Kommil Foo - Allememaggies wat mooi, maar nog nooit van gehoord


Dat noemt zichzelf een muziek kenner, een liefhebber van  liedjes,  bezitter van  een eclectische smaak. Iemand die nog maar lastig te verrassen is met iets nieuws en al bijna onmogelijk te verbazen. Die eigenwijze Tegendraads werd deze zondagmorgen eens flik op zijn nummer gezet #KommilFoo .

"Kommil Foo" (verbastering van het Franse "comme il faut" ("zoals het hoort"), de Vlaamse broers Raf en Mich Walschaerts. Misschien ben ik de laatste die ze ontdekt, maar mocht U net als ik nooit eerder van "Kommil Foo! Wablief? Nou Precies dat." gehoord hebben. Hier onder een kleine selectie van liedjes die ik vandaag voor het eerst hoorde en dacht...Waarom? Allememaggies wat mooi! Waarom ken ik dit niet??? 

Kommil Foo - Huis van Fluweel

Lang leven de melancholie, dit nummer klinkt harder met elke grijze haar die ik erbij krijg.  Rames, Boudewijn de Groot ze komen bij me op, maar vertrekken ook weer. Dit kan ik niet vangen in een gelijkenis met een ander nummer of artiest. 

De blazers die voluit mogen gaan nadat de zang zijn psychotische hoogtepunt heeft bereikt, om vervolgens zacht te mogen sterven in het Huis van Fluweel.

Kommil Foo - De Volgende  

Leonard Cohen met een likje Eminem in het Vlaams, het zou mogelijk klinken als "De volgende". Ruim zeven minuten spanning, geen seconde verslapt het koord waar dit nummer op balanceert. 

Tempo, diepgang, duisternis en filosofie komen samen en spatten uit één.

"Ik heb u bedacht, omdat het comfortabel is te leunen, blind te steunen op een macht die alles stuurt, die als big brother door de wolken gluurt, je kritisch denken dicht plamuurt, daarom heb ik u bedachten als u het weten wil: ik heb u slecht bedacht."


Kommil Foo - Mardrid

Bryan Adams en Bon Jovi doen het zeker niet beter, een ballad van formaat. Een tekst die niet vanzelfsprekend is, maar harder klopt dan een bus.

Als je mij de eerste keer als met stomheid weet te slaan, dan weet ik dat het een diamantje is dat nimmer zijn schittering verliest.

Madrid, gespeeld op een Spaanse gitaar en gedragen door een stem die luider spreekt dan enkel de woorden....heel soms denk ik heel even  "Is ook Schitterend."

Een kleine greep uit en zondagmorgen die mij heel veel mooie nieuwe juweeltjes heeft gebracht, laat jouw favorieten aub achter in de comments!

Discografie

 • Ballade (1988)Plank (1993)
 • Neandertaal (1995)
 • Bek! (1998)Andermans gelag (1998)
 • 10 jaar Kommil Foo (1998)
 • IJdele Hoop (2000)
 • Lof der Waanzin (2002)
 • Het beste live (2003)
 • Wolfijzers en Schietgeweren (2004)
 • Spaak (2005)Wolf (2008)
 • Kommil Foo DeLuxe: Het beste van Kommil Foo met Orquesta Tanguedia (2010)
 • Breken (2012)
 • Liefde zonder meer (2017)