×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Dit moet je horen in Het Concertgebouw!

Dit moet je horen in Het Concertgebouw!


"Twintig jaar geleden vertelde mijn arts dat ik nog maar drie maanden te leven had", nu sta ik aan de vooravond van het benefietconcert op 2-2-2019 in Het Concertgebouw van Amsterdam. 

Mijn 1e Symfonie wordt op 2 februari 2019 uitgevoerd door L' Orchestra Particolare onder leiding van Joost Smeets. Het concert is ten bate van de Stichting Raak een Snaar.

Tijdens de opname voor de promo werd deze foto gemaakt.

foto: © Carla van den Bergh foto's

Waarom dit benefietconcert

     20 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik een bijniercarcinoom had. De levensverwachting van mij was 3 maanden. Deze klap met de hamer zag ik niet aankomen en kwam keihard binnen. Ik werd met succes geopereerd en kreeg een chemokuur als nabehandeling. Toch leerde ik in deze zware tijd dat acceptatie en creativiteit mij verder brachten. Ik ging wat doen, al was het langzaam en moeilijk. Veel slapen, muziek luisteren en componeren, klusjes om het huis, wandelingetje in het bos. Alles was eigenlijk te vermoeiend, maar het hielp mij in ieder geval mijn gedachten tot rust te brengen. De angst voor de dood is zo ontzettend heftig, dat kun je niemand uitleggen. Maar door langzamerhand de donkere kelder uit te kruipen, door te proberen mijn gedachten te verzetten met dingen aan te pakken, kwam de oerkracht terug in mij en begon ik weer naar de toekomst te kijken.

In 2014, vijftien jaar later, mijn levenskansen bleken veel groter dan verwacht, vatte ik het idee op om een benefietconcert te geven in het Concertgebouw te Amsterdam. Ik speelde ‘a new day’ de eerste keer voor mijn vrouw en zei: Dit moet je horen in Het Concertgebouw met een compleet Symfonieorkest! Ik hoorde en zag het al helemaal voor me. Zo gezegd, zo gedaan. Nou ja zo eenvoudig is dat dat niet, maar daar is het wel mee begonnen. Hoe dat in zijn werk is gegaan vertel ik later.

In ieder geval vind ik het een goed idee om mensen die in vergelijkbare situaties terecht zijn gekomen een hart onder de riem te steken. Om te laten zien dat het anders kan lopen. Om te laten zien dat er mogelijkheden zijn en dat het leven anders voor je kan uitpakken. Het feit dat ik veel langer mag blijven leven dan die drie maanden is het vieren waard en geeft daarmee aan dat er hoop is. Dat het de moeite waard is om de kansen te grijpen die er zijn. 

Helaas is dat niet voor iedereen wegggelegd, dat besef ik maar al te goed, mijn twee medepatiënten, met vergelijkbare symptomen, hebben het inderdaad niet mogen overleven. Mijn vader en een paar van mijn vrienden hebben kanker niet mogen overleven. 

Ik wil met het benefietconcert een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven voor mensen met een ernstige ziekte. Ik ben van mening en heb het ook zo ervaren, dat muziek een belangrijke bijdrage kan leveren aan het genezingsproces. De prikkels die iemand krijgt door het beleven van muziek, helpen het lichaam te ontspannen en allerlei positieve processen in gang te zetten. Meerdere professoren hebben aangetoond dat wat ik heb ervaren, ook voor meerdere mensen en meerdere situaties opgaat. Ik denk dat we nog in de kinderschoenen staan op dit vlak en dat muziek steeds vaker onderdeel zal worden van de behandeling van mensen met een ziekte.

Voor dit doel is de Stichting Raak een Snaar opgericht en heb ik mijn 1e Symfonie gecomponeerd. Ik doneer mijn Symfonie aan Stichting Raak en Snaar.

Het verhaal achter de Symfonie

     Ik heb de symfonie gecomponeerd op basis van de gevoelens die tijdens mijn en ik denk ieders leven voorbij komen. De teleurstellingen, het verdriet en de pijn, de dreiging en de angst, maar ook de vreugde en de blijdschap. Deze elementen zijn de basis van mijn instrumentale levensverhaal. Wat ook een belangrijk element is dat ik de andere kant van het moment in mijn leven altijd weer bekijk.  


De eerste opzet die ik had waren twaalf werken die ik op piano had gecomponeerd. Maar toen ik aan de slag ging met de orkestratie, kwamen er onaangekondigd zoveel ideeën in me op dat ik het pad van ingevingen ben gevolgd. My own river laat horen dat ik het pad van het leven volg en accepteer met alle ups en downs, wat dus ook telkens tijdens het proces van schrijven gebeurt. Uiteindelijk zijn er maar drie werken van mijn oorspronkelijke composities opgenomen in de gehele Symfonie. Doordat ik aan de slag ging werd ik meegevoerd van het een naar het ander en ontstonden er nieuwe delen vanuit het gevoel waar ik in zat. 

Het is een muzikaal verhaal geworden, zoals mijn zwager het noemde. Dat is precies wat er is gebeurd met mijn composities en omdat ik sterk visueel ontwikkeld ben zal je tijdens het luisteren ervaren dat mijn muziek sterk filmisch is. Ik vind dat magisch. Uiteindelijk zijn het negen delen in een muzikale reis door mijn gevoel. Vandaar dat ik de titel van mijn Symfonie "Een gevoelige snaar - Heartstrings" heb genoemd.

Tickets voor het concert op 2-2-2019

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties