Tweede Kerstdag


Het is tweede Kerstdag tweeduizend achttien. Langzaam aan begin ik iets te merken van een soort van leven op Aarde. Een dikke mist beneemt me het zicht, en het voelt alsof er een oude tramlijn van links naar rechts door mijn hoofd rijdt.

Sta je zo op? Hoor ik mijn vrouw roepen, en ik denk, waarom? Ik heb gisteravond een gevecht met Johnny gewonnen, en nu walked OPA ff niet zo soepel, heb ik het gevoel. Maar goed, wil je voor het eind van het jaar nog een keer de pruimen op sap kunnen zetten, is het aan te raden maar naar vrouwlief te luisteren. Ik krijg een krakerig, hoezo opstaan? uit mijn waffel en ze verteld dat we blijkbaar hebben afgesproken bij haar ouders thuis. Het ontbijt doen we even gauw hier en de lunch is bij mijn ouders. Ik onderdruk een vloek, daar gaat mijn dag.

Na de nodige ontkreuktijd komen we bij de schoonouders aan. Ik heb er nu al geen zin in, maar goed, met het roompotje in gedachten bijten we door. Binnengekomen bemerk ik een penetrante lucht van iets wat nog het meest lijkt op een berenvel die in de fik heeft gestaan. Het blijkt oma te zijn, die gisteren in het verzorgingstehuis iets met bonen heeft gevreten. Bonen met Kerst, vraag ik me af, jawel, bonen. Er schijnt een flink personeelstekort te zijn, en de enige die kon koken was een immigrant die een pan met bonen op wist te warmen, daar een paar kilo gehakt en wat handen pepers in flikkerde en dat de oudjes te vreten had gegeven, met als gevolg dat oma nu hoog explosief was. Ik vroeg grapsgewijs nog of het een moslimkok was geweest die op deze manier probeerde een aanslag te plegen, maar die grap werd niet opgepakt. Door de schoonvader nog wel, die is net zo rechts als OPA zelf, schoonmoeder is echter meer van de VVD rechts. Dus erkennen dat er een probleem is, maar dat het ver van je bed is en dus niet belangrijk genoeg om er echt iets aan te doen. Schoonvader is meer FvD rechts wat nog wel eens grappig is omdat hij net als Baudet geen ene reet verstand heeft van politiek. De dochter van de zuster van mijn vrouw is echter kneiterlinks, en die gooit me direct een giftige blik toe. Oh geweldig, Kerst met fascisten mompelt ze, maar OPA heeft goede oren en geeft haar direct van vier duiten terug. Vind ik niet erg meid, met Kerst vier ik ook Kerst met fascisten als jij, geef OPA maar even een knuffel. Ze slaat zuur over, de montessorimuts.

Haar vriend lijkt het meest op het meest lelijke buurmeisje dat ik ooit heb gezien. Die je uit pure medelijden na genoeg te hebben gezopen een keer helpt met vingerfluiten, omdat anders haar zure pruim eeuwig stoffig zal blijven. Het is echter de vriend van de zuurlinkse dochter van mijn schoonzus. Een knot in tuinbroek met wat aanwaaisel onder de kin. Ik ben blij dat er geen oorlog is.

