×

Yoors


exit_to_app Inloggen

camera_alt
Afbeelding toevoegen
Tot ziens, bloedarmoede!

Tot ziens, bloedarmoede!


 
 
 

PAS OP! ONDERAAN DE BLOG STAAN FOTO'S VAN HET INFUUS!

KIJK NIET ALS JE DAAR NIET TEGEN KAN!

 
 
 

Vandaag was eindelijk de dag waar ik al jaren op wachtte: het 'verdwijnen' van de bloedarmoede waar ik al jaren last van heb.

Al sinds mijn twaalfde heb ik last van (ongeveer) chronische bloedarmoede. Tot mijn zestiende werkte het om dagelijks Ferrofumaraat (ijzerpillen) te nemen, wat de huisarts voorgeschreven had, maar na het verwijderen van mijn dikke darm (vanwege erfelijke dikke darmkanker (FAP)) kon mijn lichaam ijzer niet meer verdragen en heb ik een lange tijd zonder geleefd (het ijzergehalte bleef redelijk gelijk). Tot het op mijn achttiende weer mis ging na een operatie. Ik was veel afgevallen in een paar dagen en moest acht keer per dag drinkvoeding van Nutricia nemen, zodat mijn gewicht weer zou toenemen (ik woog nog maar 37 kilo, al heb ik altijd al ondergewicht gehad, wat ook door mijn ziekte komt). Er werden weer ijzerpillen voorgeschreven omdat mijn Hb ook erg laag was, maar mijn darmen verdroegen het niet en ik had dagelijks erge buikpijn. Ik heb tot mijn 23e allerlei middeltjes geprobeerd om het ijzergehalte op niveau te houden (Ferro pillen en drank, homeopathische ijzerpillen, Floradix drank en biologische/natuurlijke ijzerpillen/supplementen), maar niets van dat alles werkte en veroorzaakte buikpijn.

Ik was het zat en ging voor de tigste keer naar de huisarts, omdat het zo echt niet langer kon. Ik was al mijn spiermassa kwijt en kon niet sporten omdat ik geen energie had. School wilde niet meer en ik kwam met moeite mijn bed uit. Mijn eigen huisarts was er niet en de huisarts in opleiding stuurde me naar een internist (een arts die meer weet over de binnenkant van het lichaam, onder andere ziektes en aandoeningen in de organen (bijvoorbeeld bloedziektes en stofwisselingsproblemen)). De internist stelde allerlei vragen om er achter te kunnen komen wat er aan de hand is en hoe het te verhelpen is. Er werd een bloedonderzoek gedaan om te kijken hoe erg de bloedarmoede was en na de uitslag belde ze om te vragen of ik toestemde met ijzerinfusen. Dat wilde ik wel, want dat was misschien wel de laatste oplossing.

Vandaag had ik mijn eerste infuus en was wel zenuwachtig. Op internet las ik dat het wel 4 uur kon duren en had een externe batterij voor mijn mobiel en mijn laptop meegenomen. Bij de behandeling zelf bleek dat het infuus in een kwartier gegeven mag worden, maar ze dit de eerste keer niet doen om te kijken of het een allergische reactie veroorzaakt. Het duurde 25 minuten voordat het zakje met rood-bruinige vloeistof op was en daarna gingen ze naspoelen met NaCl (zoutoplossing en voor extra vocht). Naspoelen is nodig om het laatste beetje ijzeroplossing door het infuus te krijgen (het is de bedoeling dat elke laatste milliliter je lichaam ingaat). Dat duurde ongeveer tien minuten en daarna moest ik nog een half uur ter observatie blijven, om te checken of ik geen reactie op de vloeistof kreeg (hierbij blijf je aan het NaCl infuus zitten). Ik was alleen een beetje misselijk tijdens het infuus en in dat halve uurtje verdween dat ook, dus ik mocht naar huis. Alles met elkaar duurde anderhalf uur en de volgende keren zal het veel sneller gaan.

Er werd verteld dat er een kans is dat ik me de komende paar dagen (± drie) grieperig kan voelen. Als ik me erg ziek voel, moet ik contact opnemen met het ziekenhuis, maar ik ga er niet vanuit dat dat nog gaat gebeuren. Ik voel me tot nu toe nog wel goed, alleen een beetje moe en nog steeds energieloos.

Ik kan niet wachten om me weer goed en energierijk te voelen. Graag ga ik weer sporten om spiermassa te kweken en mijn conditie op te bouwen. Sporten is ook een manier om aan te komen (spieren zijn zwaarder dan vet (wat ik eigenlijk niet heb, maar spieren kweken is alsnog goed voor mijn gewicht)) dus ik wil er zo snel mogelijk mee beginnen. Het lijkt me zo fijn om weer een trap op te lopen zonder bovenaan uitgeput door mijn benen te zakken en bij te moeten komen voordat ik verder kan gaan (ja, zo erg is het soms).
Midnight-reads
Fijn dat er een oplossing is!
16-04-2017 14:32
16-04-2017 14:32 • Reageer
Vinception
Jeetje, wat een heftig verhaal! Gelukkig dat ijzerinfusen de oplossing zijn!
15-04-2017 22:08
15-04-2017 22:08 • Reageer
Laurianne
Wat leuk voor je dat er eindelijk een oplossing is! Hopelijk werkt het snel en voel je je weer energieker! c:
15-04-2017 21:52
15-04-2017 21:52 • Reageer
De Studente
Ik hoop dat je snel een verschil voelt! Mag wel, na al die tijd :-)
15-04-2017 18:13
15-04-2017 18:13 • Reageer
charmedgirl
heb ook al veel ijzertransfusies gehad en het loopt snel in veel beterschap en hopelijk helpt het goed ik probeer de transfusies nog te mijden met ijzerpreparaten
15-04-2017 17:42
15-04-2017 17:42 • Reageer
_PetitCorbeau_
Ik heb ook bij anderen gezien dat ze er heel moe van kunnen zijn
15-04-2017 17:41
15-04-2017 17:41 • Reageer
Chalija
Fijn dat je dit achter de rug hebt. Hopelijk ga jij je beter voelen, zodat je weer de dingen kunt doen welke jw graag wil. Succes.
15-04-2017 17:41
15-04-2017 17:41 • Reageer