Goulash heet in Hongarije Pörkölt (purkult)Lekker eten? Pörkölt met galuska!

Nu ik in Hongarije woon en een Hongaarse vriend heb wil ik natuurlijk niet elke dag Hollandse pot op tafel zetten. Mijn vriend is net een vuilnisbak, alles wat ik maak verdwijnt er met veel smaak in en dagelijks word ik de hemel in geprezen om mijn kookkunsten.

Soms staat hij aandachtig te kijken hoe ik iets bereidt en wil hij ook in de pannen roeren. Dan ben ik de beroerdste wel en stuur hem weg. Want tja, als hij zelf zo lekker kan koken heeft hij mij misschien niet meer nodig... De liefde van de man gaat door de maag zeggen ze en ik ben bang dat dat waar zou kunnen zijn en ben dus heel voorzichtig.

Zelf kan hij echt nog geen ei bakken. De eerste keer dat ik bij hem thuis kwam wilde hij graag goed voor mij zorgen, bood me bergen snoep aan en koekjes maar ik sloeg alles af. Tot hij voorstelde een ei voor mij te bakken. Dat vond ik zo lief dat ik geen nee kon zeggen. Had ik het maar wel gedaan... Dat gebakken ei zal ik echt nooit meer vergeten.

Aangezien hij geen kookpitje had, maar dat wist ik nog niet, had hij een plastic bord ingevet met wat reuzel. Daarop brak hij een ei en zette het 5 minuten op vol vermogen in de magnetron. Ik heb ervan geleerd dat eigeel daarvan gaat brokkelen en het hele ei de textuur van het bord over gaat nemen. Het was een plastic ei geworden. Met een hapje in mijn mond kermde ik dat het oneetbaar was en licht beledigd nam hij een hap om het tegendeel te gaan beweren. Zelfs hem lukte dat niet, het was echt niet lekker. Maar met wat mierikswortelmayonaise eroverheen werkte hij de lap plastic (zonder bord!) naar binnen want weggooien was zonde.

Tegenwoordig kook ik dus. Ik hou van koken en van lekker eten. En als ik ons wil verwennen dan maak ik pörkölt. Mét galuska die ook wel noedeltjes of nokedli genoemd worden. Om dat laatste te maken kun je in Hongarije een speciaal zeefachtig dingetje kopen met een spateltje. Als je die niet hebt dan kun je het proberen met een vergiet met grote gaten, zo'n ouderwetse metalen waarin je je gewassen fruit uit kunt laten druipen is dan prima. Gaatjes waar je het puntje van je pink in kunt steken is ongeveer de juiste maat. En dan een pollepel ofzo om te roeren.

De lekkerste pörḱölt maak je volgens mij van een stuk suddervlees of een homp geitenvlees. Laat ik er even van uitgaan dat je een pond sudderrundvlees hebt. Snijd dat in stukjes ter grootte van dobbelsteentjes.

En dan... Ik doe niet aan gewichten en maten. Ik kook op gevoel dus ik zal mijn gevoel zo duidelijk mogelijk uit proberen te leggen.

Braad de dobbelsteentjes aan in reuzel, margarine of voor mijn part zonnebloemolie in een goede pan met dikke bodem, een Dutch oven of andere gietijzeren pan is ideaal en een deksel heb je niet nodig. Snijd een kleine ui in stukjes en gooi die erbij. Voeg dan zoveel water toe dat het vlees net niet helemaal onder staat en gooi er twee eetlepels paprikapoeder bij. Ontdoe een paar kleine tenen knoflook van hun velletje en chop ze grof voor je het erbij gooit. Snijd een tomaat in blokjes en doe die er ook bij. Nu kun je twee keuzes maken, je gooit er een runderbouillonblokje bij of een flinke snuf zout. Met een blokje wordt de smaak wat voller en krachtiger. Ik ben een fan van bouillonblokjes.

Laat op een laag pitje sudderen en let op dat het water niet helemaal verdampt. Voeg op tijd weer een klein scheutje toe. Proef even wat vocht om te weten of er wat meer zout nodig is. Je kunt het naar smaak pittig maken natuurlijk, altijd lekker!

Voeg als het vlees zacht begint te worden na een uurtje ofzo, een goeie scheut wijn toe. Rode natuurlijk! En bedenk wel dat een vieze wijn je eten echt niet lekkerder maakt. Goeie wijn door goed eten, dat proef ik als niet wijndrinker zelfs nog.

De galuska (kaloesjka, ik vind dat zo'n mooi woord!) maak je door een flinke mok met een kop erop gewone witte bloem in een beslagkom te kieperen, er twee eieren boven te breken en dan met behulp van kleine scheutjes water tot een glad beslagje te roeren dat als een dik lint van je pollepel loopt. Er mag geen zout bij.

Zet, als het vlees gaar is, een soeppan met ruim water en een snuf zout op en wanneer dat kookt hang je de vergiet of de galuskamaker erboven en giet het beslag er snel in. Dan haal je met rappe bewegingen de pollepel of het spateltje heen en weer waardoor het beslag door de gaatjes in het kokende water valt. Niet in sliertjes, maar in kloddertjes.

Schep dan met een gatenlepelzeefdinges de galuska uit het water als ze gaan drijven, laat even uitlekken boven de pan en kieper in een schaal.

Dat is alles. Nu ga je aan tafel zitten met je pannen en schept wat galuska op je bord en daar wat pörkölt overheen of naast. Je kunt natuurlijk restaurantje spelen en er wat frisse sla bij serveren, er wat peterselie overheen sprenkelen en er een stevige rode wijn bij serveren of een goed glas donker bier.

Ook makkelijk te maken op de camping, in het bos voor de bushcrafter die eens wat anders wil of wanneer je eens lekker internationaal tekeer wil gaan in de keuken maar niet te ingewikkeld. Zelfs een beginner kan het maken.

Pas wel op! Het is namelijk erg lekker en er is een risico dat je je over-eet of erger nog... Dat je er een lover mee aan de haak slaat!

Eet smakelijk, oftewel jó étvágyat ! (joo eetvaadjat)

En voor de bosstruinders, preppers, campingfans etc raadt ik deze fijne pannenset aan van goede kwaliteit. PREPZ.NL