×

Yoors


Inloggen
×

Yoors


#

0 volgers
notifications_noneadd
Taalvoutjes positief aanpakken

Taalvoutjes positief aanpakken


Mensen is misselijk ... Heu, missen is menselijk. We zijn niet perfect en ook onze ogen en ons brein niet, ook al heb je 20/20 zicht, als het op geschreven taal aankomt. Ik zou graag iedereen vriendelijk willen uitnodigen dit artikel tot het einde te lezen en te laten bezinken.

Je weet wat er moet staan, maar je vingercoördinatie zit niet goed mee. Dat overkomt de beste wel eens. Dan is er spelling- en grammaticacontrole om dat recht te zetten. Helaas is software ook maar software en soms ook beperkt.

Soms is een typo snel gebeurd en krijg je er een bestaand woord mee. Vooral woorden met 1 letter verschil of omgedraaide letters kunnen dat geven. Om een persoonlijk voorbeeld te geven: ik typ soms inderdaad "ik" als ik "in" wil schrijven. Kan inderdaad leuk zijn. "Ik de vuilnisbak ...". Ik typte dat voorbeeld eens en mijn grammaticacontrole meldde me doodleuk dat er een komma tussen ik en de vuilnisbak ontbrak.  Nu voel ik mezelf GEEN vuilnisbak.

Taal is een ingewikkeld systeem. Er glippen wel eens foutjes door de mazen van het net. Denk aan de doe-het-zelf winkel die "afzeikdellen" aanbood. Mediamarkt had eens USB sticks waar je koffie me kon zetten.

Mijn gevoel zegt me dat we er beter eens mee kunnen lachen dan ons er aan te blijven ergeren.

Helaas is niet iedereen van dezelfde mening. Als je veel leest, kom je veel fouten tegen. De gemiddelde mens leest over veel over. Dus geen nood, als je die fout zelf 100 keer gemist hebt, hebben zeker de helft van je lezers ze ook niet opgemerkt. Dat is weer een motivatie bij.

Zo sluipen er zeker met internet en mensen die in een andere taal dan hun moedertaal schrijven, wel meer fouten in teksten. Om nog maar te zwijgen over vertaalde teksten via kanalen als Google Translate. Dikwijls krijg je dan een zowat onmogelijk te begrijpen tekst.

Vergeet ook niet dat bijvoorbeeld journalisten en redactieleden soms ook onder tijdsdruk staan. Resultaat is fouten in kranten, boeken en ander drukwerk. Je mag zeggen dat het NIET kan of mag, maar ik bewonder ze er er voor, dat ze het toch maar doen. En ja, het zijn soms de flapteksten of hoofdpagina titels die er het meest gevoelig aan zijn.

En ja, ik kom ze op blogs ook tegen. Mijn schrijfsels zullen ook niet perfect zijn. Ik zal zeker wat gemist hebben. Als schrijver heb ik dan nog de blind spot, omdat ik weet wat er moest staan. Schrijf ik bv een artikel over een breiwerk en ik beschrijf een "pad" of "panda" in plaats van een pand, heb ik dat misschien in eerste instantie ook niet door dat ik er een dierentuin van gemaakt heb.

Nu, daar kan je als lezer op verschillende manieren op reageren als je het opmerkt. Je kan het negeren. Je kan de schrijver er ook beleefd over aanspreken, bijvoorbeeld via privébericht als je niet als de muggenzifter wil overkomen. Je kan het in de commentaren benoemen, wat ik ook waardeer, zolang het niet enkel "er staan fouten in" is, want daar heeft een schrijver echt niets aan. Benoem ze en ze zijn meteen rechtgezet, maar anders ga je voor weer eens tig keer je tekst overlezen en hoogst waarschijnlijk iets anders veranderen dan waar de lezer het over had.

Natuurlijk kan je op platvorms als Yoors die ook anoniem melden als negatieve feedback wegens "taal- en grammaticafouten". Dat is je recht. Denk echter eens na hoe dat overkomt bij de schrijver en wat daar uit geleerd kan worden. Dit verbetert misschien de taalkwaliteit van Yoors, maar of het de sfeer en de inhoud beter maakt, is een andere vraag.

Probeer je eens voor te stellen dat je uren werk geleverd hebt aan een blog. Je hebt dingen netjes opgezocht en uitgetypt tot een tekst. Je hebt die nagelezen en nog eens, maar je ogen of beter gezegd,  je hersenen bedriegen je, omdat je zelf weet wat er moet staan.  Of je bent een woordje vergeten of er staat er nog eentje teveel, waar je brein het even voor je rechtgezet heeft. Stoute hersenkronkels spelen schrijvers graag parten.

