Praat Nederlands met me.


Praat Nederlands met me

Van het weekend was ik in Amsterdam omdat mijn dochter daar studeert en jarig was en niet naar huis kon komen. Alleen zijn met haar verjaardag vond zij toch wel een naar idee dus dat hebben we opgelost met een logeerpartijtje van mij bij haar. Erg gezellig was het en hoewel ik wel 100 cadeautjes kon verzinnen had ik besloten dat we zouden gaan verjaardagsshoppen. Leek me voor een student toch net even handiger en laten we wel wezen de uitverkoop nu maakt shoppen ook wel erg prettig! We hadden best prima weer om te "stadten". Het was heerlijk om even tijd met haar te hebben dus ik heb echt enorm genoten van haar en van Amsterdam. Al was er één puntje wat mij heel erg verbaasde en wat ik ook best onwerkelijk vond. Sterker nog ik vond het ronduit storend.

Ik werd constant in het Engels aangesproken. Nu begrijp ik best wel dat het centrum van Amsterdam een toeristisch gebied is dus ik begrijp ook nog best wel dat dit kan gebeuren maar het vervelende vond ik dat het personeel in de winkels voor 98% alleen Engels sprak. Kijk ik begrijp best wel dat ze personeel willen dat OOK Engels spreekt - en eventueel andere talen - maar het personeel sprak gewoon geen Nederlands en dat vind ik echt "not done". Het is ook niet dat ik geen Engels spreek en daardoor dus niet met ze kan communiceren. Maar het is gewoon dat ik dat niet wil. Niet meer en niet minder. Misschien komt dit omdat ik aan de Duitse grens woon waar veel Duitsers wonen en nog meer Duitsers zijn die hier komen shoppen (en dat zijn er echt heel veel) die vaak weigeren om Nederlands te leren en te spreken maar ik ga dan toch echt de hakken in het zand zetten. Je hoeft zeker niet elke taal te spreken. Zeker niet. Maar als je ergens woont dan leer je de taal. Je hoeft het niet vloeiend te spreken, je mag wat mij aangaat honderdduizend fouten maken maar probeer het op z'n minst.

Vroeger schakelde ik als vanzelfsprekend over op een andere taal maar dat doe ik nu niet meer. Behalve als ik merk dat iemand de moeite doet om in het Nederlands te spreken. Dan ben ik bereid om iemand tegemoet te komen en schakel ik over op een buitenlandse taal die ik beheers. Maar het is toch niet te veel gevraagd om te verwachten dat als ik in een winkel in Nederland sta en ik vraag iets dat ik dan ook in het Nederlands antwoord krijg.

Ik woon in Limburg en ik spreek meerdere Limburgse dialecten en ik vind het ook heel storend als ik in Limburg in een winkel in het dialect wordt aangesproken door het personeel. Simpelweg omdat mensen niet aan mij kunnen zien of ik het dialect wel begrijp. Dus ook dan spreek in consequent Nederlands. De voertaal in Nederland is Nederlands. En ik vind het een fatsoenskwestie om in die taal aangesproken te worden. Gaandeweg het gesprek kun je beslissen om in de streektaal verder te spreken maar ik vind dat het aan de klant is om dit aan te geven.

Dus een oproepje aan alle winkeleigenaren en winkelpersoneel "PRAAT NEDERLANDS MET ME"!

#Nederlands #Amsterdam #thenetherlands #shopping #music  

More