Hoe zou de wereld eruit zien als we allemaal ons hart gaan volgen?


De video hieronder slaat voor mij de spijker op zijn kop! Durven we de angst te doorbreken en eindelijk ons hart te gaan volgen? Te laten zien aan de wereld wie we werkelijk zijn. Dat gaan doen wat we echt willen. Volgens mij zou de wereld er dan inderdaad heel anders uit gaan zien. Wat houdt ons tegen?

Regelmatig krijg ik te horen; “Oh Tess, wat heerlijk zoals jij nu leeft, gewoon je hart volgen, dat zou ik ook wel willen maar…….. “Ik heb kinderen.”, “Ik heb niet genoeg geld”, “Ik ben de kostwinner dus ik kan niet iets anders gaan doen”, “Ik voel niet zo duidelijk wat ik wil”… enz enz.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap al die redenen heel goed! Ik heb zelf jarenlang mijn financiële problemen als excuus gebruikt: ik kan mijn hart niet volgen want ik heb zo’n grote schuld af te lossen. En dan ging ik weer een volgende marketing opdracht doen, één of ander onzinnig product in de markt zetten, waar ik dan veel geld mee verdiende, dat rechtstreeks naar de bank ging waarna ik avonds doodmoe al Netflixend op de bank neerplofte. Nul energie over om ook maar iets te doen waar ik echt blij van werd. En in het weekend zat ik dan mijn frustratie te uiten tegen een vriendin die dan zei: “Tess je komt volgens mij iets heel anders doen, volg toch gewoon je hart.” Kwaad werd ik dan. “Ja dat weet ik ook wel maar ik kan geen kant op. Ik moet al die schulden aflossen!” waarop ze dan nog probeerde “Er zijn misschien wel andere mogelijkheden, misschien gebruik je die financiën ook wel als een excuus.” Nou dan kon ik de koffie wel in haar gezicht gooien. “Ze begrijpt er niets van.” dacht ik dan ziedend van woede “ik wil jou wel eens zien met 3 ton schuld. En de keuze tussen keihard doorwerken of als een zwerver door het leven gaan.”

Op dat moment kon ik het niet zien. Dat dat zwerversbestaan (in mijn geval) mij juist de vrijheid zou gaan geven om het leven te leiden zoals ik dat zo graag wilde. En dat alles verliezen me juist het momentum ging geven om het roer rigoureus om te gooien. Die periode was echt niet altijd leuk en zeker niet comfortabel maar daardoor voelde ik wel heel duidelijk: ik wil een ander leven, één waarin ik het ultiem naar mijn zin heb, ik helemaal mezelf kan zijn. Dat verlangen werd zo groot dat het me niets meer kon schelen wat de consequenties zouden zijn. En dat hielp me om door die angsten heen te breken.

De hel breekt los als ik mijn hart ga volgen

En zo heeft iedereen zijn eigen ‘gevangenis’ gebouwd. We denken allemaal dat de hel losbreekt als we maar een stap opzij zetten. Als we die deur openzetten naar wat we eigenlijk verlangen, dan stort ons hele zorgvuldig opgebouwde kaartenhuis in elkaar. En ja, als je echt gaat voelen wie je bent en hoe je wilt leven: dan is het niet meer te stoppen! En dan slaat de paniek toe: Kan ik dan nog wel op kantoor die doodsaaie vergaderingen uitzitten? Krijg ik mezelf dan nog gemotiveerd om s’ ochtends mijn bed uit te komen?

Nou, misschien wel niet (glimlach) en ja dan breekt de hel los, want dan wordt het opeens spannend. Maar dat is wat je nodig hebt om het ook echt te gaan doen. Geen gehang meer aan de zijkant van het leven, nee opstaan en gaan doen wat je graag wilt. Voluit, met alles wat je in je hebt, er is geen weg meer terug. Op de oude manier krijg je het niet meer voor elkaar en ja dat is ongelofelijk eng, want al je zogenaamde zekerheden zijn weg. Maar het is ook leuk, spannend en vol levensenergie! Opeens ga je weer genieten van wat je aan het doen bent, word je een veel leuker mens voor iedereen om je heen, een rolmodel voor je kinderen, een mega aantrekkelijke partner en bovenal, je maakt jezelf gelukkig!

De wereld die je nu ziet is een reflectie van ons allemaal

Deze video slaat voor mij de spijker op zijn kop! Als we niet durven ons hart te volgen, dan is dit de wereld waarin we leven. Wat ontneem je ons, door niet te zijn we je bent? Door niet jouw unieke persoonlijkheid, creativiteit, liefde en talenten met ons te delen?

Als we allemaal durven ons hart te volgen, ja dan gaat de wereld er heel anders uitzien!

Over de auteur

Ik ben Tessa Smits, auteur van het boek "Failliet, mooier wordt het niet." een autobiografisch roman waarin ik vertel over mijn ondernemersavontuur dat plotsklaps eindigt in een faillissement (verschijnt juni 2017). Uiteindelijk leidde deze donkere periode tot een droomleven in Zuid Spanje. Maar dat had natuurlijk wel wat voeten in de aarde. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen over failliet gaan maar deel ik ook hoe ik uiteindelijk mijn hart ben gaan volgen, kunst ben gaan maken en een nieuw vrijer leven opbouw in de bergen van Zuid-Spanje.

Meer weten?

boek: www.faillietmooierwordthetniet.nl

kunst: www.tessasmits.com