Stories/Heel veel ijsjes

Stories/Heel veel ijsjes


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Mijn hele leven ben ik al dol op verhalen en verhalenvertellers.

Ik had dolgraag mijn eigen verhalenverteller gehad. Heel wat liever dan een hofnar (clown/kliniekclown).


Wie goed verhalen kan schrijven kan niet per definitie ook goed voorlezen of verhalen, omgekeerd is het ook niet gezegd dat een goede verhalenverteller (voorlezer) ook een goede schrijver is.


In de middeleeuwen kon je aardig je brood verdienen als verhalenverteller. Op middeleeuwse evenementen kom je ze nog steeds tegen en trekken zij heel wat publiek.


Ooit heb ik voor een basisschool een middeleeuws evenement georganiseerd. Compleet met ridders (en riddergevechten), middeleeuwse markt en een (beroeps) verhalenverteller.


Mijn moeder kon absoluut niet goed verhalen vertellen al loog ze heel wat af en geloofde ze er zelf in. Voorlezen kon ze ook niet. Haar stemgeluid zat ook beslist niet mee.

Mijn tante kon het wel. Zij vertelde steevast over de "3 biggetjes". Zij zoog de verhalen uit haar duim na een draai aan de lamp (hier zaten plaatjes op). Tenminste... dat denk ik. Zij was juf dus het kan net zo goed zijn dat ze elk verhaal al tig keer verteld had.


Jaren terug had ik heel even mijn eigen verhalenverteller. Via de laptop/internet las hij mij (peuter- en kleuterverhalen) voor waarbij ik heerlijk in slaap viel.

Het doorsnee luisterboek vind ik nogal een tegenvaller.


De verhalen van de kleuters Ot en Sien (J. Ligthart en H. Scheepstra) vond ik geweldig net als die van Jip en Janneke (Annie MG Smidt) die ook over twee kleuters gaan.

Deze korte verhalen geven een goed beeld over de tijd waarin de kleuters leefden. 

(Ot en Sien en Jip en Janneke gingen toen nog niet naar de basisschool, zelfs niet de kleuterschool laat staan de peuterzaal. Moeders waren thuis, je kon op rekening boodschappen doen en de verkopers kwamen gewoon aan de deur en rekenden geen bezorgkosten.)


Niet alleen het leven van deze kleuters, maar ook de algemene opvattingen en het (geoorloofde) taalgebruik komen uit de korte verhalen duidelijk naar voren. 

Zo was "bedonderd" in de tijd van Jip en Janneke toch echt een lelijk woord.


Het is o.a. de herkenning (en de opvoedkundige boodschap) die deze verhalen nog steeds tot een succes maakt.


Afbeelding hier boven: Wat zou JS betekenen?

Voor Marijke. Nav haar kerstbrunch van 26 december 2017

Word lid en beloon de maker en jezelf!

#verhalenverteller #verhalen #Ot #Sien #Ligthart #Scheepstra #Hema #herkenning #geschiedenis #leerzaam #ijsjes #glijbaan #middeleeuwen #leerzaam #opvoedkundig #HemaBeoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (8 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Dit was echt mijn favoriete verhaaltje vroeger. Had er de cd van waarop alle verhaaltjes werden voorgelezen. Deze ging altijd aan voor het slapengaan. Heel veel ijsjes zal alleen helaas over de helft van de cd. Het was dus altijd het doel om pas in slaap te vallen na "heel veel ijsjes" al lukte dit heel vaak ook niet. Leuke herinneringen aan!
| 13:31 |
Het zijn toch best mooie verhaaltjes en ook met een leerzame boodschap denk ik.
Wat 'JS' betekend weet ik niet, 'Ijs' was misschien logischer geweest...
| 14:53 |
Ik denk dat het eennschrijffout is die niet opviel. Er zit idd altijd welern les in
| 14:55 |
Denk ik ook ja, ben het met je eens.
| 19:32 |
Ik hou ervan om verhalen te vertellen, maar tegelijkertijd ben ik daar te lui voor. Lezen vind ik vermoeiend en wanneer ik iets ga schrijven komt er nog meer werk bij omdat ik het telkens terug moet lezen. Wat ik dus vermoeiend vind. Wat een leven.
| 13:04 |
Spraakcomputer een optie?
| 14:55 |
Nee, ik heb de concentratie daar niet voor; ik moet nadenken over hoe ik mijn zin wil formuleren.
| 18:52 |
Mijn oma kon vroeger goed verhalen vertellen.
Ik denk dat ik die fantasie heb overgenomen in mijn verhalen.
| 23:54 |
Oh ja wat ontzettend leuk. Met uutzondering van die tante die juf was ken ik in mijn familie niemand die dat kan. Ze waren ook geen van allen zo spraakzaam.
| 23:58 |
Mijn oma is nu 95. Ik zou heel graag nog een keer een boek aan haar willen opdragen.
| 00:00 |
Wat bijzonder. Ben je al met wat begonnen?
| 00:02 |
Nee, maar heb wel een idee. Als het zover is wil ik ook iemand zoeken die er tekeningen bij kan maken.
| 00:07 |
Ik wens je er heel veel succes mee en de tekenaar weet je dan ook wel te vinden :)
| 00:09 |
Ik hoop het. Dankjewel!
| 00:11 |
oh wat leuk dankjewel. Wat een leuk ijsco verhaal. Gelijk iets geleerd over Jip en Janneke. hihi
| 17:09 |
Ja hé :)
| 18:42 |
ja mijn leermomentje voor vandaag.hihi
| 19:06 |
Ik heb nooit het voorrecht gehad voorgelezen te worden. Ik heb onze dochter wel heel veel voorgelezen...ze verslond het . Haar oma kon enorm goed verhalen verzinnen ...vond ze ook prachtig. Ik denk en ben er van overtuigd dat het de taalontwikkeling en de fantasie enorm prikkelt en van enorm meerwaarde is. Ik heb de kinderboeken leren kennen door ze mijn dochter voor te lezen. e luisterboek, dat kan ik wel eens proberen...wei weet . Dank voor deze info en idee aandragen lieverd
| 14:01 |
Ik ben niet voorgelezen ooit, mijn broertje ooit en hij kreeg een lachaanval. Lezen deed ik al vroeg, mijn kinderen ook en voorlezen heb ik ook altijd gedaan (inclusief de bijbehorende stemmen, geluiden enz)
| 14:27 |
Wat triest voor jou. Elk kind zou het moeten mogen leren kennen . Het is een heerlijke wereld om in weg te duiken/te vluchten zo je wilt. even je eigen wereld en eigen fantasie de vrije loop laten . Gelukkig heb je het heft vlug zelf in eigen hand kunnen nemen én genomen !
| 12:50 |
Ik denk niet dat ik bij het stemgeluid van mijn voorlezende moeder had kunnen wegdromen. Daarbij werkte zij en zo kon mijn vader studeren
| 16:41 |
al met al toch een 'goede' oplossing/uitkomst voor jouw gevoel wellicht ?
| 11:56 |
Dat denk ik wel.
| 12:02 |
knuff
| 12:17 |
Het is heerlijk om te luisteren naar een goed verhalenverteller.
Ik vertelde op school ook graag verhalen, die ik verzon waar ik bij stond :-) Altijd een feestje :-)
Wat die letters JS betekenen? Ik denk dat de J een hoofdletter IJ is, aan elkaar geschreven. Dan staat er IJS. En dat klopt wel met het plaatje.
| 12:48 |
Jij was dus al vroeg een verhalenteller. Wat het plaatje betreft: in 1e instantie las ik IJs maar dat staat er eigenlijk niet. Wel grappig.
| 13:00 |
Een goede verhalenverteller kan mij tot tranen roeren.
Ik heb er ooit een mogen beluisteren in een verzorgingshuis, hij vertelde over een ouder echtpaar waarvan de man kanker kreeg en de vrouw hem opereerde. Ik stond met tranen in mijn ogen te luisteren. Wat zou ik graag meer van deze man horen, ik zal hem eens proberen te vinden.
| 12:40 |
Het is echt een kunst verhalen vertellen. Zo'n verhalenverteller neemt (trekt) je echt mee in het verhaal, die andere wereld. Ben benieuwd of je hem kunt vinden. Ps ik vond een hoorspel ook altijd wel wat hebben.
| 12:43 |
Hoorspelen ken ik niet echt, maar die verhalenverteller heeft indruk gemaakt!
| 12:51 |
Hoop dat je die kunt vinden of een ander
| 18:41 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen