Column | Binden of ontbinden

Column | Binden of ontbinden


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Je weet wel, het gezegde: ‘Vrienden kan je kiezen en familie heb je.’
Iedereen heeft verschillende soorten vrienden, waar je ook weer verschillende activiteiten meedoet. Met de één dit en met de ander dat. Je vrienden hoeven ook geen vrienden van elkaar te zijn. Jij hebt je vrienden en ook zij hebben hun vrienden.
Het hoeft niet één grote kliek te zijn.
Soms is het echter wel eens nodig om te gaan ontvrienden. 

Heb je ooit gehoord van ontfamilieën? Volgens mij staat het woord niet eens in het woordenboek. Zelfs op Google kan ik het niet vinden. Ik bedoel er hetzelfde mee als ontvrienden…
Iedere lezer van deze column, zal wel een familielid hebben die betere zuigkracht heeft dan de best geteste stofzuiger uit de consumentengids.

In zowel een familieband of vriendschapsband is er een binding nodig. Ik vraag mij af wanneer je je teveel gaat aanpassen aan de ander, wat dat dan doet met je gevoelens en gedachten? Samen bewandelen we met elkaar een pad. Een pad met hier en daar een afslag. Dit pad is echter een levensproces en zal de nodige ups en downs bevatten. Het is geven en nemen op je pad. Echter als jij je daarin teveel aanpast voor een ander, is het een kunst om dicht bij jezelf te blijven. Aanpassen is iets wat je uit jezelf al vaak doet. Noem het maar sociaal opgevoed zijn. Pas alleen op als je bij de volgende vraagstellingen beseft dat dit voor het grootste gedeelte op jouw slaat:

Je past je vaak aan iets of iemand aan.
Je vraagt je vervolgens af waar je het voor doet.
Doe je het nu voor een ander of voor jezelf? Misschien zelfs wel alleen voor de lieve vrede.
Vind je het eigenlijk wel leuk om jezelf aan te passen?
Kost het je energie om jezelf aan te passen?
Levert het uiteindelijk ook nog iets op?

Ik ben benieuwd wat je nu denkt…laat je een reactie achter?

Als je je aangesproken voelt en er verder over na hebt gedacht… Waar kies je dan voor? Kies je er dan voor deze binding met die familie of vriend te ontbinden en je eigen pad verder te volgen of probeer je door je altijd te blijven aanpassen de binding te behouden? Niets is onmogelijk, op elk pad kun je een afslag maken en dan toch weer terugkomen in de richting die jou de meeste energie oplevert. Zonder energie functioneren we niet goed! Net zoals die best geteste stofzuiger niet zonder stroom werkt…

Af en toe moeten we ons zelf opladen! Hoe doe jij dat in verbinding met je familie en/of vrienden?

2018©Vlindertje73

website

Mijn wekelijkse column geschreven voor Beijumnieuws.

Inspiratiebron: http://mooibenik.nl/

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (9 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Ik zou me helemaal niet druk maken om banden koste wat kost ,vast te houden. Ze zeggen niet voor niks , beter een verre vriend dan  familie. Ik heb 4 zussen en 2 broers , ik heb alleen maar een goede band met mijn jongste broer en de fam viel bij het verdelen van een erfenis uit elkaar. 
| 16:38 |
Dat hoor je heel vaak hé, na een erfenis dat de familie uit elkaar valt. Zo jammer..
| 11:02 |
Ik heb nu een zoon van 17jaar,enigst kind ,dus hij heeft dat probleem niet. 
| 11:09 |
Ik kies voor mezelf en mijn man. Daarmee heb ik voldoende gezegd lijkt mij zo. 
| 08:23 |
;)
| 17:33 |
klopt helemaal dat je met de ene vriendin dit doet en met de ander dat. En dat is nou juist zo leuk. Althans das mijn mening.
Ik heb nooit het gevoel dat ik mij aan moet passen. Het is geven en nemen. 
| 22:09 |
Ja precies dat is leuk ja. Alleen met de familie is het toch anders, althans bij mij.
| 17:33 |
ja das jammer daar kan ik niet over meepraten dat loopt gewoon goed.
| 21:37 |
Ik woon 2000 km verder en dat maakt het soms wat gemakkelijker om ook familie afstand te houden.
Een van mijn zussen heeft mot met mijn moeder, door de afstand ben ik niet genoodzaakt om partij te kiezen, ik ben de oudste van de 5 kinderen. Af en toe laat ik iets tussen de regels lezen en daar moeten ze het mee doen, het zijn ook ver volwassenen dus enig verstand mag wel verwacht worden. Ik heb geen zin ergens in verzeild te raken wat mij niet aanging. Hoop wel dat ze er ooit uit komen voordat het te laat is.
| 21:18 |
Ja, dat is zeker te hopen. Het leven is zo betrekkelijk soms. Net weer van dichtbij mee gemaakt. 
| 17:34 |
Ge wel dig 😂
| 19:37 |
Whoehoe ja hé? ! :)
| 19:41 |
Wat een mooie blog. 
Heb met een zwager jaren terug gedonder gehad, hij wilde geen contact meer, ik respecteer dat en wil het nu zelf ook niet meer.
Mijn man daarentegen is weer voor contact gegaan. Ik blijf nu bij mijn besluit.

Voor de lieve vrede ga ik ver....meestal ten koste van mezelf.
| 19:10 |
Dat laatste herken ik en op een gegeven moment is het genoeg.
| 19:12 |
Precies en op dat punt ben ik nu inmiddels ook beland aangaande sommige familieleden
| 19:17 |
Sterkte.
| 19:41 |
Ja idd. Genoeg is genoeg! ;)
| 17:36 |
De lieve vrede is ook niet altijd alles, het kost dan teveel energie.
| 19:42 |
Dat merk ik en ben bang dat het me als ik zo doorga als ik nu ga, het me een burn-out gaat opleveren. daar zit ik niet op te wachten, dat wil ik voor zijn...heb er al twee gehad
| 20:46 |
Oh jee, rustig aan! Kies voor jezelf een ander doet dat niet... 😁
| 17:37 |
Ja dat bedoel ik dus. Ik doe het ook niet meer, zelfs niet voor de lieve vrede. Nog één ding gedaan voor mijn familie en dat was mijn naam op de cover van mijn boe te veranderen. (achternaam)  Je kunt het hier lezen: yoo.rs/vlindertje73/blog/probleem-geboren-oplossing-gevonden-1522998517.html?Ysid=13764
| 17:36 |
Met het ene familielid is de verhouding evenwichter dan met het andere. Je zoekt denk ik vanzelf vooral die relaties/vrienden/familieleden op waarbij de relatie 'in balans' is. Zoveel mogelijk dan.
| 18:17 |
Ja met de één is het idd makkelijker dan met de andere... 
| 19:43 |
Op deze column reageer ik ff niet.... maar: mag ik je van harte feliciteren!! #boek
| 18:13 |
Goed hoor! :) Ja dank je wel voor je felicitatie.
| 19:43 |
Vooral eerlijk naar jezelf zijn. (Niet jou persoonlijk, algemeen bedoel ik dat.) Je bent niet verplicht om met familie of 'vrienden' om te gaan. Surround yourself with people that lift you up.
| 17:55 |
Mooie reactie Ingrid
| 19:06 |
Vind ik ook! 
| 19:44 |
Inderdaad, zo is het precies. 
| 19:43 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen