×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Pesten: hij roept het over zich af

Pesten: hij roept het over zich af


Ik ben boos, verbijsterd en teleurgesteld. Schreef ik onlangs nog over de lakse houding van onze toenmalige mentor in de periode dat een vriend gepest werd, vanmorgen werd ik met een moderne variant geconfronteerd.

Aan het ontbijt vertellen mijn dochters dat een jongen van school gepest wordt. Al een tijdje, sinds de vaste juf met ziekteverlof is. Hij wordt uitgelachen. Hij wordt buitengesloten. Hij wordt uitgescholden. Hij heeft een kwetsende bijnaam gekregen. Volgens de pesters stinkt hij, is hij vies, wast hij zich nooit en word je ziek als je hem aanraakt.

"Soms lacht hij, mam, maar ik denk dat hij dan eigenlijk wil huilen," zegt mijn oudste. "Dat zie ik aan zijn ogen."

"Weet de invaljuf daarvan?" informeer ik. "Wordt er in de klas wel eens over gesproken?"

Niet dus. Het gebeurt buiten het gezichtsveld van de juf. Voor school, na school, in het speelkwartier en als ze even de klas verlaat. Een groepje meisjes begon ermee. Een paar jongens sloten zich aan. En inmiddels doen ook kinderen uit hogere klassen mee. 

"Maar wij niet hoor mam, en die-en-die-en-die ook niet. En toen we het met zijn allen tegen juf gingen zeggen, luisterde ze helemaal niet. Zij vindt hem volgens mij ook niet aardig, want hij krijgt vaak de schuld van dingen die hij helemaal niet doet."

We fietsen naar school en arriveren wat vroeg. De deur is nog gesloten.

"Kijk dan mam, daar doen ze het weer," zegt mijn jongste. Ik zie het bewuste jochie bij een aantal achtstegroepers staan. Ik hoor de kwetsende bijnaam en hard gelach. En als hij zich een weg door de kinderen baant, springen ze opzij. "Ieuw, je bent besmettelijk!" 

Moet ik ingrijpen? Ik besluit eerst zijn moeder te bellen. Dat doe ik als ik thuis ben. Ze is op haar werk maar staat me graag te woord. Ze vertelt hoe haar zoon elke dag ongelukkig uit school komt. En dat ze al eens met de juf gesproken heeft, maar dat dat geen enkel effect gehad heeft. Ze voelde zich niet serieus genomen. Of ze er bezwaar tegen heeft dat ik contact met de juf opneem? Nee hoor, graag juist.

Tussen de middag vraag ik of juf een paar minuten voor me heeft. Eigenlijk niet, maar vooruit. Ik vertel wat ik gehoord heb en wat ik die ochtend zelf gezien heb. Ik merk aan alles dat ze het allemaal overdreven vindt. In elk klas wordt wel eens geplaagd. En hij roept het ook wel een beetje over zichzelf af. Hij roept het over zichzelf af? Eigen schuld dikke bult??? Ik vraag haar dit toe te lichten. Dat doet ze niet.  Ik loop direct door naar de directrice. Helaas is die vandaag niet aanwezig. Maar ik kan een afspraak maken voor morgen.

Wordt vervolgd. 

Pesten? Eigen schuld, dikke bult!

Hoe een mentor in gebreke bleef.
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties