×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Stoppen met roken: jij kunt het ook!

Stoppen met roken: jij kunt het ook!


Gisteren vierde ik een klein feestje, want het was officieel twee jaar geleden dat ik stopte met roken. 's Avonds laat op 22 maart 2015 maakte ik mijn laatste sigaret uit, 23 maart 2015 was mijn eerste rookvrije dag. Sindsdien heb ik geen peuk meer aangeraakt. Toegegeven was het niet de eerste keer dat ik stopte en het was nogal op een drastische manier ook. Toch ben ik trots op mezelf en vind ik dat ik het wonderbaarlijk goed heb volgehouden.


De laatste stoppoging voordat ik deze overwinning behaalde, verliep nogal… stom. Ik was maar liefst één jaar en zeven maanden gestopt met roken toen ik weer begon. "Hoe dan?" zul je denken. Tja, het menselijk brein zit vreemd in elkaar.


Paniekaanval

Destijds heb ik een Alan Carr training gekregen van mijn toenmalige werkgever. Duurde twee uur of zo. Midden op de dag mijn laatste sigaret uitgemaakt en daarna niks meer opgestoken. Zonder gedoe. Pas toen in 2009 Jeroen werd geopereerd begon ik weer. Stom, stom, stom!


We moesten die dag om 08:30 uur al in het ziekenhuis zijn, maar hij werd uiteindelijk pas om 14:30 uur geholpen. Ik was solidair nuchter en toen hij eindelijk naar de OK werd gereden was ik zó op het hoogtepunt van mijn zenuwen, dat ik niet meer helder kon nadenken. Vervolgens kwam ik erachter dat er niets te eten was vanwege een verbouwing in het ziekenhuis, ik voelde een paniekaanval opkomen en liep naar buiten. Jeroen's sigaretten zaten in mijn tas en voor ik het wist, stond ik er één te roken... Daarna lukte het me niet meer ermee te stoppen. Tot twee jaar geleden dus.

Nutteloze zwakkeling

Sinds 2010 hebben Jeroen en ik ontzettend veel op ons dak gekregen. Nou ja, daarvoor eigenlijk ook al, maar sinds 2010 werd het van kwaad tot erger. Het ergst was het vanaf 2012, toen ik slechter uit de therapie kwam dan ik erin ging, daardoor mijn baan kwijtraakte, WIA werd afgewezen, ik vanuit de WW weer in de ziektewet terechtkwam en uiteindelijk het UWV ook díé uitkering (en dus mijn volledige inkomen) van mij afnam. De langslepende rechtszaak mocht niet baten en ik heb derhalve sinds november 2014 geen enkel inkomen meer. We moesten nog meer gaan bezuinigen dan we al deden, al ons zuurverdiende spaargeld (waarvan we een fatsoenlijk bed zouden kopen) gebruiken voor rekeningen en boodschappen, héél véél van onze spullen verkopen en zelfs afscheid nemen van onze zo geliefde ratjes, iets wat we juist uit alle macht probeerden te voorkomen.


Voor de rokers of anderszins verslaafden onder ons: dit zijn dingen die ervoor zorgen dat het héél moeilijk is van je verslaving af te komen. Aan de andere kant zijn het dingen waardoor je júíst heel graag wilt stoppen, en dat ook eigenlijk zou moeten omdat het simpelweg te duur is. Deze druk is verschrikkelijk, kan ik je vertellen. Ik voelde me een nutteloze zwakkeling. Geen geld verdienen, niks waard zijn in huis, een emotioneel wrak zijn en dan óók nog dagelijks geld in de hens steken! Dat gevoel zorgde voor nóg meer stress en dus leek ik nooit meer uit die vicieuze cirkel te kunnen komen. Hoe ik het dan toch voor elkaar heb gekregen? Heel suf misschien: ik greep een operatie aan om te kunnen stoppen met roken.

Pijnlijk hulpmiddel

Hoe het zo gekomen is dat ik mijn amandelen liet verwijderen op mijn 30ste vertel ik een andere keer nog, want het is welhaast een geschenk uit de hemel te noemen. In elk geval bleek het een pijnlijk, doch effectief middel om voorgoed vaarwel te zeggen tegen die smerige, dure, ongezonde, stinkende sigaretten.


Je zou bijna kunnen zeggen dat ik het makkelijk had, want de eerste periode na mijn operatie kon ik niet slikken en amper ademen. Als ik dat wel had gekund, had ik ook geen peuk aangeraakt overigens. Ik ben namelijk heel strikt in het volgen van regels en als de dokter zegt dat iets niet mag omdat het gevaarlijk is, doe ik het niet. Klaar. De waarschuwing was echter niet nodig geweest, het kon simpelweg niet en ik had er dan ook niet de minste behoefte aan. Tegen de tijd dat ik weer kon drinken en voorzichtig eten, was de behoefte er nog steeds niet. Hier en daar een vlaag, da's alles. En toen ik koffie durfde te drinken (daar rookte ik altijd bij) en dat óók al smerig vond, wist ik zeker dat het nooit meer ging gebeuren.

Nooit meer beginnen

Een week na mijn operatie schreef ik op Facebook: "Dankzij die training van jaren geleden weet ik hoe een verslaving in elkaar zit. Het is dus volkomen irrationeel nu weer te beginnen, want de lichamelijke verslaving is al lang en breed verdwenen. De 'behoefte' die ik voel is puur geestelijk. Dus... ik moet gewoon volhouden. Ik heb genoeg shit, dus zou fijn zijn als ik iets heb waar ik trots op kan zijn." Nou, dat is gelukt!


