×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Mijn definitie van depressie

Mijn definitie van depressie


Toen ik vanochtend mijn Facebook opende, werd ik direct 'gebombardeerd' met wat ik op deze datum in voorgaande jaren had gepost. Deze herinneringen zijn soms heel leuk om terug te lezen of te zien en andere dingen vind ik weleens moeilijk om tegen te komen. Maar vandaag zag ik iets waarvan ik direct dacht: "dit ga ik op Yoors delen".


Onderstaand verhaal plaatste ik op 8 maart 2015 op Facebook. Inmiddels ben ik ein-de-lijk uit mijn depressie. Er is nog heel veel meer aan de hand, dus er is geen sprake van een miraculeuze genezing en ik heb heus niet opeens heel mijn leven op de rit (verre van zelfs), maar depressief ben ik gelukkig niet meer. Toch zal het altijd een belangrijk onderwerp in mijn leven blijven. Omdat dit voor heel veel andere mensen ook zo is, deel ik mijn ervaringen graag met de wereld. Misschien brengt het iemand steun of hoop, leert iemand er iets van, draagt het bij aan een stukje erkenning… Wat het ook is, als ik één iemand kan bereiken, is mijn missie al geslaagd.


Nou, daar komt ie dan.*******************************************************Ik ben jaloers. Jaloers op de mensen verderop in de straat die al dagen bezig zijn met schuren, zagen en schilderen. Jaloers op de buren die bezig zijn in de tuin. Jaloers op de mensen in mijn omgeving die hun huis opruimen en schoonmaken. Jaloers op mensen die werken, het huishouden doen, slapen, een boek lezen, een dagje niks doen of uitgaan en daar plezier aan beleven. Ik heb een goed stel hersens, dus ik weet dat jaloezie nergens voor nodig is. Dat ik ook allerlei goede dingen heb in mijn leven. Ik wéét heel veel. Maar ik vóél het niet.


Depressie komt voor in vele vormen. Ieder mens is anders. Iedere depressie dus ook. Voor mij betekent het vooral dit: werk. Het is alsof ik het vermogen kwijt ben om plezier te hebben. Alsof ik niet meer weet hoe dat moet.


Mijn huis ligt vol met kansen om plezier te maken. Ik heb kleurboeken, canvas, potloden en verf. Ik heb een berg meubels verzameld om op te knappen, de materialen om dit te doen zijn ook al aanwezig en ik weet exact wat ik met welk meubelstuk wil doen. Ik heb een verzameling wc-rollen om dingen te knutselen voor Eleanor en ook hiervoor zijn de plannen kant en klaar.


Toch doe ik al die dingen niet. Het vóélt niet als plezier. Het voelt als werk. Net als stofzuigen, afwassen en de was doen. Douchen, haar wassen en nagels vijlen. Opstaan, eten, naar bed gaan. Alles. Is. Werk. Geen leuk werk, nee, werk waar ik doodongelukkig van word en ook nog eens niet voor word betaald. Maar ik doe het omdat het moet. Omdat het zo hoort. Omdat ik blijf hopen dat het misschien ooit niet meer voelt als werk. Omdat ik mijn geliefden geen verdriet wil doen. Terwijl ik dat nu ook doe, al doe ik het niet expres, al knok ik nog zo hard.


Moet ik dit op Facebook zetten? Zo openbaar? Ja. Dat moet ik. Omdat er toch iemand moet zijn die het doet. Omdat ik open en eerlijk wil zijn, niet wil doen alsof er niets aan de hand is. Zoals zo belachelijk veel andere mensen wel doen. Dag in, dag uit zie ik mensen die uit alle macht proberen de wereld - en vooral zichzelf - te overtuigen dat hun leven fantastisch is. Ze plaatsen uitsluitend positieve dingen. Al hebben ze een fulltime baan, een gezin, huisdieren, een bewindvoerder én een chronische ziekte. Joh, geen probleem, ik kan het allemaal prima aan. Niet alleen op sociale media, maar ook 'in het echt'. Schokkend vind ik het. En triest. Want daar creëer je taboes mee. Om nog maar te zwijgen over burn-outs en erger.


Kijk, ik zet ook niet álles op Facebook, dat is ook helemaal niet nodig en niet wenselijk. Maar je weet wél wat je (ongeveer) aan me hebt, dus wanneer je mij ontmoet zul je nooit voor verrassingen komen te staan. Liegen doe ik niet. Niet tegen een ander en vooral niet tegen mezelf. Dat vind ik best iets om trots op te zijn. Ha, tóch nog een stukje positiviteit! Knap hè? ;)---

ADHDidi, 8 maart 2015 / 2017
weirdmommy
Heel herkenbaar. Ik krabbel nu uit mn depressie. Het mooie weer komt er weer aan dat scheelt al n hoop
14-03-2017 07:56
14-03-2017 07:56 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Erg fijn om te lezen dat je de goede kant op gaat! Het is echt veel zwaarder dan de meeste mensen zich in kunnen denken... Stom genoeg heb ik dus juist last van 'mooi weer'. Ik ben een herfst/wintermens. Lente gaat nog redelijk, maar eigenlijk begin ik weer in te storten zodra het richting de 15 graden gaat. Nog een paar graden hoger en ik zit er gewoon weer in. Ik merk het nu ook aan mezelf en voel me dan meteen gefrustreerd omdat ik er net uit ben na al die jaren en zó hoop dat ik niet meteen weer helemaal terugval. Maar... dat zal vast niet gebeuren. Ik ga er alles aan doen in elk geval!
16-03-2017 11:59
16-03-2017 11:59 • Reageer
Miekatoen
Vraagt moed om ermee om te gaan, en knap van je dat je al zover staat. Momenteel zit ik ook in een periode dat ik niet weet waar het naartoe gaat met mijn leven. Maar ik weet dat er iets mooi staat te wachten na een donkere periode. Dus ik ben geduldig en ooit komt het licht weer naar me toe. Maar alleen als je weer het positieve zit in de kleine dingen om je heen.
09-03-2017 08:06
09-03-2017 08:06 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Dank je wel, en je hebt volkomen gelijk. Het ergst vind ik het als je de dingen wel zíét, maar niet vóélt. Zien dat er een mooi bloemetje tussen het asfalt vandaan komt piepen, weten dat het mooi is, je beseffen dat je dit altijd mooi hebt gevonden... maar niet dat fijne gevoel ervaren dat er 'vroeger' bij kwam kijken. Ik weet nu dat het weer terug kan komen, maar dat heb ik lange tijd niet geloofd. Ik wens je heel veel kracht en liefde, ook jij komt er wel!
09-03-2017 09:38
09-03-2017 09:38 • Reageer
charmedgirl
heel mooi en sterk geschreven chapeau dat je eruit bent geraakt
08-03-2017 19:48
08-03-2017 19:48 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Wat een mooi compliment, dank je wel!
08-03-2017 19:50
08-03-2017 19:50 • Reageer
Jolanda Molenaar
Knap dat je uit de depressie bent gekomen. Wil je ook delen hoe je dat hebt gedaan?
08-03-2017 18:58
08-03-2017 18:58 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Dank je wel! Dat is een héél lang verhaal, maar ik beloof je plechtig dat dit allemaal nog - in delen - aan de orde gaat komen op Yoors. ;)
08-03-2017 19:43
08-03-2017 19:43 • 1 reactie • Reageer
Nannette
Heftig verhaal zeg. Bedank voor het posten. Deels herkenbaar.
08-03-2017 18:10
08-03-2017 18:10 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Bedankt, en graag gedaan. :)
08-03-2017 19:44
08-03-2017 19:44 • Reageer