Na de lunch vraagt mijn schoonmoeder of we even naar de meubelboulevard zullen gaan, we gaan vanavond immers gourmetten, dus we hebben alle tijd. Het linksvolk weigert want IKEA schijnt fout te zijn in de oorlog, dus alleen al daarom ga ik mee. Weg uit deze kamer met zure linkse Truusje met buikspreekpop en de ruftende oma. Het is inderdaad vlakbij, en na een wandeling van tien minuten staan we voor de IKEA. Voor me loopt een combinatie van een wandelende zitzak, waarschijnlijk vrouwelijk, en een Björn IKEA-plank in een te ruim zittende broek waardoor je rechtstreeks zijn hersens inkijkt. Ik sta op het punt er een stuiver in te mikken, maar mijn vrouwtje kent me en voorkomt dat. Mijn zoon kijkt haar teleurgesteld aan, dat jong weet wel een beetje kattenkwaad van OPA te waarderen, maar zoals gezegd, ik hou het lakenworstelen in gedachten en gedraag me keurig. De IKEA loopt vol met Dröftöters. Veel te mannelijke wijven en veel te vrouwelijke "kerels". Verder lijkt IKEA nog het meest op LEGO land voor volwassenen. Alles moet je zelf in elkaar knallen en alles heeft een naam. Ik wordt niet goed. Ik verlang bijna naar de gaswolk van oma. Ik besluit buiten even een sigaretje te gaan roken, want zoals overal mag je nergens meer binnen roken, maar ik zou het in de IKEA aanbevelen. Even een beetje sfeer in die intrieste omgeving. Ik ken uitvaarten waar het gezelliger was.

Affijn, de tijd kruipt langzaam door en uiteindelijk komen we aan het gourmetten. Men besluit oma naast me te zetten, die inmiddels zo verdwaasd is door haar eigen lucht dat ze nauwelijks nog weet in welk tijdperk we zitten. We beginnen en ik, want zo ben ik, help oma met de gourmet. De linkse huilebalkjes zitten apart, ver weg van de barbaren, zoals ze ons liefkozend noemen. Ik zie twee bordjes met allerlei kleuren staan die met een zure murf worden weg geknabbeld. Er komt ook totaal geen geur vanaf. Maar goed, ieder zijn meug. Naast me begint oma te knikkebollen en voor ik het in de gaten heb slaat ze met haar voorhoofd vol op de loeihete gourmetplaat. Een enorme wolk met de geur van verbrand varkensvet vult de kamer. Ik pak oma in haar nekvel en rek de hete plaat in een ruk van haar voorhoofd af. Een vloek ontglipt me, dat grafding was heet, maar het gaat nu even om het welzijn van een bejaarde, en dan moet je even doorbijten. Ik sleep oma de keuken in en duw haar met haar hoofd onder de kraan waarop ze schreeuwt, ik heb dit jaar al gedoucht broeder. Ach oma, antwoord ik, ik wilde nog even je blote kont zien voor het einde van het jaar, waarop oma in een beweging me vol bij mijn kruis grijpt. Ik schrik me de pokke en laat oma snel los. Gelukkig neemt haar dochter haar over en zet haar in een keukenstoel, waarbij ik duidelijk een slakkenspoor achter oma zie verschijnen. De boembox van oma doet het klaarblijkelijk dus nog wel, de ouwe snoepert.

Omdat de gourmet nu wel gedaan is besluiten we over te gaan op vitamine A. Hele flessen vol worden aangerukt en al snel is de hele groep zo lam als een kanarie. OMA zit in de hoek van de kamer met een grijns op haar tronie de ene na de andere jonge klare achterover te slaan, en zelfs de linkse kerkgangers drinken een uitheems drankje wat best sterk schijnt te zijn, want na drie glazen zien ze het licht. Ik gooi ze wat Koranteksten toe en vraag wat ze er van vinden. Linkse mensen kunnen dus toch vloeken. Hoezo vrouwen de helft waard van mannen, wat zijn dat voor fascisten, bijt ze me toe. Zeker rechtse Baudetpraat, of niet dan? Ik geef geen antwoord maar neem alles op met de smartphone, dat wordt lachen volgend jaar.

Thuis laat ik de dag nog even aan me voorbij gaan. Van ieder allooi was er wel iemand, en we kwamen er doorheen. Niet makkelijk, maar het lukte. We waren het er allemaal over eens dat Rutte zijn langste tijd had gehad en dat er wat moest gebeuren om de Nederlander weer een beetje financiële lucht te geven. Laat dat dan aankomend jaar ons gezamenlijke doel zijn. Meer geld voor de burgers. En laten we wel wezen, geel staat iedereen.

Ik zou zeggen, vreet ruim voldoende, drink vooral niet te weinig, en denk aan OPA.