GRATIS Haakpatroon - Boekenworm

GRATIS Haakpatroon - Boekenworm

UPDATE:  Nu ook gratis beschikbaar 'Haakpatroon Cactussen & Vetplantjes', klik hier!

Vrienden van mij hebben afgelopen weekend hun eigen buurtbibliotheek geopend, hoe cool is dat? Natuurlijk wil je dan wat leuks meenemen voor de feestelijke opening en ik sta erom bekend graag zelf wat te maken, en bij voorkeur te haken. Dus ging ik op zoek naar een toepasselijk haakpatroon.

Na een korte zoektocht op internet kwam ik dit geweldige Nederlandstalige haakpatroon van Ilona Leenders van Hive with Happiness tegen, en het is nog helemaal gratis ook!

Het is Storm de Boekenworm, is hij niet schattig? Ik was meteen verliefd.


Het patroon is hier te vinden: Hive with Happiness
(Like Hive with Happiness ook op Facebook!)

Het patroon is voor de liefhebbers tevens gratis verkrijgbaar in het Engels.

Ik heb de boekenworm (of is het boekenwurm?) gehaakt van acrylgaren op haaknaald 3,5 waardoor hij zo’n 20 centimeter hoog is geworden. Ik heb Storm verder iets aangepast naar eigen smaak door hem met zwart borduurgaren een mondje en wenkbrauwen te geven. Een andere kleine aanpassing op het patroon is dat ik voor zijn bril twee sleutelhanger ringen heb gebruikt en daar omheen heb gehaakt. Zo bleef de bril lekker stevig en goed in vorm op z’n neus staan. Daarna heb ik nog een sjaal voor Storm gehaakt in Harry Potter stijl. :)

De sjaal heb ik als volgt gehaakt:

1. Met bordeauxrood: Haak 8 losse
2. Haak in de 3e steek vanaf je haaknaald een stokje en daarna in iedere steek een stokje, zo heb je een rij van 6 stokjes. Haak 2 losse en draai je werk.
3. Blijf rijen van 6 stokjes haken net zolang totdat je de sjaal lang genoeg vindt. Bij mij was dit 35 centimeter.
4. Haak met geel een rij losse over de sjaal, of borduur dit erop als je dat makkelijker vindt. Het is even wat draadjes afhechten, maar je kunt de sjaal als je wil natuurlijk ook in één kleur laten.

De wurm... worm... Storm was prachtig geworden, maar het cadeau was voor m’n gevoel nog niet helemaal af. Dus besloot ik er nog een boek bij te haken waar Storm op kon staan. 

Ik heb een stuk schuimrubber dat ik nog had liggen op het formaat geknipt waarop ik het boek wilde hebben, in dit geval 16 x 12 centimeter en 2,5 cm dik. Daarna heb ik een passende omslag voor het boek gehaakt. Dit doe je heel simpel door een ketting te haken van genoeg losse voor de hoogte van het boek (in dit geval 16 centimeter) en vervolgens rijen van stokjes te haken.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel losse je moet haken, dit hangt af van hoe groot je het boek wil maken, het soort garen dat je gebruikt en de grootte van je haaknaald. Even uitproberen dus. 

Wanneer je lapje zo groot is dat je de voorkant van het boek ermee kunt bedekken dan haak je één rij alleen in de in de achterste lus! Je gaat nu namelijk de bocht om naar de rug van het boek en door alleen in de achterste lus te haken wordt de lijn wat strakker. Aangezien ik nog wat op de rug van het boek wilde borduren heb ik de rug in vasten gehaakt, maar je kunt het ook in stokjes blijven haken. Nu haak je net zolang rijen totdat je de rug van het boek kunt bedekken (in mijn geval 2,5 centimeter). Haak nu weer een rij alleen in de achterste lus (of in de voorste lus, afhankelijk van hoe je uitkomt) zodat de bocht die je moet maken naar de achterzijde van het boek strakker wordt. Haak nu weer net zolang rijen stokjes totdat je de achterkant van het boek kunt bedekken.

Daarna haken we met wit een lange smalle strook, in mijn geval van 2,5 centimeter breed, om de zijkant van het boek te bedekken. Ik heb dit met vasten gedaan want dat vond ik er net wat strakker uitzien. Ook hier kun je waar je de bocht om moet gaan een rij haken alleen in de achterste lus zodat de lijn strakker wordt, maar dit is optioneel. Het is maar net wat je mooier vindt, ik heb het zelf wel gedaan zodat het boek een wat strakkere look kreeg. Naai de delen aan elkaar, of haak ze met vasten aan elkaar, en klaar is je boek!

Tot slot heb ik het logo van de bibliotheek BWB (Badwegbieb) op de rug van het boek geborduurd en heb ik Storm met enkele steken aan het boek vastgenaaid. Hij staat nu als mascotte te pronken in de bibliotheek, en voelt zich als boekenwurm daar natuurlijk helemaal thuis!

Wat vinden jullie van mijn variant van Storm de Boekenworm?
Heb je vragen stel ze gerust hieronder en dan wens ik jullie allen weer veel haakplezier! :)

Op zoek naar meer gratis haakpatronen?


Vergeet niet ook een kijkje te nemen bij mijn gratis haakpatroon voor cactussen en vetplantjes.
Alle zes de delen zijn nu gratis beschikbaar!

Ook zin om te bloggen? Word gratis lid van Yoors!

Deel je ideeën, tips, creaties of hersenspinsels en verdien daar ook nog wat mee!
Klik hieronder op aanmelden en ontvang direct een leuke bonus.


 

 

De creaties van Tante Koek zijn hier verkrijgbaar

Promote: support and profit

Support Tante Koek with a promotion and this post reaches a lot more people. You profit from it by earning 50% of everything this post earns!


- The revenue of this ad will be returned to the Yoors members -
More