Opgeven? Failliet gaan of niet...

Opgeven? Failliet gaan of niet...


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Wanneer geef je op?  Zal ik failliet gaan of niet? Dit is voor mij een paar jaar geleden misschien wel één van de meest terugkerende vragen geweest: “zal ik failliet gaan of niet?”. Al redelijk snel na de start van de kredietcrisis was het duidelijk dat het bedrijfsmodel van mijn net gelanceerde start-up niet zou gaan werken. Had ik toen de stekker er al uit moeten trekken? Volgens de curator die 7 jaar! later het faillissement beheerde wel. Die wist niet wat hij hoorde toen ik vertelde wat ik allemaal had gedaan om het bedrijf maar te redden. En op dat moment, dacht ik natuurlijk ook: wat heb ik allemaal gedaan ten koste van mezelf? Had ik niet veel eerder failliet moeten gaan?

Ik kan iedereen met dezelfde vraag maar één ding aanraden. Volg je hart. En ik weet, dat is het allermoeilijkste als je in zwaar weer terecht bent gekomen. Je hoofd draait overuren en je wilt ergens nog grip krijgen, controle over de situatie. Je struint het internet af op zoek naar antwoorden. Ik heb toentertijd ook zoveel gelezen. Maar ik vond alleen maar gortdroge fiscale informatie of angst aanjagende artikelen die mijn gemoedsrust niet echt verbeterde. Failliet gaan, gaat niet alleen over juridische of financiële consequenties.

Het gaat over loslaten, je durven overgeven aan de situatie waarin je zit. Het enige dat telt ben jij! Wat voel jij zonder die angsten over geld? Zonder jouw gekmakende gedachten? In tijd van crisis, is het het beste om even helemaal stil te worden en te voelen wat voor jou klopt. Dat is de enige weg. Voelen! Je hoofd wil namelijk alleen maar een antwoord maar de ironie is; er is geen goed of fout. Had ik na twee jaar mijn bedrijf al failliet moeten laten gaan? Dan had ik persoonlijk de schuldsanering in gemoeten. En ja dan was ik er eerder vanaf geweest dan hoe het nu is gelopen. Maar was dat beter geweest? Geen idee. Ik koos ervoor om jarenlang door te werken en af te lossen en had de pech dat mijn laatste opdrachtgever failliet ging waardoor ik net voor de eindstreep toch nog failliet ging. Aih pijnlijk! Ja, maar ook een ondernemersavontuur om nooit te vergeten dat zowaar drie jaar later tot een droomleven in Zuid Spanje heeft geleid. Was ik met een andere beslissing ook in dit punt in mijn leven uitgekomen? Geen idee.

Het maakt dus niet uit. Je kunt geen foute beslissing maken. Het enige dat pijn doet achteraf is als je niet trouw bent gebleven aan jezelf. Midden in de storm, in de tijden dat ik het het zwaarst had heb ik mezelf het meest geholpen door te gaan voelen wat goed was voor mij. Waar ik het meest naar verlangde. En toen ik dat op prioriteit nr.1 ging zetten ging het stromen. Was het nog steeds niet altijd gemakkelijk, maar was ik wel trouw aan mezelf en dat gaf een stevigheid die ik hard nodig had.

Ben je nieuwsgierig naar het hele verhaal? Over mijn ondernemersavontuur heb ik een autobiografisch roman geschreven: “Failliet, mooier wordt het niet.” dat exclusief verkrijgbaar is via boekenbestellen.nl

Dit schilderij maakte ik drie jaar geleden, net nadat ik failliet was gegaan. Ik schilderde mijn verlangen naar complete overgave. Ik had zolang de controle willen behouden en dit schilderij vertaalde voor mij exact wat er gebeurde op het moment dat ik het losliet. Dat als je je durft over geven, je in een lichtere wereld terecht komt. Niet dat ik me dat op dat moment realiseerde. Overgave is juist zo ingewikkeld omdat ik niet wist wat er komen ging, het was onbekend terrein, het zou weleens nog erger kunnen worden! Maar mijn verlangen naar overgave werd groter dan de angst voor het onbekende en ik sprong...


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (23 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Mooi, mooi, mooi! Dit blog, je schilderij (echt prachtig)en de behoefte naar totale overgave. Ik heb recent een vergelijkbaar artikel geschreven. Voor de gene die het leuk vinden, hier is de link.

