Weinig geld: Vraag je geld terug!


Mijn oma zei altijd al dat je de bankschriften goed in de gaten moet houden. Er worden nogal eens wat afschrijvingen gedaan waar je niets van weet. Nu kun je daar laconiek over zijn, maar alle kleine beetjes zorgen toch voor een groot bedrag. 


Doe ik boodschappen kijk ik nog in de winkel mijn bon na.  

Vrijwel elke keer klopt er iets niet. - Sinaasappels die ik niet kocht, 

- 3x het product waarvan ik er 1 heb, 

- het artikel is in de aanbieding en ik betaal de volle prijs, 

- duur vlees terwijl ik botten koop voor mijn hond en onlangs werd een - reepje chocolade in de aanbieding 33x aangeslagen ipv 3x.


Ook wat afschrijvingen betreft gaat er toch een paar maal per jaar iets mis. Zo deed ik ineens mee aan een Sportloterij. Terugboeken kon ik het automatisch geïncasseerde bedrag niet. Ik had namelijk geen opdracht voor een AI (Automatisch Incasso) afgegeven. De bank kon niets doen. Zij beweerden dat het om een eenmalige afschrijving ging (wel een die zich maandelijks herhaalde).

De sportloterij en haar onsportieve acties kon ik terugvinden op internet, maar niet stopzetten. Uiteindelijk was er maar 1 oplossing  om van deze incasseringen af te komen en dat was mijn bankrekening opheffen. Dit heb ik dan ook gedaan. 


Opmerkelijk vind ik het dat de bank beweert niets te kunnen en jij als klant ook niets kunt. 

Een ander incasseert doodleuk of door een fout van de bank wordt je rekening leeggehaald, worden betalingen meerdere keren verstuurd en de bank (in onderstaand geval de ABN) geeft niet thuis.

Je moet er maar om vragen en een appje sturen, als het écht niet lukt schrijven zij wel een briefje (liever niet natuurlijk tenslotte betaal je niet voor niets voor thuisbankieren = doe het lekker zelf). Ik ben wel heel benieuwd naar de linksom of rechtsom oplossing van de ABN om het geld terug te halen.


De ABN laat het volgende weten:

Klanten die tijdens de storing bij ABN Amro gisteravond dubbel geld hebben overgemaakt, krijgen dat niet in alle gevallen automatisch terug. De bank kan foutieve betalingen aan particulieren niet zomaar terughalen.


Het gaat bijvoorbeeld om overboekingen aan vrienden of familie, of om betalingen van aankopen via Marktplaats. ,,In deze gevallen raden we klanten aan even een appje te sturen naar degene aan wie het geld betaald is", zegt een woordvoerder van de bank. ,,We gaan er vanuit dat de meeste mensen te goeder trouw zijn.


"Wanneer het geld niet terugkomt, kunnen klanten contact met de bank opnemen, zegt de woordvoerder. ,,Dan zorgen we dat er een oplossing komt, linksom of rechtsom. We hebben natuurlijk de betaalgegevens, en kunnen de ontvanger dus aanschrijven."

De storing begon gisteren rond 17.45 uur. Om ongeveer 18.30 uur sloot ABN-Amro de mogelijkheid tot online overboeken volledig af. In de tussentijd konden klanten nog wel opdrachten sturen, maar zagen ze niet dat die ook verwerkt werden. Daarom verzonden verschillende klanten dubbele of zelfs driedubbele opdrachten. Hoeveel precies is niet bekend.


#ABN-Amro #bankafschrift #afschrijvingen #incasso #storing #betalen #AD