Bakker Hillegom


Oh, wat ziet dat er toch allemaal mooi uit, hé? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de prachtige foto's van bloemen en planten gezien die Bakker Hillegom verkoopt. De foto's pronken in hun folders en op de site.

Iedere keer denk ik weer: oh hemel, wat mooi… Is dat echt?Een orchidee van Bakker Hillegom… Altijd kijken de bloempjes netjes in de lens en zit er geen dor blaadje tussen. Hoe anders is dat toch als ik weemoedig naar mijn vensterbank kijk waar mijn orchidee sip terug staart…


Nee, serieus: die foto's worden onherroepelijk gephotoshopt! Niemand heeft ooit Amaryllissen gehad die keurig in een rondje bloeiden, toch? Geen blad lijkt elkaar te raken. Nee, zo goed heb ik mijn Amaryllissen nog nooit af kunnen richten:

Hoe dan ook werd ik aangetrokken door het meest onmogelijke schepsel der Bakker Hillegom tijdperk: de drie kleurige vlinderstruik:

Zelf hadden we er ooit èèn in een hele donkerpaarse kleur, haast tegen het zwarte af. Prachtig was die! Maar met een strenge winter bevroor hij helaas volledig en kwam niet meer op. Zo'n bijzondere kleur hebben we ook nooit meer terug kunnen vinden, zelfs bij Bakker Hillegom niet en zo staat er dus al jaren een ‘gewone’ witte. Daar stond eerder nog een gewone paarse bij, maar die was afgelopen jaar ook ineens ‘verdwenen’. Wat mij ertoe overhaalde dan toch bovenstaande maar te bestellen. Het idee om die achter de witte te planten, zodat de gekleurde er doorheen kan groeien… Dat ik minstens een struik krijg als op de foto's op de site!

Onze vlinderstruik. Afgelopen voorjaar flink gesnoeit en nu alweer zo groot….

Met spanning wacht ik mijn bestelling af, maar als ik echt verwacht had zo'n struik als op de foto zou krijgen, had ik het goed mis. De dag dat de doos arriveerde wist ik meteen: daar past niet zo'n grote struik in… Nee, de doos bevatte 3 ogenschijnlijk dooie takjes in een potje. Zoiets werkt totaal ontmoedigend, kan ik je vertellen. Ook al in de eerste plaats dat op geen van de potjes stond welke kleur bloemen die bevat.

Uiteindelijk de drie om de witte struik heen geplant en elke dag gekeken. De toen nog flink gesnoeide oude struik zag er al zo troostenloos uit, maar nu met die drie dorre takjes er omheen? Het werd er niet beter op. Maar uiteindelijk begon er toch blad aan te komen!

Inmiddels was de oude struik zo enorm gegroeid, dat ik hele takken weg heb moeten knippen zodat de ukkies eronder nog een beetje licht zouden krijgen… Tot een paar weken geleden er ineens twee verdwenen bleken. Ik verdenk mijn moeder ervan, die de tuin geharkt heeft. Heb nog de hele container ondersteboven gehad om ze te zoeken, maar helaas: foetsie. (mijn moeder heeft de akelige gewoonte vooral de duurste door mij aangeschafte planten als onkruid aan te zien, al kon ik in dit geval haar geen ongelijk geven gezien die stronkjes er niet echt florisant uit zagen). Wie weet heeft er ook wel gewoon een egel overheen gezeken die het ook niet langer aan kon zien… Hoe dan ook flink wat geld door de neus geboord en nog èèn miserabel struikje over ( ik ben er van overtuigd dat het van de drie vast de gewone witte is...zucht. Van de drie deed deze het ook het beste). Ik schep het arme ding maar weer uit de tuin en plant hem in een mooie bak. Hier in wil ik hem eerst een paar maatjes groter laten groeien en staat hij een stuk veiliger voor mijn onkruid wiedende moeder.

Het schamele takje achterin is de vlinderstruik in wording. Om het geheel nog een beeje dragelijk te maken om naar te kijken heb ik er een lavendeltje en nog een èèn of ander wit bloempje er bij in gezet.

De twee bakken samen. In de linker staat ook een klein vlinderstruikje die ik van mijn moeder gekregen heb als vergoeding: een donkerpaarse!


Maar ja: intussen had ik via Bakker Hillegom zelf alweer twee nieuwe besteld. Niet meer de drie in combi, maar twee losse waaronder zelfs een oranje exemplaar… Waar ik niet veel van verwacht want, ja: die foto zag er weer zo mooi uit vergeleken met het takje dat ik waarschijnlijk zal gaan krijgen. Ik zal jaren geduld moeten hebben tot ze groter gegroeid zijn en echt zullen bloeien.

De oranje en een paarse die naar het schijnt oranje te verkleuren. Alles exclusief vlinder… en bloemen...

Die twee, die midden september pas geleverd kunnen worden, zullen bij in de pot komen te staan. Als er weer een strenge winter komt, zijn ze makkelijker even binnen neer te zetten. Ik zal ze echt vertroetelen dat ze het niet zullen wagen dood te gaan!

Ik zie het dus al helemaal voor me, tot een cliënt van me mij erop wees dat Bakker Hillegom een prima garantie beleid heeft. Zij vond dat ik het verlies van de twee planten had moeten melden. Ik betwijfelde dat, omdat ik niet precies kon zeggen wat ermee gebeurd was. En als mijn moeder ze er echt uit heeft gerukt, denk ik niet dat ik iets vergoedt krijg. Bovendien had ik van haar al een nieuwe gekregen. Toch op aanraden die mail maar gestuurd, met niet al te veel details over de doodsoorzaak. Diezelfde avond werd ik gebeld door Bakker Hillegom. Ze hadden inmiddels gezien dat ik nieuwe besteld had en dat was jammer, want die hadden ze me in dit geval kostenloos kunnen toezenden. Nu zouden ze me gewoon een tegoedbon opsturen. Ik was echt totaal flabber gasted!

Drie dagen later lag er een bon op de deurmat ter waarde van 15 euro op de volgende bestelling! Die is nog wel een poosje ( lees tot en met 2023) geldig, dus bewaar ik hem goed. Al hoop ik dat nu geen van mijn vlinderstruikjes op wat voor manier dan ook stuk zullen gaan!

Dus Bakker Hillegom… Goeie zaak, geweldige service maar verwacht geen plantjes die de foto's je beloven: daarvoor moet je echt een aantal jaren geduld hebben! (Hoewel het natuurlijk ook gewoon leuk is om het grut te zien groeien).

Nu maar hopen dat ik over een paar jaar een fantastische ‘photoshop’-struik aan jullie kan laten zien!