Rondkomen is nog steeds moeilijk, we verkopen nog steeds huisraad, nemen donaties aan, bezuinigen ons een ongeluk… Maar als ik niet was gestopt met roken, had ik dit waarschijnlijk niet op mijn eigen computer geschreven.

Ook jij kunt stoppen!

Wil jij ook stoppen met roken en denk je dat het je echt niet lukt? Ik weet zeker dat je het kunt! Dat het makkelijk is, zul je mij nooit horen zeggen. Maar bedenk je in elk geval dit:


Als iemand het kan die middenin een diepe depressie zit, vaste klant is in het ziekenhuis, alles om zich heen in een zwart gat ziet vallen en verwikkeld is in een volkomen oneerlijk verlopende rechtszaak… kan iedereen het! Ook zonder amandeloperatie. ;)ADHDidi, 24 maart 2017
Colinde
Sinds 15 december 2016 ben ik ook rookvrij :D Bijna 4 maanden, whooopp!! Heb ook ADHD trouwens dus ben je maar even gaan volgen. :P
08-04-2017 19:53
08-04-2017 19:53 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Whoop whoop! :D Ik volg terug! ;)
08-04-2017 22:29
08-04-2017 22:29 • Reageer
frieke
ben zelf ook eens 14 maanden gestopt en weer begonnen, nu stop ik terug 1 april
27-03-2017 08:52
27-03-2017 08:52 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Mijn steun heb je! Ik ga je volgen, houd je ons op de hoogte van je vorderingen? :)
27-03-2017 12:39
27-03-2017 12:39 • Reageer
SignedCMN
Wat fijn voor je dat het je gelukt is! Ik zou bijna jaloers worden. Ben al 134 keer gestopt. En 135 keer begonnen met roken. Ellende.
25-03-2017 00:00
25-03-2017 00:00 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Stomme dingen zijn het, die peuken! :( Maar... ook jou gaat het lukken! :)
25-03-2017 01:23
25-03-2017 01:23 • Reageer
Christien de Haas
Bij mij heeft zwanger worden geholpen
24-03-2017 17:41
24-03-2017 17:41 • 2 reacties • Reageer
Christien de Haas
Ik ben dus hartstikke trots op jou!
24-03-2017 18:12
24-03-2017 18:12 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Ik zie nu wat er gebeurt! Via mail zie ik je volledige reactie en nu begrijp ik het probleem: de emoji's! Zodra je een emoji zet, houdt de tekst daar op (op de website). Dus... geen emoji's meer gebruiken en dan komt je hele tekst hier te staan. :)
24-03-2017 18:05
24-03-2017 18:05 • Reageer
Diane
Sinds 13 februari gestopt. .. terwijl mijn stiefzoon bezig is aan de laatste mogelijkheid om zijn 3e x kanker te overwinnen. Over 9 weken weten we of dat gelukt is. Net als jij de eerste keer 25 jaar geleden gestopt omdat ik het nodig vond. Geen dag moeite mee gehad. Uiteindelijk 18 jaar later weer begonnen. . Mijn nieuwe liefde rookte. . En nu maar weer gestopt omdat ik het zo benauwd had dat ze dachten aan een long embolie. Maar deze keer blijft de behoefte hangen.. bleehhh.... ik wil niet meer roken!
24-03-2017 15:08
24-03-2017 15:08 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Soms zijn woorden niet genoeg, dus... dikke knuff!
24-03-2017 15:21
24-03-2017 15:21 • Reageer
Ted Krom
Ik ben er nu anderhalf jaar vanaf. Wel met begeleiding gedaan maar uit vrije wil. Ik hoef niet, ik mag. Dit werkte voor mij ook zeer goed in plaats van , ik moet. Dan word het moeilijk. Maar ja.. het duurt even eer dat mijn longen weer optimaal zijn. Vanaf me 15 al gerookt. Word 50 volgend jaar. Reken maar uit.
24-03-2017 15:07
24-03-2017 15:07 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Precies, dat moeten werkt averechts! Dat heb ik bij mijn vorige stoppogingen ook gehad (vóór de twee keer die ik in mijn blog beschrijf). De 'grote schoonmaak' duurt inderdaad lang. Maar... je mag echt mega trots zijn op jezelf!
24-03-2017 15:19
24-03-2017 15:19 • 1 reactie • Reageer
Ingrid Tips en meer
Ik ben zonder cursus en/of middelen gestopt, zo'n 17 jaar geleden. Dus gratis. Wie wil weten hoe kan het hier lezen: https://www.ingridtips.nl/stoppen-met-roken
24-03-2017 14:53
24-03-2017 14:53 • 1 reactie • Reageer
ADHDidi
Heel goed! :) Vandaar ook mijn boodschap: iedereen kan het. Mijn moeder is gestopt omdat ze zwanger was van mij en is ook nooit meer begonnen. Mijn opa stopte na zeker 45 jaar kettingroker te zijn geweest. Zomaar. Van de ene op de andere dag. Hij was het gewoon zat. Jarenlang vertelde men hem dat hij zou moeten stoppen en waarom, daar luisterde hij nooit naar. Sterker nog, hij ging er nog erger van met z'n hakken in het zand. Totdat hij het op een dag zélf wilde. En dat was het belangrijkst.
24-03-2017 15:15
24-03-2017 15:15 • 1 reactie • Reageer
#stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen
Kan je stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen?
Kan je stoppen met roken zonder ontwenningsverschijnselen?
19-10-2018 21:29