Toestanden weer..... Pffff....


Vandaag was er een piepkleine kermis in het stadje vlakbij. Echt, een draaimolentje zoals ik sinds de jaren 70 niet meer gezien heb. Zonder muziek trouwens. Gewoon geld geven, je kind erop hijsen, paar rondjes in stilte en wegwezen. Ik heb er met een brede grijns naar staan kijken, de kids vinden het geweldig!

En er was een ballengooi/schiettent. Niet zo'n luxe als we in NL gewend zijn natuurlijk. Welnee! Er staan twee piramides van verzwaarde/gevulde conservenblikken in de linkerhelft van de wagen en voor €2,30 (omgerekend dan he, je kunt hier echt niet met Euro's betalen...) krijg je drie slappe ballen. En echt, er waren gasten die zich enorm uitsloofden om een klein lullig knuffelbeestje of een plastic haarspeldje voor hun meisje te winnen. De andere helft is schiettent. Ook hier geen muziek, de schietijzers worden zorgvuldig achter bewaard en liggen niet zoals in NL gewoon op de toog/bar/plank.Weet ik veel hoe die leunrand heet van een mobiele schiettent... En daar moest je, ipv kalkpijpjes,een soort satéprikkers doorschieten.Ik heb beide niet gedaan, zonde van mijn centen maar leukom naar te kijken. Niet dat het er nou zo druk was bij de ballenschiettent, welnee! Als ik in een uur tijd vier mensen gezien heb die er geld aan uitgegeven hebben dan is het veel.

Waarom ik dan een uur bij een schiettent ga staan kijken...? Dat is een heel ander verhaal. Ik begin bij het begin.

Ik was, ivm met de feestelijkheden als heel even naar het stadje gereden op mijn brommertje. Een zak aarde halen voor de Engelse dame en limonadesiroop voor mijzelf. En snel even kijken natuurlijk of het leuk was. De muziek was me echt te lullig. Maar het was er best druk. Toen weer terug naar huis gegaan, dutje op mijn nieuwe tuinstoel en daarna ben ik naar de Engelse dame gegaan, even geholpen en toen dook ik even de kroeg in.

In de kroeg was het niet druk maar wel gezellig. De bazin en ik lagen in een deuk om een klant die zin had in een spelletje en dus begon hij dieren uit te beelden en die moesten wij dan raden. Dat was goed voor mijn woordenschat maar daar had ik niks aan tijdens het raden natuurlijk, want ik kan wel roepen "regenwurm" maar wat is dat in het Hongaars..? Ik scoorde dus slecht maar we hebben erg gelachen.

Daarna kwam de grootste en dikste man van het dorp, of het dorp verderop, dat weet ik niet, naar de kroeg. Hij is zeker 2 meter en 200 kilo en heel aardig. Hij vroeg of ik nog naar het concert in de avond zou gaan. Een Hongaarse rockband, the Hooligans trad op en die moest ik meemaken. Ik zei dat ik wel wilde. Nou ik kon met hem meerijden en de vent die de dieren uit beeldde zonder enig talent ging ook mee. Ik sprak af dat ik mijn brommer naar huis zou brengen en dan Gabor mee zou nemen. Ik had een kwartier en dan kwam hij voorrijden.

Eenmaal thuis, begon Gábor meteen te brullen over zijn moeder en de rekeningen end at zijn moeder vast iets fout gedaan had. Ik vroeg of hij mee ging naar het concert en feest maar hij brulde dat hij geen geld had. Ik zei dat het gratis was. Hij begon aan een lange tirade die me weinig boeide en ik trok iets warmers aan.

Ik kon er werkelijk niet tussenkomen... Ik riep nog "trek je nieuwe korte broek aan en een shirtje!" maar hij moest eerst douchen en dan wilde hij nog steeds niet weg. Hij wilde gewoon tv kijken. Ik heb mijn schouders opgehaald terwijl hij allemaal lastige cijfers riep, kurva anya gilde en schold op zijn loon en baan. Ik hoorde de auto voor de deur stoppen en ik wees en probeerde, nu halfslachtig, duidelijk te maken dat we mee konden rijden. Hij luisterde weer eens niet en ik liep naar buiten, hees mijn tassie op mijn rug en liep de tuin uit en stapte in de auto. Ik zie hem nog staan met verbijsterde blik in in de tuin. Jammer joh, gemiste kans!

Dus we zijn zingend en lachend naar het stadje gereden. Geen parkeerplek te vinden natuurlijk dus de grote man liet mij en de Geit (zo noem ik die andere vent maar even) dus maar uitstappen, zei dat we moesten wachten maar dat hij verderop een parkeerplek ging zoeken.

Dat werd dus dat uur bij de ballenschiettent. En de draaimolen.

Na een uur gaf ik het op, hij was weggereden of was vergeten dat hij had gezegd dat we hier moesten wachten. Anyway, ik vond dat het meer dan lang genoeg geduurd had. De band speelde de sterren van de hemel, de kleine menigte klapte en brulde soms vrolijk mee en ik wilde daar ook aan meedoen!

En dus wierp ik me ertussen, zwiepte vrolijk mijn kipfilets in de rondte bij het klappen op de maat etcetera. Met headbangen ben ik al snel gestopt omdat mijn onderkin het er niet mee eens was. Ah, had je me moeten zien gaan, 25 kilo geleden.... Toen kon ik nog eens lekker dansen, springen en headbangen. Die tijd is geweest dus!

Maar goed, ik stond dus met Geit en ik besloot wat verder naar voren te gaan. Geit wilde wel even charmant zijn ofzo en nam de leiding. Daar gaan mijn ogen al van rollen maar al snel kwam er wat gegrom van irritatie bij. Hij kon niet door een menigte lopen, een weg banen zonder mensen lastig te vallen. Erger nog, hij leek wel blind!

Hij botste tegen de een na de ander op, bood steeds heel beleefd zijn excuses aan. Stel je voor dat je iemand in een menigte ziet die steeds tegen ruggen aanloopt van stilstaande mensen die naar een concert kijken. Dat is gewoon raar! Maar echt kribbig werd ik toen hij ook nog eens wankelend om overeind te blijven zo op schoot belandde bij iemand in een elektrische rolstoel... Hij was lam, en niet maar een klein beetje.

Vanaf dat moment begon hij aanrakerig te worden, steeds even over mijn rug wrijven, schouder pakken, arm om me heen... EN DAT HAAT IK!!! Stop echt met dat gefrunnik aan mijn lijf anders raak ik jou ook even aan, ok? Nou ja, in het Hongaars kwam er niet meer uit dan "Niet doen!" en dan zijn hand van mijn arm/heup/rug/nek/schouder/hand vegen of meppen. Hij begreep het eindelijk. Dus bedacht hij wat anders om indruk te maken. Hij ging dansen!

Dat hield in dat Geit als een soort op hol geslagen windmolen malende bewegingen ging maken met zijn armen en ik als de dood was dat hij per ongeluk iemand dood zou slaan, ik schoof wat verder naar achteren. De band was echt goed. Stevige rock, prima zang, mooie melodietjes en zware bas en drums. En ook nog eens een hele lichtshow! Ik keek mijn ogen uit naar de zanger, niet omdat ik het zo'n lekker ding vond maar omdat het weer eens leuk was een iets meer geciviliseerd stadsmens te zien. Het verschil was groot tussen alle ongelikte plattelands-beren. Ik keek ondertussen ook of ik de grote man nog ergens bovenuit zag steken maar helaas...

En Geit had door dat ik niet erg onder de indruk was. Bij een zeer stevig nummer ging mijn hoofd voorzichtig bangen. Niet te wild, ik ben zuinig op mijn lijf. Geit wilde ook headbangen en dus zwiepte hij zijn arme hoofd wild naar voren en toen wild naar achteren. Toen weer naar voren en daar ging het mis. Want zijn hele lijf ging opeens achter zijn hoofd aan. Dat snapte ik wel, want dat hoofd en lijf werden bijna gescheiden dus het was zelfbehoud van hoofd en lijf. Alleen dat de hersens zo beneveld waren... Geit zijn voeten renden nog een paar stappen achter hoofd en lijf aan maar hield het gewoon niet bij en dus ging Geit neer. Echt helemaal gestrekt en zijn hoofd smakte op de puisterige blote kuit van een hele dikke dame die er de humor niet van in zag.

Geit krabbelde op, sprong weer in de houding en besloot toen het gesprek aan te gaan met de zanger ofzo. Als een soort scheepstoeter begon hij van alles dwars door de muziek te brullen en te loeien. Ik schoof weer een stapje verder naar achteren... Meer mensen keken hem wat kribbig aan en ik dacht alleen maar "vent, doe alsof je normaal bent!"

