Waar is de tijd van buitenspelen?


Van zodra de zon scheen, tot de zon weer onderging, kon je mij en mijn broer buiten terug vinden. Heel der dagen buiten spelen, met vrienden, kampen bouwen. Dat waren schone tijden. Ik kom uit de jaren '90, en hier ging dat nog. In het begin van de jaren 2000 ging dit ook nog, maar werd het al moeilijker.

Nu lees ik niets anders dat buren klagen als er kinderen buiten spelen. Dat speeltuinen gesloten moeten worden omdat kinderen teveel lawaai maken. Die mensen zijn blijkbaar vergeten hoe ze zelf vroeger waren. Want hoe je het ook draait of keert, zij zijn ook kinderen van de straten (en bedoel ik mee dat die ook op straat hebben gespeeld).

Speeltuinen.

Nu zijn ouders verplicht om naar een speeltuin te gaan. Het moet allemaal geld kosten. Wij gingen vroeger naar onze buurjongen, en belde aan om te vragen of ze naar buiten kwamen. Of er moest maar eentje roepen "Bende van ellende" en we zaten allemaal buiten. Dit is gewoon niet meer.

Ik woon in een rustige straat. Ze rijden hier wel 50 per uur, maar eigenlijk weet ik niet waar er kinderen wonen en waar niet. Vroeger wist je dat beter dan nu.

Kinderen veranderen mee.

Vroeger moesten ze ons naar binnen sleuren. Nu moeten we de kinderen naar buiten sleuren. Als je ze laat doen zitten ze heel de dag op hun gsm, pc, ps4 of nintendo DS.

Je bent ook bang om je kind naar buiten te sturen. Bang dat er buren gaan klagen. Gelukkig doen onze buren dat niet, maar toch.

Tijden veranderen.

Je ziet amper nog kinderen buiten spelen. Wij wisten vroeger wie waar woonde. Mijn plusdochters weten zelfs niet eens wie onze buren zijn, en of er kinderen in de straat wonen. Dit vind ik erg.