×

Yoors


Inloggen
×

Yoors
#

0 volgers
notifications_noneadd
Didi + Zon = Vaatdoek

Didi + Zon = Vaatdoek


Voor het eerst sinds jaren was ik eindelijk weer aan het schrijven. Met regelmaat ook nog eens, ongeveer om de dag! Maar toen ging de zon schijnen. Daag productiviteit, hallo vaatdoek!


Dat seizoenen en weersomstandigheden van invloed zijn op humeur, productiviteit en gedrag weten we allemaal. Winterdepressies zijn inmiddels erkend en wanneer er over "mooi weer" wordt gepraat, hebben we daar allemaal ongeveer hetzelfde beeld bij. Er zijn echter ook uitzonderingen, zoals ik.

Schreeuwen tegen de radio

Als ik een slechte dag heb kan ik oprecht boos worden als de nieuwslezer zegt dat het "lekker weer" is, of het "een prachtige dag" noemt. Ik kan namelijk niet tegen warmte. Zon vind ik alleen fijn bij maximaal 16 °C en een briesje. Zodra het kwik richting de 18 °C stijgt, beginnen hersen- en lichaamsfuncties te staken en boven de 20 °C ga ik het liefst een koude kelder in om er pas weer uit te komen als de herfst begint. Het gebeurt daarom regelmatig dat ik "DAT MAAK IK ZELF WEL UIT!" tegen de radio roep, of een pleidooi begin over objectiviteit. Toegegeven, dat kan best hilarisch zijn soms. Het probleem wordt er echter niet minder van, en dat wordt helaas door de meeste mensen zwaar onderschat.


"Maar… heb je daar nú al last van dan?"

Ja, daar heb ik nú al last van.

Uitgedroogd kasplantje

Vorige week ging het eigenlijk best prima. Ik schreef het al eens eerder: er is de afgelopen jaren nogal wat gebeurd en ik ben nog iedere dag hard aan het werk een diepe, donkere put uit te klimmen. Af en toe pleur ik weer een stukje naar beneden en ik kan je vertellen dat het dan erg moeilijk is weer opnieuw te beginnen. Maar vorige week leek het weer te lukken, dat klimmen. Ik deed best veel in huis, ondanks dat ik stiekem te veel afspraken had in één week. En het belangrijkste: ik voelde me er goed onder.


En daar was die verdomde zon. De zon waar iedereen zo gelukkig van schijnt te worden. Die ervoor zorgt dat Facebook vol staat met mensen die hun huis helemaal opruimen en schoonmaken. De zon die oproept tot zaag-, timmer- en schuurgeluiden in het hele land. Die haar stralen laat schijnen op de weer naar buiten gebrachte barbecues. En die mij verandert in een soort kasplantje. Maar dan wel één die geen water krijgt. Kasplantjes die wél water krijgen doen het immers juist goed in de zon. ;)

Waardeloos

Wat ik eigenlijk met dit hele verhaal wil zeggen is dat ik deze week geen ruk uit mijn handen krijg. Ik sta geregeld middenin de kamer een beetje voor me uit te staren. Wat ik zou moeten doen is mij duidelijk. Hoe het moet ook. En toch… tóch lukt het niet. Het is niet dat ik het niet wíl, het lúkt niet. Ik kán het niet. Het is alsof ik fysiek word tegengehouden. Dit is iets wat ik normaliter ervaar tijdens een zware depressie (dat is ook een algemeen bekend symptoom), maar dus ook als het warm is. Naar mijn maatstaven dan, want 18 °C is voor veel Nederlanders nog wat aan de frisse kant.


Het gaat niet eens alleen om stofzuigen, afstoffen, de afwas en dat soort zaken. Ik heb zelfs een lijstje met dingen die niet alleen nuttig zijn, maar ook léúk. Maar ik vind ze niet leuk. Het voelt alsof ik een berg moet beklimmen, in m'n nakie, terwijl ik een sollicitatiegesprek voer, voor de ogen van een paar duizend mensen. En als Jeroen dan thuiskomt van zijn werk en ik ben niet 'nuttig' geweest, voel ik me zo ontiegelijk ongelukkig!


Ik weet dat ik niet waardeloos ben, dat het tijd kost, dat ik andere goede kwaliteiten heb, dat Jeroen me heus niet meteen de deur uitgooit (dan had hij dat jaren geleden al gedaan) en dat het uiteindelijk wel weer goed komt. Maar soms, héél soms… betrap ik mezelf toch op de gedachte dat ik zo graag 'normaal' zou willen zijn.


ADHDidi, 2 april 2017
Christien de Haas
En terwijl ik sterf van de pijn, doet de zon mij juist goed... Sterkte de komende maanden
02-04-2017 14:51
02-04-2017 14:51 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Echt, was het bij mij ook maar zo. Al was het maar neutraal... Maar! Ik ben wél heel blij dat het jou goed doet! Iedere keer als de zon schijnt, denk ik aan jou en ben ik blij dat jij je in elk geval beter gaat voelen van dit weer. :)
02-04-2017 14:55
02-04-2017 14:55 • Reageer