Ik heb de Too Good To Go app geprobeerd zodat jij dat niet hoeft te doen


Ongeveer een week geleden benaderde een vriend me op het werk met -naast wat nieuws over zijn eigen leven waar ik niet om gevraagd had- een nieuwe geldbesparende boodschappen app voor de telefoon.

Ik dacht eerst dat hij Scoupy aan me ging voorstellen, die ik zojuist had verwijderd, want deze was het niet meer waard om op mijn telefoon te houden. De producten interesseerde me weinig en er kwamen nog nauwelijks selecties in de lijst die je gratis kon proberen. Ik ben te gierig om 50 cent korting te accepteren op een pak frikandellen van 4 euro.

Maar dit was Too Good To Go; een app met winkels die boodschappen weggeven die ze anders eind van de dag moeten weggooien. Dus het eerste wat ik aan mijn vriend vroeg was of deze boodschappen dan gratis waren. Dat was niet zo, maar je kreeg "een tas vol" voor 5 euro.  Klonk iets te goed in mijn oren en besloot eerst wat recensies op het internet te lezen. Er waren wat klachten die ik zelf later ook tegenkwam, maar voor de rest leek het een aardig systeem.

Desalniettemin is het belangrijk waar je woont, hoe snel je bestelt/hoe vaak je op de app zit te gluren, en hoe snel je je bestelling komt halen. Voor mij duurde het alvast lang tot er iets beschikbaar was in mijn buurt.

Waar ik woon zijn er genoeg winkels. Het maakt eigenlijk niet uit waar of wanneer ik binnenloop, je vindt altijd producten met een kortingsticker erop.
..Dat te hebben gezegd, tenzij de winkels in jouw buurt dit niet hebben, is Too Good To Go een omweg naar dezelfde producten waarbij het aspect van keuze ook nog eens is weggenomen. Zo'n beetje geen van de winkels in mijn buurt lijken überhaupt mee te doen met deze app, ondanks de vele producten die bestikkerd zijn iedere keer dat ik daar kom.
Het enige wat ik in de lijst heb zien verschijnen was een Spar iets verderop, en niet vaak. De Spar is ook nog eens een van de duurste winkels in Nederland, dus om daar "een tas vol" met een waarde van 5 euro van te krijgen...

Too Good To Go heeft een simpel systeem, maar ik begrijp niet waarom het zo nodig een app moet zijn. Contant kan je niet in de winkel betalen, je moet al via de app betaald hebben, zodat je een digitale bon krijgt om in de winkel te verzilveren. Dus je swiped dat ding gewoon in het zicht van een medewerker, en dat was het, tas met eten wordt naar je gebracht.
Betalen via de telefoon vind ik nog steeds een vreselijk concept, ik typ niet graag mijn ING gegevens in een machine die ook open, onbeveiligde internetverbindingen gebruikt, maar je hebt geen keuze, want Too Good To Go wil geen bruikbare website zijn. Maar goed, voor wie wil weten: je kan betalen met creditcard, iDeal, Paypal, en Google Pay. Ook met bonnen/vouchers, maar ik weet niet hoe dat werkt.

Dus, waar bestond het eten uit dat ik van de Spar kreeg?

Het is al weg, ik kan geen foto erbij geven, maar het was een pak yoghurtdrinken, een zak roerbakgroente, een klein pakje granaatappelzaadjes, een zeeeeer klein flesje gemberdrinken dat absoluut vreselijk was, een bakje vanille yoghurt, een kwart stuk grillworst, en een pak met 3 barbecue sjaslieks. Alles met die herkenbare kortingsticker erop.

Ik had er 4,99 euro voor betaald, dus je kan ruw zeggen dat ik per item 70 cent had neergelegd. Helemaal niet slecht. Van de sjaslieks weet je alvast dat dat goedkoop is, maar als je malle toestanden zoals granaatappelpitten en afschuwelijke gembersap krijgt -of roerbakgroente waar je weer ingrediënten bij moet halen om dat bruikbaar te maken- dan wordt die korting toch weer minder interessant. Zoals eerder aangegeven, je kan niet kiezen wat je krijgt, je kan alleen aangeven of je allergisch bent of iets niet mag. Begrijpelijk, als wat je krijgt daadwerkelijk het laatste is wat ze hebben liggen.

Het was een warme dag, dus ik besloot de Spar zelf nog in te gaan om meer drinken te kopen, en zag zo nog genoeg producten met kortingstickers erop. Ik vroeg me meteen af hoe de Spar had besloten dat ik 2 slokken brandende gembersap waardig was, in plaats van nog 2 pakken yoghurtdrinken mee te geven. Vooral in dit hete weer.

Op het internet waarschuwde mensen dat de beste producten er als eerste uit gaan, dus zij die als laatste aankomen krijgen de kruimels van de kruimels. Maar.. waarom? Vooral als je aan het eind van de dag aankomt en je in de winkel nog zoveel normale dingen ziet liggen?
Wanneer de app aangeeft dat er eten beschikbaar is, neem ik aan dat er dus meer dan genoeg is om een pakket van samen te stellen en niet "net genoeg". Als een winkel bijvoorbeeld alleen nog 10 zakken roerbakgroente over heeft, gaan ze dat dan doorgeven als pakket aan Too Good To Go en verkopen aan iemand? Er moet wiebelruimte zijn, zodat er voor iedereen een normaal en eerlijk pakket samengesteld kan worden. Maakt niet hoe laat je komt.

Ik heb het gevoel dat de app beter is voor de bakkerijen en lunchrooms die je nu en dan ziet. Als je boodschappen wil, kan je beter op geluk langskomen en zelf de schappen langsgaan.
De bakkerijen heb ik niet kunnen uittesten, omdat wederom, geen van de zaken in mijn buurt lijken mee te doen met Too Good To Go. Ik krijg voornamelijk plaatsen te zien die 10 tot 30 km verderop zitten. Dat is ook wel iets dat me irriteert. Waarom kan ik niet instellen van hoe ver ik meldingen krijg? Ik ga die afstand niet rijden voor een tasje van 5 euro.

Download gerust de app om te zien wat de aanbiedingen zijn, het zal voor iedereen anders zijn. In het ergste geval is het een ruimtevreter op je al overvolle telefoon, maar dat merk je wel na een weekje.


Word lid en beloon de maker en jezelf door de maker te belonen en jezelf waardoor je de maker beloont. En jezelf.
Hai, ik ben VampireMeerkat. Ik schrijf niet veel, want niet alles in het leven heeft een verhaal nodig, maar ik waardeer jullie aandacht. Ik ben ook een zelfgeleerde cartoonist en teken graag. Ik upload nu en dan oud werk, maar wil best verzoekjes inwilligen. Stuur me een privé bericht. Okeydoei.