Geen rijbewijs. Nou en?

Geen rijbewijs. Nou en?


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

"Mag ze volgende keer met jou meerijden?" vraagt de moeder van een sportgenootje. "Want ik red het dan niet met mijn werk."

Natuurlijk mag dat. We wisselen adressen uit. Ik vraag of ze om half zes klaar staat met haar fiets.

"Met haar fiets?" De moeder kijkt verbaasd. "Is je auto stuk?"

Ik vertel dat ik geen auto heb. En nee, ik bedoel niet dat ik tijdelijk zonder zit. Het is een bewuste keuze. Ik heb geen rijbewijs. Nooit de behoefte gevoeld om dat te halen, ook niet toen mijn tante aanbood de kosten te betalen. Of dat niet lastig is? Hoe ik dat dan allemaal doe? Tja, gewoon. Lopend, fietsend of met het OV. En waarom? Nou, het milieu. En zonde van het geld. En ik vind het lekker om te fietsen. En ik stoor me niet aan het OV. Mijn man dan? Die rijdt er nu in eentje van zijn werk. Anders had het van hem ook niet gehoeven. We hebben het jaren zonder gedaan. Net als onze ouders.

Het sportgenootje rijdt toch maar met iemand anders mee, besluit haar moeder. Dan hoeft ze niet te fietsen. Ze kijkt naar mijn dochter. "Ik wil je voortaan best halen, hoor."

"Maar ik vind fietsen juist leuk," zegt mijn dochter. "Later neem ik ook geen rijbewijs. Net als mamma."Beoordeel

Reviews en Reacties:

4.7 / 5 (15 reviews)
expand_more
Verberg reacties
tja, ik moet er ook niet aandenken om geen rijbewijs te hebben, maar ieder zijn keuze uiteraard. Als je er één hebt, kun je je idd niet meer voorstellen hoe je het zou moeten redden zonder.
| 11:47 |
Zalig... ik heb ook geen rijbewijs en doe alles te voet, met mijn bakfiets of het openbaar vervoer :-)
| 21:34 |
Goed van je!
| 17:35 |
Ik heb een tante die vroeger 15 jaar zonder rijbewijs heeft gereden...Dat noem ik lef!
| 10:13 |
Fietsen is ook niet heel erg (als het niet regent)
| 11:25 |
Fietsen kan gewoon leuk zijn.
| 02:03 |
Al 42 jaar zonder bestuursfunctie - weet niet beter;
| 20:50 |
Goed van je.
| 20:01 |
Goed van je. Al die achterbankkinderen, ik snap dat sowieso niet. Leuk antwoord van je dochter.
| 10:10 |
Ik heb mijn rijbewijs 14 jaar maar fiets of wandel ook graag
| 09:05 |
Dat is tog eens een goed fietsen met zo'n weertje
| 15:58 |
Ik heb mijn rijbewijs pas een kleine vier jaar, maar voor mij hoeft het ook niet zo nodig.
| 14:42 |
:-)
| 15:54 |
Wij hebben de auto weggedaan op de dag na onze pensionering. Fietsen is hier levensgevaarlijk, maar het OV is prima te doen, als je de tijd hebt om 3x zo lang over dezelfde afstand te doen (bussen maken hier complete D-tours, om passagiers, indien nodig, tot aan hun voordeur te brengen).
Onze rijbewijzen hebben we niet meer laten vernieuwen: het reactievermogen gaat in de '3e leeftijd' gestaag achteruit.
| 20:35 |
Fietsen is gewoon heerlijk om te doen en leuker ook nog ... me like it
| 02:06 |
Vind ik ook!
| 15:54 |
Een keuze die je kunt maken, afhankelijk van je woon- en werkplek en de locaties van de scholen en buitenschoolse activiteiten van je kinderen.
Hier zou dat onmogelijk zijn: wij hebben geen fietspaden en fietsen is hier een serieuze zelfmoordpoging.
| 06:29 |
Dat begrijp ik, Nederland is natuurlijk fietsland bij uitstek... en ik heb altijd in de randstad gewoond, scheelt ook.
| 07:32 |
Heerlijk! Een duidelijke keuze! Grappig dat mensen het teveel vinden om fietsend naar de sport te gaan :-)
| 16:14 |
Hahaha, en dit gaat om een kwartiertje fietsen als je doortrapt.

Op school kregen de kinderen tot en met groep drie regelmatig de vraag waarom ze eigenlijk altijd op de fiets kwamen. Hadden we dan geen auto???
| 16:39 |
Ik heb op een basisschool gewerkt en me altijd in volle verbazing en verbijstering afgevraagd waarom er zo verschrikkelijk veel kinderen met de auto naar school werden gebracht. Gewoon een school in de wijk...
| 17:01 |
Bij ons ook. De meeste kinderen wonen binnen een straal van 5 minuten fietsen. De directie heeft al meerdere malen gevraagd of mensen alstublieft lopend of fietsend willen komen, want het is een onveilige chaos op straat.
| 17:12 |
Werkten de ouders van die kinderen ook in dezelfde wijk? Of brachten ze hun kinderen weg om daarna door te rijden naar hun werk?
| 06:31 |
Beide. Maar sommigen reden ook weer naar huis, de winkel of de sportclub. De autodrukte zorgde ook voor onveiligheid en dat was dan weer een reden om kinderen niet te laten fietsen. Dan maar weer de auto.... Enz.
| 09:29 |
Mijn dochter woont in NL. Toen haar kinderen op de basisschool zaten, bracht zij ze 's morgens met de auto naar school en reed daarna door naar haar werk; toen ze op de middelbare school zaten, gingen ze op de fiets. Zoon (tot 2014 ook in NL gewoond) deed hetzelfde.
Ik moet er wel bij vermelden dat zij hun kinderen niet lukraak op de dichtstbijzijnde school plaatsten: wij zijn zowel hier als overzee heel erg kritisch t.a.v. scholen.
| 15:16 |
Ik wil ook niet generaliseren - er zijn altijd goede redenen om die auto te pakken . Maar dat geldt niet voor iedereen.
| 17:24 |

Persoonlijk kanaal
Arbowetten bestonden toen nog niet
Gezondheid & Geest
mentale fysiotherapie
mentale fysiotherapie
Muziek, Kunst & Cultuur
Portret tekenen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen