Lukt inloggen niet? Misschien gebruik je een in-app-browser


Huh? Een in-app-wattes?

Eigenlijk is het gewoon een webbrowser die je in een andere app gebruikt. Een in-app-browser is een manier om binnen een app, webcontent van anderen te laten zien. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de Facebook-app, maar ook steeds meer mailapps gebruiken een in-app-browser. Nog steeds niet duidelijk wat ik bedoel? Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld.

Hiernaast zie je een voorbeeld van een app. De app is heel simpel en vrij standaard. Je kunt als app-bouwer op twee manieren omgaan met content: zelf beheren of door anderen laten doen.

  1. Als app-bouwer kan ik zelf content opnemen in mijn eigen app. Dat betekent dat ik ze zelf opsla en beheer (op een of andere manier). Voorbeelden zijn onder ander: tijdstippen van het plaatsen van een post, notificaties, commentaar. 
  2. Ik kan er ook voor kiezen om externe content op te nemen, dan hoef ik daar zelf niet meer voor te zorgen. Het enige wat ik nodig heb is een link naar de content. Bijvoorbeeld een Youtube-video, een foto of een link naar die gave winkel.

Zolang de content maar niet te moeilijk is, gaat dat embedden wel goed. Maar wat gebeurt er als er voor content ingelogd moet worden?

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel voor de app-bouwer is dat hij niet uit de context van zijn app hoeft te gaan en hij niet meer verantwoordelijk is voor het beheren van de content. Daarnaast kan de gebruiker makkelijk weer terugkomen bij wat hij eerder deed en weet de app-bouwer precies wat jij allemaal ziet. Handig dus voor de app-bouwer.

Maar er zijn ook nadelen, en daar had ik het al kort over: wat gebeurt er als je ergens inlogt, of dat content pas zichtbaar is na inloggen? Onder water wordt namelijk een nieuwe webbrowser aangeroepen, en die toont de content die opgenomen is in de app. Als je inlogt of ergens moet inloggen, dan bewaart de onder-water-webbrowser deze gegevens wel, maar alleen voor die sessie. Zolang de app open blijft en je de sessie niet sluit, gaat alles zoals anders. Maar kom je nog een keer terug, dan moet je weer opnieuw inloggen. En dat is niet handig voor de gebruiker.

Hoe breek je uit deze gouden kooi?

Dat is niet altijd makkelijk, maar het komt er op neer dat je je telefoon expliciet moet vertellen dat hij de gelinkte content met je webbrowser moet openen en niet met de standaardbrowser die de app voorschrijft.

Hier open ik dus de link "Naar Track & Trace" en dan krijg ik de popup: waar wil je 'm mee openen?

Zoals je ziet heb ik meerdere browsers op mijn telefoon en ik kies altijd "één keer", want ik wil controle hebben over waar iets geopend wordt. Als je "altijd" kiest, heb je die keuze volgende keer niet meer.

Hebben jullie nog tips, of kan iemand me uitleggen hoe dit werkt op iOS? Laat me weten in de comments.