×

Yoors


exit_to_app Inloggen

480
camera_alt
Afbeelding toevoegen
60
De wondere wereld van zweetlucht

De wondere wereld van zweetlucht


Zweetlucht kan enorm intrigerend zijn. Het kan vies zijn, heel erg vies of juist lekker. De meeste mensen kunnen hun eigen lucht nog wel tolereren en zelfs die van een geliefde hoef je niet erg te vinden. Het kan echter allemaal zo veranderen, bijvoorbeeld de lucht die je achterlaat in kleding kan al een stuk minder lekker ruiken. Die lucht van je partner kan ook een omslag maken, zodra de liefde is bekoeld. De ergste lucht is die van vreemden, al hangt de graad van hoe erg die lucht is ook weer af van een aantal zaken.

De man die meer dan alleen water bracht

Vroeger toen ik in een kapsalon stage liep, kwam er een man water brengen. Die man droeg altijd een penetrante lucht van oud zweet bij zich. Ik herinner het me nog goed omdat ik naar voren werd geduwd om de papieren van ontvangst te tekenen. Terwijl ik bij het horen van de verhalen van tevoren nog dacht dat het wel mee zou vallen, herstelde ik mijn mening op dat moment meteen. Mijn collega's daar vroegen zich altijd af of die man nooit van deodorant had gehoord.

Een stel met een luchtje eraan

Een andere keer tijdens een bezoek aan de Efteling, werden we af en toe getrakteerd op een mengeling van zweet, poep en urine. Wanneer we om ons heen keken, merkten we op den duur een stel op dat er nogal verfomfaaid uitzag, om het zo netjes mogelijk te verwoorden. Het was een geur die geen plezier gaf aan ons en een vernietigende werking op onze eetlust had. Zelfs wanneer ze ver uit onze buurt stonden, merkten we het nog steeds op. Een vieze geur kan als het ware je neus vastpakken en hem in de houdgreep leggen.

Verklaring van een stinker

Jaren daarvoor werkte ik als bijbaan voor een zorginstelling voor bejaarde nonnen. Een van mijn collega's vertelde me daar dat ze een aandoening had, waarbij een gewone deodorant bij haar juist een omgekeerd effect gaf. In plaats van het verbloemende geurtje dat we gewend zijn, verergerde deodorant juist haar eigen zweetlucht. Om deze reden moest ze altijd op zoek naar een speciale deodorant zonder toegevoegde stoffen. De man in de kapsalon had daar misschien ook last van; het stel in de Efteling was gewoon gebrekkig in hun hygiëne goed houden, vermoed ik.

De lucht van mij en anderen

Dit waren allemaal onaangename ontmoetingen met geur, mijn eigen zweetlucht kan ik echter ontzettend verliefd op zijn. Een van de grootste voordelen aan thuiswerken vind ik namelijk mijn geur die iedere dag verandert en dat ik pas deodorant op hoef te doen als ik met mensen in contact kom. Geloof me; ik kan veel meer hebben van mezelf dan van een ander, maar mijn moeder vind mijn zweetlucht dan weer niet aangenaam. Bij een relatie ruik ik met plezier aan de oksel van die persoon, bij vriendinnen en bij mijn moeder net zo. Dat durft mijn moeder dan ook nog wel bij mij te doen. Al vind ik die lucht nooit zo lekker als die van mijzelf, toch kan ik het hebben.  

Het halo- en horn-effect

Typisch is het wel dat die man in de kapsalon en die collega bij de zusters een heel ander effect teweeg kan brengen. Het kan iets te maken hebben met het halo- en horn-effect, waarbij iemand die je mag meer bij je kapot kan maken dan iemand die je niet mag. Dat brengt ons weer terug bij hokjesvorming, iets wat mensen zelfs van nature uit lijken te doen. Je moet je er bewust tegen verzetten om dit tegen te houden, maar wat doe je met de onbewuste intenties die verscholen zijn. Is het wel echt volledig uit te bannen of blijven we altijd wel sluimerend bezig met alle hokjes? Wat nou als je een horn-effect tegen jezelf hebt?  

Gebruikte bronnen; 
Ingrid Tips en meer
In een kantoorbaan voelde ik me niet op mijn gemak bij één collega. Bij haar in de buurt transpireerde ik als een gek en dat rook men. Terwijl ik zeer hygiënisch ben. Echt een brrrrrrrrr effect had ze op mij.
25-01-2017 15:59
25-01-2017 15:59
Rudi
Ja, geurtjes kunnen speciaal zijn en zijn niet voor iedereen lekker. :-)
11-01-2017 16:34
11-01-2017 16:34
Ramona Vroom
Verschilt idd, sommige mensen stinken wel erg sterk en snel.
11-01-2017 00:50
11-01-2017 00:50
Cynthia Reindersma Kat
mooi geschreven! Persoonlijk heb ik vaak meer moeite met liters parfum om me heen, of de combi zweet met parfum, zo ieets als poep met lavendelgeur op de wc
10-01-2017 21:23
10-01-2017 21:23
Pandtine
Wat een interessante blog!
10-01-2017 18:43
10-01-2017 18:43
Piteke van der Meulen
Interessant en het verschilt ook nog van mens tot mens, de één is veel gevoeliger voor geur dan de ander
10-01-2017 17:43
10-01-2017 17:43
irene.schievink
Ik vind het verschrikkelijk als ik mezelf ruik. Gelukkig komt dit maar zelden voor. Andermans geuren kan ik gek genoeg vaak wel hebben.
10-01-2017 17:38
10-01-2017 17:38
johan_jongedijk
Ja zweetlucht kan vreselijk zijn maar idd. Okk niet maskeren met deo werkt ook niet altijd
10-01-2017 17:23
10-01-2017 17:23
Creatief met Gea
Maar wat dacht je van die doordringende deo lucht waar veel longpatienten last van hebben
10-01-2017 17:15
10-01-2017 17:15