Op weg naar Zuid-Afrika: Kennismaking met de groep


Misschien had je het al in dit blog gelezen, misschien lees je het nu voor het eerst. Mijn middelbare school organiseert een ontwikkelingsreis naar Zuid-Afrika en ik ben daarvoor ingeloot! Ik mag dus mee! Omdat ik het leuk vind om bij te houden wat er allemaal aan de reis vooraf gaat, houd ik een reeks blogs bij met de gebeurtenissen vooraf aan, tijdens en na de reis naar Zuid-Afrika. Dit is de eerste blog in deze reeks 'Op weg naar Zuid-Afrika', maar eigenlijk kun je 'Een euforisch moment!' ook een blog uit deze reeks noemen. Beschouw het maar als een proloog.


Gistermiddag was het dan eindelijk zover, de kennismaking met de groep vond plaats. Ik wist van een paar vriendinnen al wel of ze ingeloot waren of niet, maar de rest van de groep was voor mij vrij onbekend.

44 leerlingen, waarvan er een paar op de reservelijst staan. Een groot deel van de leerlingen die meegaan, is van het vrouwelijk geslacht. Dat had de begeleiding echter van te voren ook verwacht. Blijkbaar zetten wij, meisjes, op deze leeftijd ons meer in voor ontwikkelingswerk.

Er was een duidelijk programma gistermiddag. Eerst stelden de begeleiders zichzelf voor, maar ik kende ze bijna allemaal al. Daarna werd er meer informatie gegeven over de reis die we gaan maken. Sinds gisteren weten we precies op welke dag we vertrekken, op welke dag we weer terugkomen in Nederland en op welke luchthavens we over moeten stappen. De standaardinformatie, eigenlijk.

Het ging echter ook over het activiteitenprogramma in Zuid-Afrika. We gaan daar helpen met een paar vrijwilligersprojecten en kijken hoe het er daar aan toe gaat op een middelbare school, maar we krijgen ook les in het Zulu én we gaan op minisafari!

Daarnaast zijn er ook ideeën opgedaan voor mogelijke sponsorwerving. Het spaarplan is tevens doorgenomen en er zijn werkgroepen gemaakt. Ik ben ingedeeld bij een hele leuke werkgroep, de werkgroep die onder andere een stukje over de cultuur en geschiedenis in Zuid-Afrika mag gaan schrijven. Superleuk, voor een geschiedenistoets over Zuid-Afrika zo'n twee jaar geleden had ik een 8,6 dus ik denk dat het wel goed gaat komen met die tekst!

Over een maand is er weer een bijeenkomst met de reisgroep. Ik heb er zin in!