×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Ik moet helemaal NIETS!

Ik moet helemaal NIETS!


Moeten ontmoeten. Huh? Tijdens mijn mentale training kwam dit onderwerp ter sprake. Ik kreeg al direct een allergische reactie bij het begrip MOETEN.  Bijna automatisch riep ik; "IK MOET HELEMAAL NIETS!" en direct daar achteraan zei ik; "Dat bepaal ik zelf wel!" Ik voelde meteen een irritatie en een weerstand en grote behoefte om juist het tegengestelde te willen doen.  Ik durf te wedden dat jij dit zelf vast ook weleens hebt gedacht of gezegd. Zo niet, dan ken je vast iemand die dat wel eens zegt. Ik kwam tot een interessante ontdekking en leerde opnieuw te kijken naar het begrip moeten. 

In mijn vorige blog schreef ik over het gebruik van woorden, onze reactie op bepaalde woorden of begrippen en hoe we ervaringen en belevingen associëren met woorden. Eén begrip kan bij meerdere personen soms een veelvoud aan verschillende associaties, belevingen en gevoelens oproepen. Echter bij het begrip MOETEN lijkt dit vaak bij de meeste mensen een overeenkomende irritatie of allergische reactie op te wekken. Dit is interessant!

Mijn coach vroeg tijdens mijn mentale training naar mijn beleving. Wat betekent het begrip MOETEN voor jou? Ik begon meteen van wal te steken en gebruikte woorden als dwang, verplichting, autoriteit, bazig, keurslijf, vrijheidsbeperking, onderdrukking en zo ging ik nog even door. Ik wond me op en voelde de weerstand en ging ook harder praten. Had nog geen vlekken in m'n nek, maar het scheelde weinig.

"Hoe komt het dat je deze beleving en associaties hebt met het begrip MOETEN?", vroeg mijn coach. Ervaringen en voorbeelden uit het verleden passeerden de revue die mij helder bijgebleven waren en ik kon het gevoel direct oproepen van toen. Vanuit mijn tenen kwam de weerstand weer omhoog gekropen. Gelukkig was ik niet de enige en kreeg ik al snel bijval van mijn medecursisten. Verhalen barstten los over die eikel van een buurman of die autoritaire baas en die irritante collega met dat vingertje die het altijd beter weet. 

We werden bewust van het begrip MOETEN en wat het voor iedereen betekende. Mijn coach stelde voor om MOETEN te gaan ontmoeten. Huh? Wat bedoelt die man? Ik was een beetje confuus. Hij vroeg ons of we een ander woord konden bedenken wat we in de plaats van MOETEN konden zetten. Al gauw kwamen er alternatieven als willen, dienen, kunnen en zullen.

Alles is beter dan moeten, of toch niet? Ik wil werken is toch echt niet hetzelfde als ik moet werken. Ik kan iets willen, maar dan moet ik daar wel een actie aan verbinden. Mijn baas vraagt echt niet aan mij of ik zou willen komen werken. Ik wil mijn rekeningen betalen is ook niet hetzelfde als ik moet mijn rekeningen betalen. Ik moet plassen is niet hetzelfde als ik wil plassen of ik dien te plassen. 

We kwamen tot de ontdekking dat MOETEN nodig is als dingen gedaan moeten worden. MOETEN geeft een bepaalde noodzakelijkheid en vanzelfsprekendheid aan. Om elke maand mijn rekeningen te kunnen betalen moet ik werken. Simpel! MOETEN zet ons aan tot actie die ervoor zorgt dat we naast het willen en kunnen het ook gaan DOEN. Mijn coach voegde daar nog iets heel belangrijks aan toe. "De verplichting die men voelt, is dat men zich verplicht om niet verplicht te worden." Hier heb ik even op moeten kauwen, voordat ik deze echt kon grijpen en vatten.

