Fout: Focum = kredietregistratie


Focum is een kredietinformatiebureau dat informatie verzamelt over consumenten. Zij doet dit ongevraagd en zonder dat je het weet (over recht op privacy gesproken). De manier waarop roept vraagtekens op en getuigt ook niet echt van enige vorm van controle.

O.a. energiebedrijven gaan met Focum in zee. Dat Focum er vieze en kort door de bocht praktijken op na houdt kan hun niets schelen. Het gaat er tenslotte om dat de rekeningen betaald worden en gezien de crisis waar Nederland al jaren in verkeert, gebeurt dit steeds vaker niet (op tijd). 

Focum is lekker snel en makkelijk. Dit in tegenstelling tot de BKR. Focum neemt het ook niet zo nauw met de regeltjes. "Verkeerd" postcode (je zal maar in een dorp met maar 1 of 2 postcodes wonen en een hoop migranten) bestempelt jou al als wanbetaler. 

Wel heel fijn nieuws voor het energiebedrijf want zij kan jou nu om een paar honderd (of duizend) euro borg vragen! En dat krijg je pas weken na afloop van de overeenkomst terug.

Ik mag dan onder bijstandsniveau leven, maar wat ik niet ben is een wanbetaler. Ik heb geen leningen, geen schulden en dus ook geen aflossingen. Ook geen (telefoon)abonnementen, de BKR kent mij niet. 

Al mijn rekeningen worden direct betaald en ik heb ook nooit een stukje maand over. 

Kinderachtig of niet, ik laat mij dus niet als wanbetaler bestempelen en al helemaal niet het geld uit de zak kloppen. Zowel Focum als het (nieuwe) energiebedrijf leren mij kennen. 

(Wie denkt dat een klacht bij klacht.nl helpt kan zich de moeite sparen). 


Nu ik als wanbetaler geboekt sta mag ik zelf het tegendeel bewijzen aldus het energie bedrijf. 

(Op mijn vraag waarom het huidige energiebedrijf niet wordt gevraagd of ik een betalingsachterstand heb (gehad) of bij de BKR wordt geïnformeerd, krijg ik geen antwoord. Ook hier een klantenservice die van niets weet en alleen maar blijft herhalen dat dit nu eenmaal het beleid is.) 

Deze stap kunt je dus overslaan als je het gevecht aangaat. Je moet namelijk rechtstreeks contact opnemen met Focum (ik had nog nooit van dit bedrijf gehoord) en vragen om je eigen gegevens in te mogen zien. Deze krijg je dan thuisgestuurd.

Mijn status van wanbetaler blijkt gebaseerd op het adres van een woning waar ik nog NIET woon, wel een optie op heb en heeft dus te maken met vorige bewoners. Mijn naam blijkt voor het gemak gekoppeld te zijn aan het adres/de incassogegevens van de huidige/eerdere bewoners.

Dat wordt wéér bellen met Focum iets dat klauwen vol beltegoed kost naast een berg ergernis. Bij de "klantenservice" loop je letterlijk tegen een muur aan, er wordt gewauweld in het luchtledige over "recht op privacy" (hahaha en mij wel achter mijn rug om registreren en ook nog eens confronteren met de financiële situatie van anderen) en zegt dat hun handen daarom gebonden zijn. Na veel gedoe krijg ik wel de tip om een schriftelijk bezwaar in te dienen tegen de registratie van mijn persoon (naam) op betreffend adres. 

Het wordt dus een e-mail schrijven naar: inzage@focum.nl 

Het antwoord luidt als volgt: De indicatie betreffend verhoogd risico mbt postcode is gebaseerd op het aantal incasso's en de ernst daarvan. Deze vermelding blijft staan. Als het energiebedrijf weigert zonder borg aan te nemen dan heeft dit niets met ons advies te maken. 


Tot slot: Wie bij Focum als persoon geregistreerd staat is 3 jaar de klos. Gaat het puur om het adres dan is de registratie na 1 jaar verlopen. 


 Tip: wil/moet je geld besparen?

Stap jaarlijks over op een ander energiebedrijf en sluit een 1 jarig contract af.  Hiervoor zijn vergelijkingssites gebruik ze allemaal er zijn prijsverschillen. Doorgaans regelt het nieuwe bedrijf alles. 

Kom je nog een goedkopere aanbieding tegen? Zeg de eerdere overeenkomst dan op. Je hebt hiervoor 14 dagen de tijd. 

Een bonus is een mooi extraatje voor wie zelfs al geen broekriem meer heeft om aan te trekken. 

Moet je ineens borg betalen? Zoek uit waarom en onderneem stappen!

Liefst via e-mail (je hebt alles zwart op wit en geen belkosten).

Kun je niet overstappen? Zeg je huidige energiebedrijf dat je dit wilt en vraag per wanneer dit mogelijk is. Ook zij kunnen je een voordeliger aanbod doen voor 1 jaar.

Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.