Navulstations in drogisterijen


Bewust omgaan met

Navulstations voor wasmiddel & shampoo 

We weten allemaal dat de zeeën veranderd zijn in een plasticsoep en ik denk dat iedereen ook wel weet dat we anders moeten omgaan met onze producten en het afval dat wij produceren. Ik probeer het wel maar ik vind het niet altijd eenvoudig moet ik bekennen. Ik ben een voorstander van bewust omgaan met milieu en omgeving maar ik vind ook dat het ons niet altijd makkelijk wordt gemaakt. Ook vind ik dat de Politiek teveel op de schouders van de consument legt en dan heb ik het m.n. over het kostenplaatje. Ik denk dat veel consumenten veel meer zouden willen en ook veel meer zouden doen als de kosten lager zouden zijn en het makkelijker te bereiken zou zijn. Hergebruik is voor mij geen issue want dat zit zo in mijn systeem dat ik daar geen problemen mee heb. Omdenken doe ik aan de lopende band net als recyclen en restylen maar ik zou graag meer willen doen. Maar ik merk dat de stappen die ik nu nog kan zetten bemoeilijkt worden door locatie, financiële middelen en aanbod.

Wasmiddel heb ik een tijdlang zelf gemaakt. En daar was ik best tevreden over en eigenlijk moet ik dat ook weer oppakken. Ik ben ermee gestopt toen mijn 2 grote pannen sneuvelden - want ik heb aardig wat hoeveelheden nodig met een groot gezin - maar ik realiseer me nu dat ik sinds ik nieuwe grote pannen heb ik het wasmiddel maken niet heb opgepakt. Best stom eigenlijk.

Behalve wasmiddel maak ik ook mijn eigen scrubs. Hier ben ik ooit mee begonnen omdat ik ze eigenlijk vreselijk duur vond. Ik scrub - zeker als het blote huid tijd is - erg graag en regelmatig. Om een scrub te maken heb je eigenlijk alleen zout en/of suiker en olie nodig. Dat is echt het enige en het werkt perfect. Je kunt daarnaast ook nog geurstoffen gebruiken of bijvoorbeeld koffie maar dat hoeft niet al is dat wel lekker. De scrubs maak ik pottengewijs, ik gebruik glazen potjes waar jam in gezeten heeft bijvoorbeeld (let er alleen op dat je een potje gebruikt met een brede opening). Op die manier hergebruik je en ben je dubbelop goed bezig.

Er zijn dus een heleboel opties om je verzorgingsproducten en wasmiddelen zelf te maken en dat is natuurlijk vaak DE beste manier om te besparen en om milieubewust bezig te zijn. Maar niet iedereen is hiervoor in om welke redenen dan ook. Men vindt het te bewerkelijk of men gelooft niet dat het "net zo goed is als iets wat gekocht is" of men denkt dat het toch duurder is.

Er is een tussenweg. En dat is groot inslaan. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit bedacht dat er geen echt verschil is tussen douchecrème en badschuim. Beide producten hebben als doel om een lijf schoon te maken en om datzelfde lijf lekker te laten ruiken. Het verschil tussen beide producten is dat als er bad op staat het meestal meer schuimt (wij willen in een schuimend bad stappen) maar dat is het ook wel. Een ander verschil is dat badschuim stukken goedkoper is dan douchecrème en in grotere flessen verkocht wordt. Twee keer win dus. Wat doe ik dus tegenwoordig. Ik koop badschuim in grote flessen en giet dat over in kleinere flessen die onder de douche net iets handzamer zijn. Want flessen met badschuim hebben altijd een grotere opening dan flessen met douchecrème. (Zeker geen badschuimflessen onder de douche zetten als je kleine kinderen hebt die wel al zelf kunnen douchen! Dan gaat het nl. net zo snel op). Nog idealer is als je er een pompje opzet om het te doseren. Je bespaart op deze manier 1. geld, 2. verpakkingsmateriaal en met pompje 3. product.

Voor mij is dit als ik niet het product zelf maak DE manier om niet al te veel bij te dragen aan de afvalberg. Want ik heb weinig alternatieven door bijvoorbeeld locatie en aanbod. Waar ik woon zijn er geen winkels in de buurt waar ik naartoe kan gaan om mijn flessen na te vullen zoals dat wel al mogelijk is in grotere steden.

navulstations

bron foto: Rossmann Česka

Maar er is goede hoop dat dit er wel zit aan te komen. Zo test drogisterijketen Rossmann nu het concept van een "tankstation" of navulstation in sommige Tsjechische vestigingen. Klanten kunnen eenmalige herbruikbare flessen kopen die afgestemd zijn op de respectievelijke producten. Rossmann werkt samen met Henkel en biedt de volgende navulbare artikelen aan: wasmiddel, wasverzachter, shampoo, douchegel, handzeep en afwasmiddel. Het idee van herbruikbare plastic flessen is niet nieuw. De drogisterijketen DM heeft al navulstations opgezet in 24 Oostenrijkse vestigingen, waar men was- en afwasmiddel kan kopen.

Ik zou hier zeker voor zijn. Ik denk dat het een goed idee is als dit gewoon een standaard iets wordt in drogisteren maar ook in supermarkten en eigenlijk in alle winkels.

|header: Rossmann Česka| #navulstations #tankstations #scrub maken #wasmiddel maken

Comment and receive 25 YP 25
The Music Box
The music box One sunny day, I was driving through a village and my eye panicked at a woman.. I put my car by the side of the road and walk to her.. She says help, come in soon, my son wants to rob herself of life.. I run upstairs and want to open his bedroom door but this one is locked.. Fortunately, the mother had a spare key and opens the door for me.. For me, a person sits on bed with a look that didn't predict much good.. I walked to him and saw that he had different kinds of drugs on the table for him.. I watched him, but I felt he hadn't taken anything yet.. What now I looked around the room and saw a table with all music boxes and walked to it and grabbed the biggest one and walked back to the table where it was sitting. . I wiped the medicine off the table with my arm at once and put the music box in front of his nose.. He looked at me amazed.. What do you want from me? . I asked him how does this work?. He was going to explain to me promptly.. Meanwhile, the mother had turned on emergency services, and I was glad I had managed to change this man's mind.. I gave him a hand and she strength and hopefully goodbye.. I left my phone number and left. Thank you. Three months later, I get a call with a male voice. . I want to thank you for help. I liked to say done and that sounded like music to my ears.. Also listen to on my new podcast #musicbox #music #sucide #relief https://admin5.podbean.com/gerritbrusse1972/episodes/shareEmbed/zYkYGRi85TV2
Comment and receive 25 YP 25
I'm new to Yoors
#iamnewhere Hello friends, glad my name is Camila (my friends call me Camí) I am 22 years old and I am Lcda. in Business Administration, I am from Argentina, I met Yoors through my brother, he told me that it was a great and very pleasant platform to make good friends, get inspired, discuss good topics or just hang out. I hope to find on yoors a nice platform as my brother describes it and make great friends.