YNWA; Ik zwier wel zwalkend mee...


7 mei 1950 de dag vanuit de Heerenveense clubgeschiedenis dat Abe Lenstra persoonlijk een stel Amsterdammers een Fries poepje liet ruiken.  Door met SC Heerenveen een achterstand van 1-5 binnen een half uur om te buigen. De Ajaxieden dropen af met een 6-5 nederlaag. Abe kreeg het de tweede helft op zijn heupen en slalomde swingend SC Heerenveen persoonlijk naar een historische zege.

 Vanuit mijn eigen herinnering een halve eeuw later, 7 mei 2000. Mooi weer, het zonnetje scheen. 

SC Heerenveen had in de competitie nog nooit zo goed gepresteerd. Onder leiding van Foppe de Haan en de  aanvoering van Ruud van Nistelrooy deed SC Heerenveen tot op het laatst nog mee voor de Champions League plekken. Ruud  De latere geroemde"Van the Man" van de Premier League. De alleskunner met een goede kop en vuur in zijn schoenen. De harde werker dankzij wie Heerenveen volgens Foppe het nieuwe Abe Lenstra stadion heeft kunnen bouwen. Ruud werd namelijk bij FC Den Bosch weggeplukt voor 1 miljoen gulden. Riemer van der Velde had dat goed gezien. Het bleek een gouden greep. Ruud werd vervolgens na succesvolle jaren in Heerenveen aan PSV doorverkocht  voor 15 miljoen euro. Hoe bedoel je, goed management?

Ik zat die bewuste middag buiten op de Oude Rijn geboeid aan de radio gekluisterd Langs de Lijn te luisteren. Ik had op mijn verjaardag bewust of onbewust ook niemand uitgenodigd. Mijn cluppie werd dat jaar tweede van Nederland en wist zo de Champions League te bereiken.

 Als ik heel diep ga graven in mijn hersenpan en de voetbalarchieven er op na sla. Zullen er op 7 mei nog wel meer spannende competitierondes/ F.A.-cup finales en andere belangrijke voetbalwedstrijd zijn gespeeld.

7 mei dus, de dag van diverse legendarische wedstrijden. Ondanks dat ik SC Heerenveen supporter ben en SC Heerenveen zich kan plaatsen voor de play-offs is er vandaag een groter goed, het landskampioenschap.

 7 mei 2017 het bruist in Rotterdam en omgeving. In Leiden zit ik redelijk dicht bij het vuur. Dus ik krijg er via via nog al wat van mee. Mooi om te zien die beleving. Ik kan er toch aan de zijlijn ook wel van genieten Vandaag moet het gebeuren voor de enige echte Volksclub. Ze snakken naar een titel en willen het zo graag. Maar gaat 't  vandaag ook echt gebeuren? 

Het bijna historische Woudestein of heeft het vandaag de dag al een andere naam, staat vandaag te kolken als De Kuip. Ook In en om de Kuip is het voor de noodgedwongen (on)gelukkigen die geen kaartje hebben weten te bemachtigen voor de kampioenswedstrijd, allemaal goed geregeld.

 Of loopt de Rotterdamse Kuip vandaag als een lekke badkuip langzaam leeg?

 Ik neem alvast een voorschot op het a.s. landskampioenschap. Proost SC Feyenoord en iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt. Of ben ik te voorbarig?

Ik drink er vandaag één op jullie, en één of meerdere biertjes op een zwalkend Heerenveen en natuurlijk ook op me zelf. Of wordt het een gifbeker?

  A.u.b. laat jullie mooie stad vandaag en de komende dagen wel een beetje heel.

Help mij 7 mei 2017  positief te herinneren.😘 Niet als een grauw grijze dag, of is dat teveel gevraagd?

P.s. ik ben vandaag ook de beroerdste niet en wil geen lange neus trekken naar Amsterdam. Dat doen de "die-hard" Feyenoordfans wel of zijn de rollen vandaag omgekeerd?

 Als voetballiefhebber en bierdrinker neem ik ook alvast een voorschot op a.s. donderdag. Ajax die eindelijk weer eens kans maakt op een Europese finale. Want twee Nederlandse clubs volgend jaar in de Champions League zou fantastisch zijn.😘

 Of wordt 't er toch maar één?