Het enige wat mij te doen stond was moeten ontmoeten, oftewel ontdoen van de negatieve beoordeling die ik er zelf aan heb gegeven. Het begrip schrappen uit mijn vocabulair is dus helemaal niet nodig. Anders kijken naar het begrip is genoeg. Geen gegoochel met synoniemen die allemaal net iets anders betekenen of krampachtig voorzichtig zijn om niet onbeleefd of onvriendelijk te klinken. 

Hoe komt het dat ik vroeger dacht dat het onvriendelijk was? Het beestje bij de naam noemen en correct gebruiken van begrippen is wat ik leerde tijdens deze training. Mijn haren gaan niet meer direct overeind staan en ik voel zelden nog de behoefte om geïrriteerd te reageren. Kortom ik voel me vrij van de dwang en verplichting die ik zelf voelde. 

Ik heb veel meer besef van wat er in mij gebeurt en welke woorden ik kies en hoe deze inwerken. Ik hou ze tegen het licht en onderzoek of de beoordeling en betekenis die ik er ooit aan heb gegeven nog wel juist is. Ik daag mezelf uit om er "anders" naar te kijken en de woorden of begrippen weer te ontdoen van alles waarmee ik het geassocieerd heb. Ik ontmoet ze als het ware opnieuw, maar dan zonder filter.
Aspergersoep
Je moet helemaal niets in het leven. Je hebt altijd de keuze. MOET ik stoppen voor een rood licht? Helemaal niet. Ik kies dan voor de redelijke kans op een bekeuring en/of erger nog, een ongeval met alle gevolgen vandien. Moet ik mijn rekeningen betalen elke maand? Neen, dat moet ik niet. Je kan evengoed kiezen om de miserie door niet betalen erbij te nemen. Je hebt dus altijd de vrije keuze. Ik weet ook wel dat we zo goed als altijd voor de veiligste optie kiezen, maar gevoelsmatig is er toch een groot verschil tussen IK MOET en Ik KIES OM ;)
10-02-2017 11:08
10-02-2017 11:08 • 1 reactie • Reageer
Soulwhispers
Dat klopt helemaal! De kern van het verhaal is hoe komt het dat MOETEN in veel gevallen irritatie oproept....in jouw geval zie jij Moeten als een keuze terwijl de ander het als verplichting of dwang ziet/voelt...wat indirect doorwerkt op hoe men reageert op het begrip MOETEN in het algemeen. Ik zie het inderdaad als een keuze en afweging en als ik wil dat ik mn rekeningen kan betalen en geen betalingsachterstand wil oplopen moet ik dus iets doen. Bedankt voor jouw toevoeging! De vraag die ik stel aan de lezer is wat betekent MOETEN voor jou? En kun je anders kijken naar MOETEN? Erg leuk om jouw verhaal te lezen! Het is leuk om berippen eens opnieuw te bekijken op andere manieren en te kiezen om het eens anders te bekijken dan alleen op 1 manier.
10-02-2017 13:34
10-02-2017 13:34 • Reageer
johan_jongedijk
Als mij werdt gezegd je MOET nou ga er gerust van uit dat dat niet ging gebeuren .
06-02-2017 09:39
06-02-2017 09:39 • Reageer
Luna Staelens
Hele mooie blog geschreven hoor!
05-02-2017 21:23
05-02-2017 21:23 • Reageer
With love photography
IK MOET OOK HELEMAAL NIKS! En toch doe ik het.... Goed blog! XD
05-02-2017 21:10
05-02-2017 21:10 • Reageer
Hans van Gemert
Een toffe reeks blogs schrijf je.
05-02-2017 20:46
05-02-2017 20:46 • 1 reactie • Reageer
Soulwhispers
Hans dank je wel! Ik ben ze even aan het kopiëren. Dit waren ze voorlopig. net mijn laatste geplaatst :-)
05-02-2017 21:01
05-02-2017 21:01 • 1 reactie • Reageer