Met veel moed en trots publiceer je je blog. Na al dat bloed, zweet en tranen, om dan plots negatieve feedback te krijgen. Je hebt geen idee waar die vandaan komt. Je hebt geen idee wat je kan verbeteren.

Daarom zou ik dus mensen willen oproepen om hoffelijk te blijven en elkaars kwaliteit te verbeteren door constructieve opmerkingen te geven. Ik vind het persoonlijk niet erg dat men mijn fouten meldt. Ik weet dat ik dyslexie heb en met een pen schrijven is voor mij helemaal een hel, als er geen rode lijntjes verschijnen om mij te helpen. Ik weet dat ik niet alleen ben.

Mussen of mutsen zijn snel verward en dan is er nog de context van de tekst, die je wel duidelijk maakt wat het moest zijn. Ik zie mutsen geen nesten bouwen en ik zie de kinderen in de winter geen mussen op hun hoofd dragen. Een klein beetje moeite maakt een wereld van verschil.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
Ingrid Tips en meer
Getypte tekst kan verkeerd overkomen. Heb je gezien dat yoors ingrijpt als onterecht negatieve feedback wordt gegeven?
25-05-2018 22:09
25-05-2018 22:09 • Reageer
FrutselenindeMarge
als het een bekende is eerder in pb dan onder blog
25-05-2018 18:26
25-05-2018 18:26 • 1 reactie • Reageer
Martine77
Dat is ook in orde. Alle opmerkzaamheid zal beloond worden met eeuwige dankbaarheid.
25-05-2018 18:41
25-05-2018 18:41 • 1 reactie • Reageer
Mieke Van Liefde
Wanneer ik in een artikel eens iets heel erg vind 'de mist in gaan', stuur ik dat door in een PB. Men is er steeds dankbaar voor geweest. Het als negatieve feedback bij Yoors aangeven doe ik niet, een taalfoutje maakt iedereen en je ziet er inderdaad vaak over. Als de professionele winkel afzeikdellen in de aanbieding heeft staan terwijl we ervan uitgaan dat dergelijke marketing door een controlepost is geweest, wat zouden we dan muggeziften binnen een blog. Maar trop is te , als in elke zin fouten staan ga ik er toch vanuit dat men beter had moeite gedaan het eens opnieuw over te lezen. Veel taalvoutjes  vanuit jouw dyslexie is niet te vinden, dat wist je al.  
25-05-2018 18:24
25-05-2018 18:24 • 1 reactie • Reageer
Martine77
Dat komt omdat ik meermaals herlees en corrigeer voor ik iets post, juist omdat ik om eerlijk te zijn misschien nog de ergste taalpuritein ben die er is. Daar kom ik graag voor uit. Maar ik kan je mijn oude ruwe teksten eens laten bekijken. Ik heb zinnen geschreven, die ik zelf niet meer begrijp. Als ik iets moet voorlezen, merk je het nog het beste aan mij.
25-05-2018 18:40
25-05-2018 18:40 • Reageer
Schorelaar
Ik geef meestal aan wast de tikfout zit. Goede suggestie Elisabeth om dit met een pb te doen. 
25-05-2018 17:11
25-05-2018 17:11 • 1 reactie • Reageer
Martine77
bedankt
25-05-2018 17:51
25-05-2018 17:51 • Reageer
Hpj Goossens
Mee eens, niets aan toe te voegen!
25-05-2018 15:31
25-05-2018 15:31 • 1 reactie • Reageer
Martine77
bedankt
25-05-2018 17:51
25-05-2018 17:51 • Reageer
Hans van Gemert
Ik vind het in ieder geval prima als ik gewezen wordt op vergissingen, binnen elk platform. (met een f...)
25-05-2018 15:14
25-05-2018 15:14 • 1 reactie • Reageer
Martine77
ja, dat klopt
25-05-2018 17:52
25-05-2018 17:52 • Reageer
lekkerereceptenvoor2
Een dik applaus voor dit artikel. Ik herken alles wat jij beschrijft. En ja, het is fijn als men wilt helpen de tekst te verbeteren. Dan is het ook fijn wanneer dit met een pb gebeurt. 
25-05-2018 15:12
25-05-2018 15:12 • 1 reactie • Reageer
Martine77
Inderdaad, want zolang je commentaren op Yoors niet kan wijzigen, kan het soms gekke toestanden opleveren dat er nog op gecorrigeerde fouten gewezen wordt, alhoewel ... Ik heb dat ergens nog steeds liever dan dat men het anoniem zonder feedback doet. In ieder geval bedankt voor je lieve reactie.
25-05-2018 17:54
25-05-2018 17:54 • 1 reactie • Reageer