleuterschool in Lage Zwaluwe was een leuke tijd. Lekker spelen, lekker mezelf zijn, samen met vriendjes en vriendinnetjes.

Een speciale herinnering aan deze tijd ligt helemaal aan het eind. Bij het afscheid mochten we allemaal verkleed komen.

Mijn moeder heeft mij toen tot Swiebertje omgedoopt. Dit door haar zelfgemaakte pak zou later nog verschillende malen zijn vruchten dragen.

Lagere school

Lage Zwaluwe

De lagere school in Lage Zwaluwe was pal naast ons huis. Het was een soort ambtswoning, zeg maar. We hadden het daar uitstekend naar onze zin. Dat was wel ontzettend makkelijk.

Hier maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen schoolfotograaf. Gelukkig heeft die mij een herinnering bezorgd, want een half jaar is op die leeftijd denk ik niet voldoende om stevige herinneringen op te bouwen.

Volgens mij moet het echter wel een leuke klas geweest zijn. Een klas die ik dus al na een paar maanden moest verlaten, omdat we gingen verhuizen. Ik ben dan ook al snel iedereen uit het oog verloren.

overmij

Diemen

In Diemen kwam ik halverwege de eerste klas binnen. Ik heb er 3,5 jaar doorgebracht. Als ik hieraan terugdenk, herinner ik mij bijvoorbeeld mijn terugkeer als Swiebertje en mijn rol als Sinterklaas. Maar daarover schreef ik al in ‘De rode mijter van Sinterklaas’.

Daarom licht ik hier het spraakwater van de juf uit de 2e klas, het leren van de (Psalm)versjes in de 3e klas en de handvaardigheidslessen in de 4e klas eruit. Meester - of eigenlijk: meneer - Lam in de 4e klas was hier namelijk ontzettend goed in. Stuk voor stuk maakten deze dingen indruk op mijn leven. Al betekent dat niet dat ik er altijd goed in geworden ben, want ik heb nog altijd twee linkerhanden…

Veenendaal

De laatste 2 jaren van de lagere school waren in Veenendaal. Daar zat ik op de Morgensterschool. En dat geeft meteen een belangrijke leuke herinnering weer. Immers, bij iedere mededeling van de hoofdonderwijzer - mijn meester - klonk door de intercom het begin van Hoe helder staat de Morgenster. Prachtig gefloten…

Nog een paar herinneringen:

· De eerste schooldag van deze letterlijk nieuwe school was op mijn verjaardag.

· Mijn eerste cijfer voor schrijven was een voldoende. Voor de allereerste keer, volgens mij. Echt een verschil met de vorige school.

· Het schoolkamp daar in Otterlo, dat was nu echt een kamp van zo! {schoolkamplied}.

Na de lagere school

Mavo, Veenendaal

Over de Mavo heb ik al eens een herinnering gedeeld. Deze vind je onder punt 6 van ‘De 10 van mij’. Het gaat over mijn leraar Engels. Maar er zijn natuurlijk meer herinneringen… 

Zo gingen we tijdens de introductieweek o.a. naar een locatie in een weiland aan de rand van Veenendaal. Ergens in het gras was een deur neergezet. Dat was de plek, waar het nieuwe schoolgebouw zou worden gebouwd, zo werd ons verteld. Ik heb er nog net examen gedaan. ☺

overmij

Aan het eind kregen we - zoals het een goede school betaamt - ook een afscheidscadeau. In ons geval was dat een Bijbels dagboek voor jongeren. Dit was geschreven door onze godsdienstlerares. Zeer toepasselijk, opbouwend en wat mij betreft heel leuk. 
Voor mij was dit de jaren daarna als dagelijks brood voor mijn ziel. 

Meao, Oosterbeek

Voor de Meao moest ik naar Oosterbeek. Een paar stations treinen, zeg maar. En van daar af een mooi bomenrijk stukje lopen naar het schoolgebouw. Een tijd waar ik eerlijk gezegd niet zo heel veel levendige herinneringen aan heb.

Iets wat mij nu te binnen schiet is het - in het kader van een studieopdracht - opzetten van promotiemateriaal voor een reisbureau. WegWijs hadden we dat genoemd. Onze beide achternamen begonnen dan ook niet voor niets met een W.

En verder hadden we soms gymles op het terrein bij het Airborne museum. Een mooi veld met een rijke geschiedenis. En als geschiedenis een van de favoriete vakken van je vader is en je zelf ook wel iets hebt opgebouwd met het onderwerp ‘Tweede Wereldoorlog’, is dat best bijzonder.

Heao, Zwolle

Om mijn opleiding in de Accountancy richting te kunnen doen, moest ik kiezen tussen de Heao in Den Haag en die in Zwolle. De keuze viel op de mooie stad aan de IJssel. Het schoolgebouw zat in het oude Provinciehuis, in het centrum. Op zich was dat natuurlijk al heel praktisch voor in de pauzes.

Herinneringen aan deze tijd zijn er vele. Maar wat zal ik er hier eens uitlichten? Laat ik maar beginnen met de leuke contacten met klas-/studiegenoten. Dat kostte mij op zich best wel wat moeite en energie.

Maar het was leuk om iedereen bijvoorbeeld eens een chocoladeletter cadeau te geven. Zorgen die ochtend als eerste in het lokaal te zijn, de pakjes - compleet met gedichten - op een van de tafels te leggen en dan snel weg te vluchten naar de kantine. 

Het duurde lang voor het raadsel was opgelost. Wie, o wie was toch die Sint? Terug naar de herinneringen aan Diemen, zal ik maar zeggen…

overmij

Verder viel er over iedere docent wel iets leuks te zeggen. Dat deden we dan ook bij de eerste groep geslaagden van onze klas. Een leuke happening, met veel door ons zelf geschreven cabaretachtige liedjes (op populaire muziek, overigens ☺).

P.S.: Post Studium

ETH, Veenendaal

Vele jaren later begon ik aan de hbo studie Theologie. Dit was een zaterdagopleiding aan de ETH, de Evangelische Theologische Hogeschool. Deze studie moest ik na een halfjaar stoppen, omdat ik parallel hieraan een relatie met mijn huidige vrouw op mocht bouwen.

Een van de leuke herinneringen is de locatie. Het was niet alleen in het mij zo bekende Veenendaal, waar mijn ouders nog steeds woonden. Ook het gebouw kende ik van binnen. Ik had hier namelijk al eens 4 jaar van mijn leven doorgebracht. Het was het oude Mavo gebouw. Het vak ‘Nieuwe Testament’ had ik bijvoorbeeld in mijn voormalige wiskundelokaal.

Tot zover mijn overzicht van enkele leuke schoolherinneringen. 

Weet jij nog iets van je schooltijd? Deel het dan in het kader van deze uitdaging…!

 
overmij

Ingrid Tips en Meer daagt ons uit om onze leuke schoolherinneringen te delen. Die uitdaging ga ik met deze blog graag aan.

overmij

Door ook de foto van het brood hierin op te nemen, past dit eveneens in de schrijfuitdaging van Hans van Gemert voor deze maand.

Andere verhalen van Flying Eagle

Andere verhalen van de hand van Flying Eagle zijn te vinden in de Collectie Verhalen

Benieuwd naar mijn persoonlijke verhalen? Neem dan eens een kijkje in de Collectie Over mij.

Jeff Watkins

Wil je ook meeschrijven, 

maar ben je nog geen lid van Yoors?