Toen hij weer ging headbangen ben ik 'm gepeerd. Kwestie van snel verdwijnen in de menigte op het moment dat hij net weer omvalt na twee keer bangen met zijn bange hoofd. Ik besloot naar huis te lopen. Dat is best binnen een uurtje te doen hoor maar ik heb een paar lichamelijke klachten die het lopen niet makkelijker maken. Maar ik had mijn wandelsandalen aan, had me thuis nog van top tot teen met DEET ingesprayed en mocht er best 12 uur over doen. Daar ging ik. Met achterlating van Geit en zonder de grote man teruggezien te hebben. Ik moest er niet aan denken dat ik met Geit samen terug moest gaan lopen... Wegwezen dus!

Als wandelend ontvouwde zich voor mij op straat een soort drama. Een jonge griet die ruzie leek te hebben met vier gestjes van haar eigen leeftijd. Ze zullen tussen de veertien tot zestien jaar geweest zijn. Zigeunerpubertjes en er werd stevig gescholden en geschreeuwd. Daar wordt ik niet warm of koud van dus ik liep gewoon door. Ze liepen ongeveer vijftig meter voor me, denk ik. En opeens zie ik ze die griet tegen een muurtje van een houten gebouwtje klemzetten. Ze gilt als een speenvarken en dat geluid gaat daarna over in gerochel en gereutel. Dat geluid ken ik en dus ga ik even wat sneller lopen en ik heb gelijk. Het is het ongezellige geluid van iemand die gewurgd wordt door iemand die niet weet hoe netjes te wurgen. De klootzak heeft een koord van een jas of trui om haar strotje gewikkeld en trekt er uit alle macht aan. De andere gastjes houden haar armen vast.

Ja, en dat gaat dus te ver dus ga ik me ermee bemoeien... Ik brul "NIET DOEN" in het Hongaars en geef het joch met het touwtje een duw en ram mijn gezicht zo ongeveer in het zijne. De drie andere gastjes schrikken en laten de echt donkerblauw aangelopen griet los ze probeert haar vingers onder het koordje te krijgen maar dat pokkejoch staat haar gewoon nog steeds te wurgen dus prik ik hem razendsnel in zijn oog. Mijn vuistjes zijn niet veel meer waard tegenwoordig en wie niet sterk is moet gemeen zijn. Even heel snel met mijn wijsvinger in zijn blote oog prikken doet wonderen! Hij krijst, laat los en grjpt met beide handen naar zijn oog, Het meisje zakt in elkaar en haalt piepend adem en huilt. De andere gastjes staan op afstand te schreeuwen.

Het meisje staat weer op en wordt dan prompt opgepakt door de wurger en hij loopt met haar weg. Ze krijst moord en brand omdat hij haar nu ook rake klappen geeft en ik been er dus maar achteraan, ga voor hem staan en hij snapt er niks van. Hij laat de griet niet los, steekt zijn hoofd om haar heen en kijkt me aan. Ik zeg weer "NIET DOEN!" maar hij scheld me uit. Mijn vuistjes zijn niks meer waard en te pijnlijk dus ik haal uit met mijn elleboog. Het meisje valt, de jongen ook, net als in de film. En ik sta daar maar want ja, voor hetzelfde geld wordt het nu echt ouderwets knokken.

Het meisje krabbelt op en gaat naar de drie gastjes op de weg , de wurger kijkt me verbijsterd aan met een hand tegen zijn beurse bakkes. Hij zegt niks, rent weg en ik loop maar weer verder richting huis. Ik fluit een deuntje terwijl de griet blijkbaar teveel banden heeft met haar belagers omweg te rennen. Prima, maar we houden het wel redelijk, graag. Wurgen gaat te ver.

Het is een uurtje lopen naar huis, en van dat uurtje hoor ik nog een half uur geruzie en gescheld achter mij, soms hoor ik dat er geslagen wordt en dan roep ik weer, hard genoeg zodat ze me kunnen horen "NIET DOEN!" en dan stopt het weer even. Ik was zo blij toen ik eindelijk thuis was...

Met mijn rotte heup, handen die momenteel zoveel vocht vasthouden dat een klap ermee op je oog waarschijnlijk als een kusje voelt, mijn rotte rug met geplette wervels, mijn zere knietjes, zere voet en overgewicht had zelfs één van die gastjes me waarschijnlijk zonder enig probleem in elkaar kunnen slaan maar dat durfden ze niet omdat ik geen vrees toonde. En omdat ik niet te beroerd was in te grijpen, waarschijnlijk, want als je dat, als ouwe vrouw, alleen in de schemering, doet, dan heb je vast wat in je mars.

Het was gewoon raar! Ik bedoel, ik heb in Nederland ook weleens ingegrepen bij problemen maar nooit was het zo surrealistisch als vanavond. Weer een avontuur beleefd en overleefd. Morgen wil ik gewoon een heel rustige en liefst een beetje saaie dag.