MyLife: Zelfvertrouwen is eigenwaarde

MyLife: Zelfvertrouwen is eigenwaarde


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Gisteren las ik 6 tips hoe je je gebrek aan zelfvertrouwen kunt opkrikken. Het waren vast goede tips (ik ben ze alweer vergeten), maar omdat ik geen gebrek aan zelfvertrouwen heb of een laag/negatief eigenbeeld (eigen waarde 0) kon ik er niet veel mee. Nou ja niet veel... het zet wel tot denken.


Waarom heb ik geen gebrek aan zelfvertrouwen? Waarom vind ik mijzelf geen grote nul? Waarom denk ik niet dat ik de schuld van alles ben? De domme idioot, de rotte appel in de mand, dit is mij tenslotte jarenlang ingeprent. Ik had geen stabiele jeugd, geen mensen om mij heen die mij stimuleerden of zeiden hoe goed ik het deed. Ik werd nooit beloond, geknuffeld, complimenten zaten er niet in. Er moest dag en nacht goed (bij voorkeur uitstekend) gepresteerd worden en zelfs dan was het nog niet goed genoeg.


"Waarom heb jij geen gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde", vraag ik de jongste. Zij kijkt mij aan alsof ik gek ben. Zoiets bestaat voor haar niet. Zij heeft genoeg mee gemaakt, is op meerdere scholen gepest en heeft geen vriendinnen maar lijdt niet.

"Waarom heb jij dat niet", vraagt zij en "waarom ben je geen junkie, alcoholist, roker, serie moordenaar, zit je niet in een inrichting of lig je in de goot?"

Tja waarom niet? Volgens mijn dochter is het karakter.


Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is het gevoel van eigenwaarde. Letterlijk betekent het het vertrouwen van een persoon in zichzelf in dat wat hij of zij kan of hoe diegene is.

Bron Ensie

help

Zie ook:

http://www.betekenis-definitie.nl/ZelfvertrouwenBeoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (10 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Zonder een oordeel te willen vellen, als ik heel goed je blog tussen de regels lees.... denk dat je je verleden helemaal niet verwerkt hebt....er staan ook wel heel wat tegenstrijdigheden in. 

In onze psychologie lessen hebben we geleerd dat je dan' eigenlijk een constant gevecht met je eigen levert' een gevecht dat je nooit kan winnen tenzij je alles loslaat 😉 Zou er een hele hap tekst kunnen aan wijden, maar dat helpt jou geen stap vooruit...
| 19:28 |
Ach het leven is vol tegenstrijdigheden. Ik heb mijn blog herlezen en de enige "tegenstrijdigheid" die ik er uit haal is dat ik mijn jeugd benoem en die niet gebruik als excuus om junk te worden, o geschoold te blijven of een serial killer te zijn. Uit jouw reactie begrijp ik dat ik dat dus beter wel kan zijn omdat ik anders constant in conflict ben met mijzelf? Bedankt voor de tip vanaf nu ga ik steeds mijn jeugd als excuus gebruiken.
| 23:31 |
😳😳
| 03:09 |
Beter nog eens goed mijn reactie lezen, er staat nergens dat ik zeg 'gebruik je jeugd als excuus' 😳😳
| 03:43 |
Het is vooral werken aan je zelfliefde!!! Sinds ik dat ben gaan doen, groeit het zelfvertrouwen en wordt alles zo veel mooier en beter!
| 16:28 |
Zou dat? Voor mij zijn het toch twee totaal verschillende dingen. Zelfkennis en acceptatie is het bij mij eerder al denk ik niet dat ik daar als klein kind al mee bezig was
| 18:40 |
Blijkbaar de juiste manier in jezelf gevonden ..want  we  mogen t ons eerst zelf aanleren
| 11:32 |
Alsklein kind dan blijkbaar al?
| 11:33 |
zeker te weten..   dat herken ik als geen ander
| 12:34 |
en dat ben ik helemaal met je dochter eens.....karakter!!
| 23:59 |
Dat moet wel want als klein kind liet ik mij niets wijsmaken...
| 11:34 |
hihi topper!!
| 22:30 |
Mooie blog om over na te denken
| 22:22 |
Dat is het zeker.. ik ben er niet 100% uit, maar karakter zal toch de hoofdreden zijn
| 11:37 |
Het zal zeker karakter zijn, maar soms moet dat wel groeien. Ik geef zeker ook geen ex of wat dan ook de schuld van hoe ik me soms kan voelen, dat ben ik gewoon helemaal zelf. Zie mijzelf gelukkig ook niet als nul. Vroeger was ik in ieder geval een totaal ander persoon als dat ik nu ben, dat weet ik wel. 
| 21:08 |
Ik was als klein kind al zo. Niets klakkeloos aannemen. Ik vermoed dat ik met een ander karakter wel heel anders was terecht gekomen (vermoedelijk niet). Wat niet betekent dat er niet met alle macht geprobeerd is om mij te breken
| 11:36 |
M.i. in de 1e plaats karakter! Jij lijkt op je grootmoeder zaliger en zij was een formidabele vrouw. Bij je kinderen zul je er in hun opvoeding nog een schepje boven op hebben gedaan: goed voorbeeld doet goed volgen!
Chapeau!
| 16:55 |
Dat zou goed kunnen (het schepje extra) daar moet ik eens over na denken.
| 20:13 |
Bipolair stoornissen helpen je ook vaak de goot in, depressies en daar lopen ook veel mensen mee rond. En natuurlijk karakter, 
| 14:49 |
Medicatie ook en die gebruik ik en ik ben ook niet depressie vrij maar daarvan geef ik niet mijn jeugd of ex de schuld en ook vind ik mijzelf dan niet een grote nul
| 20:11 |
Ik denk dat we genoeg voorbeelden in het echte leven zien waaruit we kunnen halen dat de dingen die zijn gebeurd niet onze schuld is. De mensen die tegen ons waren zijn de rotte appels.
| 13:57 |
Misschien is dat kunnen zien de reden dat? En niet klakkeloos alles geloven wat verteld wordt?
| 20:11 |
Een interessant thema om eens over na te denken. Karakter. Dat lijkt er in ieder geval al wel toe te doen.
| 10:10 |
Zeker. En dan is de volgende vraag: in hoeverre is karakter aangeboren en in hoeverre dan ook weer bijgestuurd/aangeleerd?
| 20:12 |
Ook een goede vraag. Ik denk dat de opvoeding (en je omstandigheden) daar toch een belangrijke rol in speelt. Maar ook iets als overlevingsdrang.
| 20:45 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen