Haggis možda nije najlakše jelo da pokušate sami, ali ne možemo vam reći da ne. Dok se haggis smatra suštinskim škotskim jelom, zapravo je mnogo stariji od škotske nacije. Iako većina nas možda misli na haggis kao suštinski škotsko jelo, istoričar hrane u Glazgovu Catherine Braun tvrdi da je otkrila kuharsku knjigu iz 1615 godine koja dokazuje da je veliki vođa pudinga zapravo engleski pronalazak.
Nacionalni
Škotsko nacionalno jelo ima dugu i komplikovanu istoriju - u vreme Roberta Burnsa, čak je zabranjen u nekim delovima sveta. Bez obzira da li ste ljubitelj nacionalnog škotskog jela ili vam je teško probaviti, istorija haggisa je obavijena kontroverzi. Pošto nema jasnog porekla i varijacija ovog jela koje se pojavljuju širom sveta, nema mnogo istorijskih dokaza da je haggis zapravo škotsko jelo.
Kamen temeljac
Krajem 19 veka, haggis je široko smatran nacionalnim jelom, a ostalo je, kako kažu, istorija. Nema sumnje da je haggis kamen temeljac škotske kulture, zajedno sa kiltovima i viskijem. Folklor igra važnu ulogu u otkrivanju pravih korena haggisa i njegove uloge u škotskoj kulturi.
Tradicionalni
Haggis su važan deo tradicionalne škotske kuhinje i izmišljena su stvorenja u šali izmišljena od strane Škota. Smatra se da je Haggis nastao u Škotskoj, [1] ali mnoge zemlje proizvode slična jela, iako sa različitim imenima. Iako se jela poput haggija pominju mnogo puta u engleskoj i škotskoj poeziji i književnosti od 1400-ih, tek 1615 godine pojavio se prepoznatljiv recept.
Ukus
Čak i tada, nema smisla da se haggis smatra tipičnim škotskim ili čak engleskim jelom. Zato što je osećaj ukusa, i to je samo jedna od najboljih stvari o tradicionalnoj škotskoj kuhinji. Manje avanturistički eaters često jedu slepe haggis, barem dok ne dobijete ukus.
Tatties
Probajte sa punim škotskim doručkom ili ukusnim tatties i neepsom (tatties su škotski krompir i neeps su repa) za pravi doživljaj. Haggis je svestran sastojak: može se koristiti za pravljenje plombi za živinu i divljač, ili pržiti kao raspao crni puding za doručak. Budući da se Haggis ne može izvoziti u SAD, on je napravljen tamo, ponekad škotske kompanije.
Dostupan
Haggis je široko dostupan u Škotskoj, gde ga možete kupiti direktno iz kutije, ali ne u Sjedinjenim Državama, gde je zabranjen od 1971 godine zbog zabrane proizvoda koji sadrže jagnjetina pluća. 1971 godine uvoz haggisa u SAD iz Škotske postao je ilegalan zbog zabrane proizvoda koji sadrže jagnjetina pluća, koji čine oko 10-15% tradicionalnog recepta. Dok cenimo i volimo haggis u Velikoj Britaniji, SAD su zabranile uvoz haggisa od 1971 godine jer Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) ne dozvoljava da se jedan od glavnih sastojaka haggis (ovčjih pluća) koristi za ljudsku potrošnju.
Danas je haggis poznato jelo, izabrano u pesmi škotskog pesnika Roberta Burnsa „Apel Haggisu“. Tokom života Roberta Bernsa, haggis je bio popularno jelo za siromašne, jer je bilo veoma jeftino jer je napravljeno od delova ovce (najčešće stoke u Škotskoj), inače odbačene ali hranljive.
Srce. Stomak. Jetra
Haggis je škotsko jelo tradicionalno napravljeno od srca, želuca ili jetre ovce ili tele ovce ili tele. Haggis je napravljen od ovaca, tj. srce, jetra i pluća, zajedno sa ovsom, lukom i začinima, sve punjene unutar ovčjeg stomaka, a zatim kuvano. Haggis se najčešće pravi od ovčje jetre, srca i pluća, koje su mlevene i obično pomešane sa goveđim lojem, ovsenom kašom, lukom, biljem i začinima.
Sheeps Tear
Tradicionalni recept za haggis opisuje haggis kao „ovčju suzu (srce, jetra i pluća) seckanu lukom, ovsenom kašom, slaninom, začinima i solju, pomešanom sa bujonom i tradicionalno stavljen u stomak životinje i kuvano“ Haggis je mesno jelo napravljeno punjenjem ovčjeg ili kravljeg stomaka sa iznutricama, ovsenom kašom i izborom začina, a zatim kuvanjem jela dok se ne kuva.
Mesar
Prema Andrev Ramsai, nagrađivani mesar (čija porodica je 160 godina radila u Ramsai u Karruku), nema ništa više škotskog od haggisa, ali Za ne-škote, to je i dalje misterija, i mnogo se može promeniti. Što se tiče kvaliteta. Bez obzira na istorijsko poreklo, haggis je danas nacionalni simbol Škotske, baš kao i nacionalno piće, a veliki deo te slave može se direktno pripisati škotskom nacionalnom pesniku. Poznat širom sveta kao suštinski škotsko jelo, haggis je prilično misteriozan u svom poreklu i ukusu, haggis odražava ne samo škotski osećaj misterije, već i smisao za humor, jer turisti često uzimaju izmišljena divlja haggis priča zadirkivana i prevarila.
Poreklo
Sporovi o poreklu samih haggisa pokazuju nam da su nacionalna jela uvek blago veštački konstrukt; i da hrana ima bolji ukus kada se predrasude odbace. Klarisa Dikson Rajt je odbacila škotsko poreklo haggisa, tvrdeći da je „stigao u Škotsku brodom [drugim rečima, iz Skandinavije] pre nego što je Škotska postala jedinstvena nacija. više nije bio prvi izbor hrana i jela kao što su haggis počeli da padaju iz mode.