Kraken of Aanhaken: Draad! 1 - Breien, de basics


Zoals ik jullie al eerder vertelde, is een van mijn doelen voor dit jaar om beter te leren breien. Recht en averecht gaat, maar veel verder dan dat kom ik nog niet. Omdat ik steeds meer en steeds mooiere breipatronen voorbij zie komen, wil ik me dit toch ook heel graag eigen maken. Ineke en Sytske van wol & co hebben daar de perfecte oplossing voor! Zij schreven drie breihandboeken en die noemden ze heel toepasselijk: Draad! De komende maanden review ik alle drie de boeken, te beginnen met deel 1! Lezen jullie mee?

Het boek is ontzettend handig opgebouwd. Sytske en Ineke nemen je letterlijk bij de hand door iedere essentiële stap van het breien. Sytske geeft al jaren les aan jonge én oude breiers en dat zie je af aan het boek. Alle termen zijn op een hele duidelijke manier uitgelegd en werkelijk élke stap is voorzien van duidelijke foto's.

Indeling

Het boek is opgedeeld in 12 hoofdstukken die ieder een apart onderdeel van het breiproces beschrijven. Waar het begint met de materialen en het opzetten van steken, vind je ook informatie over patronen lezen en strepen breien. Een aantal hoofdstukken zijn aangevuld met grote of kleinere patronen, waarin je je net geleerde vaardigheden gelijk toe kunt passen.

Een sterk punt aan dit boek, zijn naar mijn mening de ontzettend duidelijke foto-tutorials. Waar je het bij veel boeken met alleen maar tekst moet doen, kun je hier letterlijk de foto's volgen. Heel fijn!

Opmaak

Ook de opmaak en uitwerking van het boek is erg fijn. Zeg nou zelf, van zo'n pagina word je toch vrolijk...

Er is een goede verdeling tussen foto's tekst en "opvulling". In het boek staan een aantal hele mooie, motiverende quotes, die je net dat zetje kunnen geven om toch door te zetten. Ten minste, dat effect hebben quotes altijd op mij. Denk bijvoorbeeld aan: "Allow yourself to be a beginner. No one starts off being excellent" of "Yarn is cheaper than therapy". Het boek heeft een fijn formaat en zoals jullie weten, vind ik een ringband onmisbaar bij een handwerkboek.

Ik heb wel heb ik een paar kleine minpuntjes aan het boek. Doordat de cover zo glad is, glijdt hij namelijk supermakkelijk van je schoot. Ik heb het boek al een paar keer van de grond moeten rapen. Daarnaast vind ik het boek best zwaar. Geen probleem natuurlijk als hij gewoon naast je op de bank ligt!

Patronen

De 10 patronen die in het boek staan, zien er duidelijk en goed beschreven uit. Er is voor ieder wat wils. Er staan patronen in voor een telefoonhoesje, twee soorten babayslofjes, een trui, twee vesten, een kindervest en een babytrui. Lekker veel variatie dus. Ook fijn dat je kunt kiezen voor een kleiner project, als je het niet ziet zitten om gelijk een hele trui te breien. Ik ben wel benieuwd of het niet te hoog gegrepen is om gelijk zo'n groot project te beginnen als je nog maar net begint met breien, maar als het patroon net zo duidelijk beschreven is als de rest van het boek, kan het bijna niet fout gaan. Over twee weken kom ik hier op terug, want ik ga een van de patronen uit het boek uitbreien, de vingerloze handschoenen. Hoewel ik hoop ze dit jaar niet nodig te hebben, kan je er niet vroeg genoeg bij zijn toch!

Extra's

Een van de redenen waardoor ik dit boek écht ga gebruiken, zijn de voor- en achterflap. Naast een lineaal van 20 centimeter, vind je ook een lijst met gebruikte termen op de voorflap. De achterflap bevat een lijst met afkortingen. Ideaal om bij je breiproject te houden. Ik vind het namelijk verschrikkelijk om bij iedere afkorting die ik tegenkom helemaal terug te moeten bladeren. Vervolgens ben je natuurlijk weer de draad kwijt (zou die uitdrukking daar vandaag komen?), kortom: irritatie ten top!

 

Conclusie

Jongens, ik word blij van dit boek! Wat mij betreft is dit een onmisbaar handboek voor iedereen die wil leren breien. Overigens ook voor iedereen die dat al kan! Het boek kost €21,95, niet heel goedkoop, maar voor een handboek is het het geld zeker waard! Je kunt het boek aanschaffen bij wol en co.

Wordt vervolgd

Naast draad! 1, zijn inmiddels ook deel 2 en 3 uit. Volgende maand vinden jullie dan ook de review van het tweede boek, over rondbreien. Tot dan!