www.nvanderveldecoaching.nl/Waarom+we+niet+opgeven
| 11:14 |
dank je wel voor het delen. Zit zelf al voor het achtste jaar met hetzelfde: mijn hart zegt heel duidelijk: je hebt een prachtkudde neergezet, alleen is de mens nog niet toe aan hun boodschap. Ik vertrouw elke dag op het universum dat er die dag weer goed voor ons word gezorgd. Ik weet sinds een half jaar dat het idd niet zal lukken in nederland, maar ik heb nu mijn focus gericht op Zuid-Europa: genoeg natuurgebied voor mijn kudde en betaalbaar. nu alleen er nog komen.....ook dat zal lukken
| 10:17 |
Heel mooi geschreven!
| 07:01 |
mooi geschreven, over wat je voelt.
| 05:29 |
mooi uitgebeeld met het schilderij
| 20:36 |
altijd dezelfde vraag waarom lukt het bij de ene wel bij de andere nooit om door te breken naar een goed ondernemerschap. mooi artikel heel herkenbaar
| 14:18 |
Eerlijk zijn naar jezelf en je hart volgen, behoort bij goed ondernemen. Dank voor dit openhartige verhaal.
| 12:55 |
Dank je wel!
| 13:13 |
Je bent de enige niet. Ik ken meer mensen die failliet gingen; zelfs dakloos raakten. Er is veel mis in de wijze, waarop we economie bedrijven.
| 13:17 |
Ik heb dezelfde situatie aan het begin van de crisis gekend. Ik besloot wel na 1 jaar hard werken de stekker eruit te trekken.
Ik had een bedrijf in een luxe goed en wist dat dat het eerste zou zijn waarop mensen bezuinigen.
Ik heb het maar gezien als een tijdelijke dure hobby die mij een paar duizend euro heeft gekost en een ervaring rijker....
| 12:49 |
Ja is dus ook een goede beslissing geweest en een ervaring rijker ;-)
| 13:13 |
Beide links doen het niet, jammer. Schilderij is schitterend hoewel het onderwerp droevig is.
Ik hoop dat het goed met je gaat.
| 11:57 |
Dank je wel Hans, wat stom heb ik verkeer geplakt, nu doen ze het wel!
| 13:11 |
Heel herkenbaar en moeilijk proces, iets wat helaas te veel mensen meemaken.
Het schilderij is prachtig! Leef je leven en leer uit de lessen die je kreeg.
| 07:43 |
Mooi geschreven, en ondanks dat het een hele andere situatie is waar ik in zit, toch zijn er herkenbare aspecten. Complimenten!
| 23:11 |
Het heeft je wss tot de persoon gemaakt die je nu bent.
| 19:54 |
Super krachtig schilderij.. je bent een topper!
| 18:44 |
Mooie schilderij, zeker als je de emoties kent.
Failliet gaan is zelf ten onder gaan maar ook andere meeslepen zo als je gemerkt hebt.
Moet je er snel uitstappen ? Ik denk het niet. Moet je tegen beter weten in gaan ? Ook niet, maar niet tegen elke prijs.
Je hebt nu het geluk dat je een groot aantal mensen recht in de ogen kunt kijken en eventueel in de toekomst jou nog vertrouwen.
| 17:33 |
Ja klopt Albert, trouw zijn aan jezelf en ook opletten om niet vanuit teveel schuldgevoel jezelf helemaal weg te cijferen. Ik wilde perse dat niemand er last van zou hebben en dus 'sloopte' ik mezelf. Achteraf vertelde mijn investeerders (de enige die echt geld kwijt zijn geraakt) dat ik er veel eerder mee had moeten stoppen. Ik was perplex, zij waren immers hun geld kwijt. Mijn omgeving bleek een stuk sympathischer en liefdevoller naar mij te zijn dan ikzelf... ;-)
| 18:10 |
Wauw, mooi en veelzeggend schilderij. Enorm knap dat je je verhaal zo positief kunt delen.
| 16:05 |
Dank je wel!
| 18:10 |
Mooi mens! Ik zit ook op het schiereiland, maar dan in Portugal :-) nooit spijt hebben van wat je hebt gedaan....de les pakken en gaan. :-)
| 13:41 |
Inderdaad je hart volgen. Niet allemaal naar hier komen hoor :-)
| 17:34 |
Hahahaha, gelukkig is die Spaanse berg niet voor iedereen die droomplek waar ze graag zouden willen zijn ;-)
| 18:13 |
Dank je! En wat heerlijk dat je ook op zo'n fijne plek zit (wel zonder bosbrand hoop ik!)
| 18:12 |
knap geschilderd, moeilijke fase, maar kijk, jij nu in spanje wel he ;) nice to meet you! liefs, tantracutie
| 13:34 |
Ja nu is het mooi ;-)
| 18:13 |
Herkenbaar! En op het moment dat ik me overgaf keerde het tij vanzelf ....
| 13:34 |
Dat is zeer dapper. En zelf nog moediger dat je dit openbaar kan delen.
| 13:24 |
Wat een pech zo op het laatst, met het failliet gaan van die opdrachtgever. Maar je komt er sterker uit. Kranig ben je zeker!
| 13:23 |
Dapper hoor!! Te gek schilderij!!
| 13:21 |
Mooi om te horen dat je nu toch een weg hebt gevonden die goed voelt.
| 12:46 |
Een heel gepuzzel is dit beslist geweest en deed vaak veel pijn en denken stopte niet meer...toch denk ik dat het nodig is geweest...want we groeien juist door dit soort dingen zo heftig snel...waardevol
| 12:42 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen