Opgeven? Failliet gaan of niet...


Wanneer geef je op?  Zal ik failliet gaan of niet? Dit is voor mij een paar jaar geleden misschien wel één van de meest terugkerende vragen geweest: “zal ik failliet gaan of niet?”. Al redelijk snel na de start van de kredietcrisis was het duidelijk dat het bedrijfsmodel van mijn net gelanceerde start-up niet zou gaan werken. Had ik toen de stekker er al uit moeten trekken? Volgens de curator die 7 jaar! later het faillissement beheerde wel. Die wist niet wat hij hoorde toen ik vertelde wat ik allemaal had gedaan om het bedrijf maar te redden. En op dat moment, dacht ik natuurlijk ook: wat heb ik allemaal gedaan ten koste van mezelf? Had ik niet veel eerder failliet moeten gaan?

Ik kan iedereen met dezelfde vraag maar één ding aanraden. Volg je hart. En ik weet, dat is het allermoeilijkste als je in zwaar weer terecht bent gekomen. Je hoofd draait overuren en je wilt ergens nog grip krijgen, controle over de situatie. Je struint het internet af op zoek naar antwoorden. Ik heb toentertijd ook zoveel gelezen. Maar ik vond alleen maar gortdroge fiscale informatie of angst aanjagende artikelen die mijn gemoedsrust niet echt verbeterde. Failliet gaan, gaat niet alleen over juridische of financiële consequenties.

Het gaat over loslaten, je durven overgeven aan de situatie waarin je zit. Het enige dat telt ben jij! Wat voel jij zonder die angsten over geld? Zonder jouw gekmakende gedachten? In tijd van crisis, is het het beste om even helemaal stil te worden en te voelen wat voor jou klopt. Dat is de enige weg. Voelen! Je hoofd wil namelijk alleen maar een antwoord maar de ironie is; er is geen goed of fout. Had ik na twee jaar mijn bedrijf al failliet moeten laten gaan? Dan had ik persoonlijk de schuldsanering in gemoeten. En ja dan was ik er eerder vanaf geweest dan hoe het nu is gelopen. Maar was dat beter geweest? Geen idee. Ik koos ervoor om jarenlang door te werken en af te lossen en had de pech dat mijn laatste opdrachtgever failliet ging waardoor ik net voor de eindstreep toch nog failliet ging. Aih pijnlijk! Ja, maar ook een ondernemersavontuur om nooit te vergeten dat zowaar drie jaar later tot een droomleven in Zuid Spanje heeft geleid. Was ik met een andere beslissing ook in dit punt in mijn leven uitgekomen? Geen idee.

Het maakt dus niet uit. Je kunt geen foute beslissing maken. Het enige dat pijn doet achteraf is als je niet trouw bent gebleven aan jezelf. Midden in de storm, in de tijden dat ik het het zwaarst had heb ik mezelf het meest geholpen door te gaan voelen wat goed was voor mij. Waar ik het meest naar verlangde. En toen ik dat op prioriteit nr.1 ging zetten ging het stromen. Was het nog steeds niet altijd gemakkelijk, maar was ik wel trouw aan mezelf en dat gaf een stevigheid die ik hard nodig had.

Ben je nieuwsgierig naar het hele verhaal? Over mijn ondernemersavontuur heb ik een autobiografisch roman geschreven: “Failliet, mooier wordt het niet.” dat exclusief verkrijgbaar is via boekenbestellen.nl

Dit schilderij maakte ik drie jaar geleden, net nadat ik failliet was gegaan. Ik schilderde mijn verlangen naar complete overgave. Ik had zolang de controle willen behouden en dit schilderij vertaalde voor mij exact wat er gebeurde op het moment dat ik het losliet. Dat als je je durft over geven, je in een lichtere wereld terecht komt. Niet dat ik me dat op dat moment realiseerde. Overgave is juist zo ingewikkeld omdat ik niet wist wat er komen ging, het was onbekend terrein, het zou weleens nog erger kunnen worden! Maar mijn verlangen naar overgave werd groter dan de angst voor het onbekende en ik sprong...