Weinig geld: Papier besparen


Jarenlang gaf ik veel geld uit aan papier. Stapels printpapier, schrijfblocs, memo blaadjes, schriften, kladblocs, agenda's, notitieblaadjes, tekenpapier, inpakpapier, agenda's en nog veel meer.

Vanaf het moment dat wij een homecomputer hadden en daarna de verplichte printer, nam het papierverbruik alleen maar toe.

Printers zijn trouwens grote papier verspillers. Scheef printen, meerdere velletjes tegelijk pakken en vastlopen zijn zowel bij de printer als het kopieerapparaat een vaststaand iets. 


Notitie-/memo-/kladblocs en boodschappenbriefjes

Het eerste waar ik mee gestopt ben is het kopen van memo blaadjes en notitieblaadjes. Er komt genoeg papier binnen (rekeningen en via scholen) dat hergebruikt kan worden. 

De achterkant en als het om scholen gaat vaak ook hele delen van de voorkant, is leeg. Ik scheur dat papier in vieren of de helft en gebruik dat.


Briefpapier

De brieven die ik schrijf zijn geminimaliseerd. Ik schrijf met name via e-mail. Er is geen papier, envelop en postzegel meer nodig.
School krijgt tegenwoordig een antwoord op een half "memootje" en een envelop gebruik ik niet meer.
De gevangene waarmee ik niet via e-mail kan corresponderen krijgt nog wel een brief op lijntjespapier, A-5 formaat en maximaal 3 velletjes per maand. Met een schrijfbloc en pakje enveloppen doe ik nu dus stukken langer. Kerstkaarten verstuur ik niet meer. 


Print-/kopieëerpapier

De printer is er nog, maar de stekker is uit het stopcontact. Het aantal prints en kopieën is drastisch afgenomen en dit scheelt enorm veel papier.
Als iets echt belangrijk is maak ik er een foto van.
Het wijzigen van mijn rekeningnummer bij de wegenbelasting heb ik opgegeven. Na jaren gebruiken zij nog steeds een rekeningnummer dat ik al jaren niet meer heb. Hoewel de belastingdienst het juiste nummer heeft, blijkt de wegenbelasting er een eigen administratie op na te houden. Je moet formulieren van de belastingdienst in het algemeen downloaden en printen, deze invullen en opsturen. Dit heb ik gedaan om vervolgens het antwoord te krijgen dat het door mij ingevulde rekeningnummer niet klopt en ik alles nog maar een keer moet opsturen. Daar begin ik dus niet meer aan.


Schriften

Ik koop nauwelijks nog schriften. In de eisenlijsten van de scholen trap ik niet meer. Er wordt nog geen fractie gebruikt van wat er op die lijst staat. Het jaar wordt begonnen met 1 schrift per vak en als het vol is wordt er een ander gekocht. Dat schrift kan er ook 1 van het vorige schooljaar zijn. Het is onvoorstelbaar hoeveel schriften grotendeels leeg blijven.
Zijn er maar een paar lege vellen? Dan is dat ook mooi als briefpapier of voor de stapel memo's.


Inpakpapier

Mijn oma bewaarde het papier dat om een pakje zat al, wij doen dat ook. Zo hoeft er nauwelijks nog wat gekocht te worden. Ook folders kunnen uitstekend dienst doen als inpakpapier (en afdekpapier bovenop de keukenkastjes, als kastpapier, onder de friteuse, in het gootsteenkastje, om vieze schoenen op te zetten, enz enz). 


Wat koop ik nog wel aan papier?

Enveloppen

Deze gebruik ik nog sporadisch en met name voor mijn penvrienden.


Bakpapier

Bakblikken en -vormen bescherm ik zo en ook dit is vaker te gebruiken.

Agenda

Ik heb nog steeds een agenda in gebruik. Het is een kleintje van minder dan 1 euro. Genoeg om de noodzakelijke notities in op te schrijven waaronder mijn administratie ed. Ik bewaar de agenda ook na afloop van het jaar. Dit is vaak nuttig gebleken. Alles in mijn telefoon opslaan vind ik niet praktisch. 


Keukenpapier

Dit gebruik ik o.a. om de ring van de wasmachine schoon te maken, iets uit de afvoer te halen of oliebollen en appelbeignets op uit te laten lekken. Niet vaak dus, maar ik heb het wel in huis. 


WC-papier

De 2-laagse variant koop ik. Zo heb ik minder kans op een verstopt toilet.  De rol wordt wat platgedrukt zo worden er geen meters afgerold. Er staat altijd een flesje water om na toiletgebruik de bips mee schoon te spoelen. Dit spaart een hoop wc-papier, alsmede infecties en het ondergoed (urine verkleurt ondergoed).


TIP

- Koop zo min mogelijk papierwaar. Papier lijkt niet duur maar al bij al kost het een flink deel van je huishoudbudget. Geld bespaar je door het niet te kopen én zuinig om te gaan met wat je hebt. Je zult zien dat je het dan zelden of nooit nodig hebt als het niet meer in huis is.

- een school- of whitebord kan praktisch zijn voor memo's

- karton van dozen is veelzijdig te gebruiken en uitstekend om op te schilderen.

#bespaartips #besparen #papier