×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Hardlopen 90 dagen 10 km challenge 2018

Hardlopen 90 dagen 10 km challenge 2018


90 dagen 10 km challenge 2018

Hierbij doe ik mijn verslag van mijn ervaring betreffende de “90 day 10k challenge.”

In de eerste week van oktober 2018 zag ik op het runners platform Strava een mooie uitdaging staan die mijn nieuwsgierigheid wekte, Als fervent lange afstand hardloper gaf ik mij hiervoor op met nog 84 deelnemers.

Deze begon op 8 oktober 2018. Eigenlijk 5 dagen te laat want de praktijk wijst uit dat we op 31 december op 85 hardloopdagen stranden. Maar dat maakt de challenge niet minder uitdagend. Ik had ook geen zin de titel aan te passen daardoor. Deze klinkt gewoon beter zoals deze werd gelanceerd

Elke dag hardlopen heb ik al meer gedaan voor langere tijd maar nooit had ik mijzelf vastgepind op een vast aantal minimaal te halen kilometers. En ik wist dat ik geregeld meer zal doen. Hoeveel meer valt dan nog te bezien. Ik dacht, laat ik eerst een week aankijken of het me bevalt. Het wordt zo’n ‘moetje’ elke dag. Maar het ging goed. Toen de weken verstreken waren er dagen waarbij ik mezelf even naar buiten moest dragen maar die waren tot in de laatste fase op één hand te tellen. Soms voelde ik mij niet al te fit als ik naar buiten stapte maar nadat ik begon was dat na enkele km gauw verdwenen. Na afloop was ik tevreden over hoe ik mij voelde, hoe mijn lichaam reageert op de dagelijkse stress van hardlopen en het herstel hiermee. Velen haakten af door blessures dan wel de motivatie om door te gaan. Dat is te begrijpen. Het vergt ook nogal wat van het thuisfront. Daarentegen is mijn vrouw altijd flexibel geweest en support mij waar ze maar kan. Ja dat is geluk.

Wat ik geleerd heb van deze uitdaging is dat elke keer weer bewezen wordt dat veel gangbare raceschema’s wellicht bruikbaar zijn voor de man/vrouw die wilt gaan beginnen met hardlopen of zeer prestatiegericht willen zijn. Maar als je decennia achter elkaar dit doet op eigen kracht je je eigen lichaam het beste kent en wat het kan hebben. Elke dag hardlopen zonder een rustdag is mogelijk, niet persé schadelijk en moet gezien worden als een levensstijl net zoals eten, drinken en slapen. Waarom zou je wel elke dag je plicht vervullen om te gaan werken, zeker voor een werkgever maar niet je plicht door te investeren in jezelf. Het vooral aangaan van een experiment op mezelf en mijn mogelijkheden met gebruik van je eigen lichaam en je wil om door te gaan waarbij bij vele andere hardlopers soms alle alarmbellen rinkelen om vooral te stoppen of te matigen. Alleen door open en eerlijk naar jezelf te luisteren kun je deze grenzen opheffen. Onthoud dat het altijd je gedachten zijn die het eerst opgeven. Het lichaam kan altijd door. Wat mij fascineert is afwijken van wat de algemene norm wordt geacht te zijn. Echte grenzen bestaan niet in deze. Als deze al bepaald wordt dan is er altijd wel weer iemand die deze norm bijstelt naar een vaak hoger en voor vele, absurder niveau.

Ik heb in 85 dagen 1.196.9 km gerend. Er bleven na mij nog 7 deelnemers over die het traject ook hebben volbracht. (Ultra) Marathon runs en meerdere dagen hardlopen is, zoals eerder gezegd een mentaal spelletje. Ja natuurlijk moet je vele kilometers maken in je training. Maar als je je gedachten zo kunt buigen dat het vooral leuk is en genieten m.b.t. bijvoorbeeld de omgeving waar je rent kan dit veel inspiratie geven. Ren in het bos, strand een evenement waarbij de prestatie om vooral snel te gaan los staat van een klassement positie maar ga vooral het accent leggen op het volbrengen van die afstand die je op dat moment doet. Dan is hardlopen op de lange duur een sport voor de rest van je leven.


Op naar de volgende uitdaging!

expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties