EMDR-break


Even adempauze. Even rust. Mij even richten op wat nu belangrijk voor mij is. Mooie bijzonder momenten beleven, zonder stil te hoeven staan bij vroeger. Gewoon weer even 'normaal' zijn.  Even geen verleden, maar gewoon het heden. Of toch niet?

Hoe gaat het nu zonder EMDR?

Een tijd geleden ben ik begonnen met schrijven over mijn ervaringen met de EMDR- behandeling. Na de 5e sessie is besloten om even een break te nemen. Ik moest mij even richten op de dingen die nu belangrijk voor mij waren. 


Iedere  week was ik behoorlijk ziek en van slag na een sessie. De EMDR leek langzaam aan zijn werk te doen. Hoewel ik hier in het dagelijks leven nog niet veel van merkte, was het duidelijk dat mijn spanningsscores aan het begin van een sessie wel langzaamaan de goede kant op gingen. Stiekem had ik verwacht dat ik me een stuk beter zou voelen wanneer ik een tijdje geen EMDR zou hebben. Helaas bleek dit toch wat tegen te vallen. Flashbacks, herbelevingen en de dissociatieve klachten begonnen steeds meer op de voorgrond te treden. Af en toe een beetje tijd kwijt, af en toe een beetje wazig. Wel voelen, maar niet willen. Verdoven, want als ik het niet voel dan is het er ook niet! 

Het 'doen alsof er niks is' werkt niet. Soms voelt het alsof ik mijn gevoelens niet langer kan verdragen. Toch weet ik dat ik dat wel kan. Dat heb ik al die tijd al gedaan en zal ik voorlopig ook blijven doen. 

Binnenkort ga ik weer beginnen met de EMDR. I'll keep you posted!