Liever dood dan levend - afspraak met de huisarts

Liever dood dan levend - afspraak met de huisarts


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Daar zit ik dan. In de hal bij de huisartsenpraktijk, wachtend op de vrouw die al ruim 3 jaar mijn vaste huisarts is en die ik alleen heb gezien in ons kenningsmakingsgesprek. Moet ik deze vreemde vrouw gaan vertellen dat ik misschien niet 'normaal' ben. Wat als ze me uitlacht? Wat als ze zegt dat ik me aanstel? Er zijn vast heel veel mensen met echte problemen die haar veel harder nodig hebben dan ik...

Ze zegt mijn achternaam. 

Ik sta op.

We schudden elkaar de hand. 

(Ik noem mezelf vanaf nu Levina, okè? Dat is makkelijk dan zo afwezig over een naamloze 'ik' praten). 

'Levina, waarom ben je vandaag gekomen?' 

Levina kijkt naar het tafelblad. Hoe moest ze dit verwoorden? 

De huisarts wacht geduldig.

'Ik las een boek,' begint Levina voorzichtig, 'waarin de hoofdpersoon depressief is. Op een pagina zegt de hoofdpersoon dat ze liever dood is dan levend. Iemand anders in het boek reageert daar heel vreemd op.' 

De huisarts zegt niets. 

Heel even kijkt Levina naar de huisarts, dan weer snel naar het tafelblad. 'Dus ik ging rondvragen en nou blijkt dat mijn vrienden ook liever leven dan dood zijn... Ik dacht dat iedereen liever dood dan levend was, dat die constante struggle er gewoon een beetje bij hoorde.' 

'Ik ben liever levend dan dood,' zegt de huisarts. 

Levina kijkt naar haar op. 'Echt?'

De huisarts knikt. 

'Dat zou ik ook zo graag willen.' 

'Ik ben blij dat je een afspraak hebt gemaakt.' 

Een voorzichtige glimlach verschijnt bij Levina op het gezicht. Misschien gaat het goed komen. Misschien is er wel een toekomst waarin Levina ook liever leeft dan dood is. Er volgen een heleboel vragen: Sinds wanneer voel je je zo? Hoe vaak denk je dit soort dingen? Heb je wel eens plannen gemaakt echt iets te ondernemen? 

Het wordt een beetje te veel, gelukkig heeft de huisarts dat door. 'Zullen we elkaar over een paar dagen nog een keer zien? Gaan we dan verder. Dan zal ik in de tussentijd rondvragen welke psychologen er in de buurt zijn en dan kan jij, als je dat wilt, zelf ook wat onderzoek doen.' 

'Denk je dat ik ook depressief ben? Zoals de hoofdpersoon uit dat boek?' 

De huisarts kijkt Levina op een indringende, vriendelijke manier aan. 'Ik weet het bijna zeker.' 

Levina knikt. Goed, er is dan wel iets mis met haar, maar het is iets dat (hopelijk) oplosbaar is. 

De huisarts staat op. Alsof de huisarts haar gedachten kan lezen zegt ze: 'We gaan jou helpen. Okè?' 

'Okè,' zegt Levina terwijl ze ook opstaat. Ze schudden elkaar de hand. 

'Maak jij een afspraak voor volgende week?' 

'Ja.' Bij de receptie twijfelt Levina enkele seconden. Ze kan nu doorlopen, doen alsof dit nooit is gebeurd. Alleen ze vertrouwd erop dat de huisarts haar gaat bellen, dat het haar echt iets boeit of ze leeft of dood is. Bij de receptie pakt ze haar agenda. 'Ik moet mevrouw Rogers volgende week opnieuw zien.' 

 

signup

Word lid en reageer :)

1


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (4 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Nu nog een goed iemand vinden waar ze je naar toe verwijst. Iemand die je echt kan helpen.
| 08:04 |
Ik hoop het ook!
| 12:24 |
Wow, heel knap geschreven. Ik hoop dat je blijft schrijven! Ik zet het volgknopje aan.
| 15:48 |
Fijn dat je mij volgt! Fijn dat je luistert!
| 00:55 |
Dankjewel! Volgende blog staat erop!
| 12:24 |
Wat heb je dat gedetailleerd en beeldend geschreven. Heel mooi!
| 14:36 |
Dankjewel!!
| 20:20 |
Dankjewel Judith!
| 00:55 |
En je signaal wordt opgepikt!
| 14:03 |
:) Dankjewel
| 20:20 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen