×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


ode aan mijn opa

ode aan mijn opa


Mijn grootvader was een "verplichte vrijwilliger" van de grote oorlog 1914-1918

Mijn grootvader was een "verplichte vrijwilliger" van de grote oorlog 1914-1918. De arme man, net zoals zovele anderen heeft 3.5 jaar aan het front gevochten omdat anderen hem die opdracht gaven. Nooit of nooit heeft hij er ook maar iets over verteld, over die grote oorlog. Als kleine jongen keek ik enorm op naar hem, uren kon ik in zijn sigarenkistje zitten rommelen om naar zijn oorlogsmedailles te kijken, die kleine blinkende dingen spraken en trokken me aan.

Tanig maar ook heel verdrietig 

Onbewust voelde ik aan dat er iets was in hem, een tanige huid, een verdrietig uitzicht en een gehavend lijf van de ontberingen die hij had meegemaakt aan het front. Een karakterkop van een soldaat ten top.....

Heb dit allemaal maar beseft toen ik ouder was. Op 11 november, de verjaardag van de wapenstilstand in 1918, denk ik steeds aan hem en probeer ik me te verzoenen met het feit dat hij er niet meer is. 

Het is een voorrecht om iemand in je familie te hebben zoals mijn grootvader "ik eer je bompa Louis!!!

"In Flanders fields the poppies blow

Between the crosses row on row

That mark our place; and in the sky

The larks still bravely singing, fly

Scare heart amid the guns below.

We are the Dead. 

Short days ago

We lived, felt dawn, saw sunset glow

Loved and were loved. and now we lie 

In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe

To you from failing hands we throw

The torch; be yours to hold in high.

If you break faith with us who die

We shall not sleep, though poppies blow

In Flanders fields." 
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties