Herfst in haar hoofd

Herfst in haar hoofd


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

"In mijn hoofd is het ook herfst," zegt mijn moeder. We zitten tegenover elkaar aan mijn tafel. "De blaadjes vallen en dan weet ik het niet meer. Dus als ik iets zeg wat ik al gezegd heb, dan kan ik daar niets aan doen. Dan is er weer een blaadje gevallen." Ze lacht. 

Ik ben blij mijn moeders lach te zien, want ik maak me grote zorgen. De blik in haar ogen is anders. Haar gebit lijkt opeens te groot voor haar mond. Keer op keer staat ze op van haar stoel om haar tas te zoeken ("die staat naast je, mam"). Als we door het dikke fotoboek bladeren ziet ze mijn zus aan voor de hare. 

Haar man vertelt over haar nieuwe angsten. Ze is bang voor het gasfornuis (terwijl ze dat al lang hebben ingeruild voor een inductiekookplaat). Ze is bang dat hij hun huis niet meer kan terugvinden.  Bang voor het donker. Bang voor vijvers. Bang dat er iets gebeurt met de mensen die haar lief zijn. 

Mijn dochter van 9 komt naast haar zitten en kruipt tegen haar aan. Mijn moeder slaat haar arm om haar heen. Het is mooi te zien hoe puur hun contact is. 

"Wat waait het buiten hard, he?" zegt mijn moeder tegen mijn dochter. "In oma's hoofd is het ook herfst." Ze lachen samen.


Beloon de maker en jezelf

Word gratis lid.


Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (12 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Heel mooi geschreven
| 21:53 |
:'-( Dat vind ik erg, dat stadium dat je zelf weet 'dat je dingen kwijtraakt'.
Ze lijkt het toch wel te accepteren dan...?
| 14:47 |
Die laatste twee alinea's..... Om te zoenen zo mooi.....
| 21:41 |
Heel mooi geschreven. Heel gevoelig ook.
| 21:25 |
Mooie manier van denken "herfst in mijn hoofd"
| 20:52 |
Ik weet natuurlijk niet hoe je moeder en dochter er uit zien, maar ondanks dat zie ik ze zo zitten... < 3
Mooi geschreven!
| 20:54 |
Ik heb heb je blog gedeeld
| 21:01 |
Wat heb je dat liefdevol geschreven! Wauw, chapeau!
| 21:19 |
Ze is zich er duidelijk van bewust dat haar korte termijn geheugen achteruit is gegaan en weet dat ook prima te verwoorden, zoals je haar in je 1e alinea citeert.
Wbt de 'nieuwe' angsten: zou het kunnen dat het allang bestaande angsten zijn, waarvan het nu moeilijker voor haar is die te beheersen en te maskeren?
We zijn ergens allemaal bang dat onze dierbaren iets overkomt; het verschil is dat hoe jonger je bent, hoe minder je dat laat blijken. Naarmate je ouder wordt 'slijten je remmen', zelfs als je geen Alzheimer hebt!
| 16:54 |
Liefdevol en ontroerend
| 11:41 |
Hoe het een mens zo in de war kan komen he!
| 09:19 |
mooi goed omschreven
| 08:35 |
Heel naar voor jou en je moeder, maar wat een mooie metafoor!!
| 08:09 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen