Tanija Kross


Mezozo-sopran Tania Kross je rođen u Curaçaou. Diplomirala je i magistrirala cum laude sa konzervatorijuma u Utrehtu. Pobedila je nekoliko takmičenja tokom treninga, uključujući prvu nagradu Fondacije za mlade muzičke talente Holandije, Međunarodnog takmičenja Rosa Ponsel za vokalne umetnosti u Njujorku i takmičenje Kristina Deutekom.

Nakon što je diplomirala, bila je član Operskog studija u Amsterdamu i izabrana je „Zvezda u usponu“ od strane Het Concertgeboua. Dala je recital u Maloj dvorani Concertgebouva i otišla na turneju po raznim koncertnim dvoranama sveta, uključujući Pariz, Salcburg, Beč, Atinu, Birmingem, Keln i Karnegi Hol u Njujorku. Na prestižnom BBC Pevaču Svetskog takmičenja 2003. u Kardifu, Tanija je delovala kao predstavnik Holandije.


Tanija Kross pravi brzu karijeru i izdvaja se po svom pogonu i angažovanju ličnosti na sceni. Na Staatsoperu u Štutgartu, operskoj kući u Rigi i na festivalu Glindeborne, ona je oduševljena Karmen. O njenoj Karmen u Glindebornu predvođena. Stefan Deneve:
„Zabavno je naći jednu Karmen sa kosom Shirlei Bassei, figura Barbara Vindsor, dijagonala Tina Tarner i frenetizam go-go plesačice koju plaća Viggle. Njen glas — dimi ali sa blistavom ivicom — je prepoznatljiv, ali i kultiviran.“
(Tajms, 2008).


Tanija se redovno viđala i na drugim etapama. Na primer, debitovala je na Mint u Briselu kao Tolomeo u Đuglio Cezare iz G.F.Handel predvođen. Rene Džejkobs. Ona se potom vratila kao Baba Turčin iz napretka grablje Igora Stravinskog predvođen. Lorens Renes. Bila je odgovorna za ulogu Bersija u Andrea Čenijera od U. Giordano tokom Bregenzer Festspiele predvođen. Ulf Širmer. Na Staatsoperu u Hanoveru i Hamburgu otpevala je Rosina u Il Barbiere di Siviglia od G.Rosini, Ivica u Ivica und Marica od E.Humperdinka, Sesto u Đuglio Cezare i Čerubino u Le Nozze di Figaro od strane W.A. Mocart.


Tania Kross se redovno prikazuje na holandskim operskim etapama . Debitovala je na Holandskoj reisoperi kao Flora u La Travijata od Verdija i otpevala je ulogu Suzukija u Madama Butterfli i Baba Turčina u rakeovom napretku I. Stravinski. U Nacionalnoj operi čula se kao Lola u Kavaleriji Rusticana. Karlo Rizzi, Messagijera, Melanto i Fortuna u Monteverdi ciklusu i Mahler, kraljica i Šeherazade u Marko Polo od Tan Dun.U subotu Matineja na Amsterdamskom Concertgebouu, Tania Kross je debitovala u Ričard Strauss's' Dafne ', predvođen Edo de Vaartom. Debitovala je na Kraljevskom koncertu sa trećom 'Masom' Antona Bruknera, koju je predvodio Filip Herreveghe. Pored toga, pevala je na gala koncertu u čast 120. godišnjice Kraljevskog orkestra Koncertgebouv koji je dirigovao Kraljevski koncertgebouv orkestar. Maris Jansonovi.


Tanija je radila sa direktorima kao što su Dejvid Mekvikar, Pjer Audi, Ursel i Karl-Ernst Herrman, Robert Lepage i Kit Vorner. Ona već ima veliki broj CD-ova na njeno ime. Na primer, njen prvi CD, „Corazon“, dobio je Muzičku nagradu Edison. Takođe je nedavno napravila dečiji CD koji je naručio Koncertgebouv za obrazovni program „Pevi sa nama“. Na svom veoma najnovijem CD-u „Krossover-Opera revisited“ Tanija pop kompozitori kao što su Huub van der Lubbe, Spinvis i Ruben Hajn izazvali su je da sastavi nove operske arije, sve sa aranžmanima Bob Cimerman. Tanija se može čuti i na saundtreku filma „Holandija priroda u Delti“ zajedno sa Orkestrom Metropole.Pored karijere, Tanija je posvećena i raznim organizacijama za omladinu, kulturu i obrazovanje. Ona je ambasador Het Lerorkesta i sakuplja instrumente svake godine u nacionalnoj akciji za njihov instrument depo. Takođe, kao ambasador Kraljevske konfederacije operskih i oratorijskih udruženja, nastoji da klasičnu muziku što bliže (novoj) publici dobije klasičnu muziku. Takođe radi kao producent svog velikog sna, Katibu di Šon/Sslave i Meester, prve opere na papijamentskom jeziku (libreto Carel de Haset, muzika Randal Korsen), koja je premijerno prikazana u Amsterdamu u maju 2013. godine.


Poslednjih godina producira sopstvene pozorišne emisije, 'Theaterbureau de Men', između ostalih, od Baha do Beyoncea. Van Mocart tot Madonna. I 'Tania Kross je Karmen.„Ovi nastupi su služili više od 40 gradova. I uglavnom su rasprodate.


Tania Kross Management - Rezervacije - Koncerti - Kalendar
Pozorišni biro de Men info@theaterbureaudemannen.nl
+31 20 30 34 721


#Biografie
#Taniakross

15 comments