EMDR- Sessie 1 & 2


Op dit moment volg ik een EMDR behandeling. Het heeft zeven jaar geduurd voordat ik hier aan toe was, maar eindelijk is de kop eraf!

EMDR is een veelgebruikte methode voor het verwerken van trauma's. Bij deze manier van traumaverwerking wordt gebruikgemaakt van hersenstimulatie door middel van lichtjes, klikjes, vingers of trillingen. Door de hersenhelften om de beurt te prikkelen en gelijktijdig aan een traumatische herinnering te denken, wordt het verwerkingsproces gestimuleerd. Onverwerkte traumatische ervaringen vragen veel geheugencapaciteit. Het volgen van de klikjes, lichtjes, vingers of trillingen gebruiken ook veel geheugencapaciteit. Je hersenen kunnen maar een bepaalde hoeveel informatie tegelijkertijd verwerken. Het geheugen waarin de herinnering ligt opgeslagen en de werkgeheugentaken concurreren met elkaar. Het gevolg hiervan is dat er geen plek meer is voor de emotionele lading van de traumatische herinnering. Hierdoor neemt de spanning die bij het beeld wordt ervaren op den duur af.

In het begin kun je veel last hebben na een EMDR sessie. Zo heb ik na een sessie onwijs veel last van flashbacks, nachtmerries en lichamelijke klachten (misselijk, overgeven, gespannen spieren). Het is de bedoeling dat deze klachten na een tijd zullen afnemen.

Ik heb een persoonlijk blog geschreven over mijn ervaringen met de eerste twee EMDR-sessies. Deze kun je hier lezen. Ik zal regelmatig schrijven over hoe de sessies verlopen en welk effect de EMDR op mij heeft. Waarschijnlijk plaats ik die hier met een linkje (dubbel posten doe ik niet graag).

Tot nu toe valt de behandeling me zwaar, maar ik ben onwijs trots dat ik de stap heb genomen!