×

Yoors


Inloggen
×

YoorsHoe vermijden we persoonlijke vendetta's op Yoors ?

Hoe vermijden we persoonlijke vendetta's op Yoors ?


Yoors is een in mijn ogen een vrij open platvorm. De reden waarom ik het ergens als mijn favoriete blogsite aanzie, is dat het zo open is en eigenlijk meer een community dan echt een blog naar mijn gevoel. Ik heb nog een andere blog, maar het nadeel vind ik daar dat je moeilijk andere bloggers kan vinden en volgen. Soms schrijf ik hier niet veel, reageer ik wegens andere prioriteiten minder, maar ik lees wel. Dat mis ik soms op blogs waar ik vooral een editor te zien krijg.

Nu heb ik ontdekt dat deze community ook zijn nadelen kan hebben. Mijn bedoeling is niet om negatieve ervaringen op te kroppen en boos te blijven, maar eerder om het om te zetten in iets negatief en te delen wat er uit kunnen leren.

Wat zorgt soms voor wrevel? Ja, als mensen zichzelf kunnen zijn, kunnen ze botsen. Mijn ervaring is dat mensen soms ongewenst dingen persoonlijk opvatten, terwijl het misschien zo niet bedoelt is. Daarom dat ik besloten heb om bepaalde thema's op een ander medium uit te werken, gezien het dus niet mijn bedoeling is dat mensen zich door mijn visie beledigd of aangevallen voelen. Ik heb persoonlijk niet meteen die neiging en was me daarom van geen kwaad bewust toen ik over meer politieke thema's wilde schrijven. Soms lees ik hier meningen die compleet haaks op de mijne staan, maar die zo mooi verwoord zijn, dat ik er zeker respect voor heb.

Dan is er het feedbacksysteem. An sich heb ik daar niets op tegen en ben ik akkoord dat men een manier zoekt om kwaliteitsblogs boven te krijgen en te voorkomen dat mensen hier zomaar nonsens posten om snel geld te verdienen, of dat hopen te doen. Eerlijk is eerlijk: ik ben ook niet opgezet met clickbait zonder inhoud, maar dan nog ... Is dat soms erg subjectief.

Mensen kunnen op elkaars zere teen trappen en dan kan dat feedbacksysteem makkelijk als revanche middel gebruikt worden. Ik lees hier vaak dingen waar ik het niet mee eens ben, maar stel mezelf dan de vraag of dat de reden is om iemand negatief te beoordelen, als ik duidelijk zie dat het een post is waar veel werk in gestoken is.

Ik denk dat we eerst eens moeten nadenken voor we op de negatieve knop drukken, of onze feedback objectief of subjectief is. Heb je bewijzen dat er plagiaat gepleegd is, is het fake news? Dan zeg ik niets.

Dan is er de grijze zone. Bijvoorbeeld taal- en grammaticafouten. Die kan je tegenkomen en kunnen soms storend in een tekst zijn, maar de vraag is: is het wel bevorderlijk en leuk voor iemand om daar anoniem negatief voor beoordeeld te worden. Misschien is de inhoud wel goed, maar heeft die persoon het iets moeilijker. Die persoon heeft misschien dyslexie, of schrijft in een tweede taal. Is het dan misschien niet aangenamer de schrijver er eerst op te wijzen voor het aan te geven, per pm of in commentaar. Dat lijkt me ook opbouwender te werken. Zo kan een goede tekst enkel nog beter worden in plaats van achteruit gesteld te worden.

Denk er ook bij na dat het Yoors team zich door al die feedback moet worstelen en je het hen op die manier ook niet makkelijker gaat maken. Ik snap dat ze wel wat anders te doen hebben dan scheidsrechter te spelen.

En dan is de derde categorie: de subjectieve feedbacks, zoals waardeloos. Wat is waardeloos? Dat is voor mij moeilijk uit te maken. Heeft het Yoors team hier richtlijnen voor? Waarschijnlijk wel, maar ik vind het een  verschil tussen een post met een clickbait titel en dan 1 letter inhoud, zoals ik hier onlangs zag, waardeloos noemen en een opiniestuk waar je het niet mee eens bent.

Met dat tweede kan je meteen voor wrevel zorgen en is het hek van dam. Trapt iemand op je zere teen, dan kan je al die persoon zijn/haar posts meteen als waardeloos gaan feedbacken. Dat kan gewoon anoniem. Komt die persoon er achter dat jij het bent, doet die hetzelfde.

In zo een geval schiet je dus niet meer op de posts, maar op de persoon. Dat heb ik mogen ondervinden. Op deze manier wordt Yoors niet beter. Ik denk ook niet dat het de bedoeling van de makers is dat feedback zo gebruikt wordt.

Natuurlijk, dat heeft de docente rechten destijds ons allemaal op het hart gedrukt: er is een realiteit en de wet hinkt er achteraan.  Hoogst waarschijnlijk hebben de "feedbackoorlogen" er misschien wel toe geleid dat het Yoors team waarschijnlijk aan een nieuwe verbetering van het systeem werkt.

Het lijkt me nogal heel onwaarschijnlijk dat ze mensen willen demotiveren om hier actief te zijn. Dat is ook niet in hun voordeel. Als we niet uitkijken, kunnen we als Yoorsies, Yoorsianen of hoe we elkaar ook willen noemen, onszelf compleet onderuit halen en Yoors er bij.

Onthoud ook dat alle mensen die je hier laat vertrekken door te denken dat je de negatieve elementen er uit haalt, hier met een slecht gevoel over deze blog vertrekken en dat dan naar buiten dragen. Misschien iets om eens bij stil te staan. Is het dus goede reclame op die manier?

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!