De dood of de gladiolen

De dood of de gladiolen


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

Dat gezegde betekent zoveel als: ik waag het erop. Het wordt een mislukking of een glorieuze overwinning, ‘alles of niets’.

Ik dacht hieraan toen ik nadacht over oud worden. Ik roep wel eens: ‘ik wil vijfennegentig jaar worden!’, maar ik vind dat redelijk opportunistisch. Als ik namelijk op mijn zeventigste een beroerte krijg en vervolgens na de zinloze poging te herstellen met behulp van revalidatie alsnog kwijlend in een rolstoel vijfentwintig jaar moet wachten op mijn dood, wil ik dat dan écht? Nee natuurlijk niet. Als kwaliteit van leven in die mate achteruit gaat, dan moet ik er niet aan denken! Als niemand me meer opzoekt, als ik volledig afhankelijk wordt van anderen, als ik achter slot en grendel moet voor mijn eigen veiligheid, wie is er dan bij gebaat? Niemand. Mijn kinderen niet, mijn omgeving niet, de staatskas niet. Komt het volgend dilemma om de hoek kijken: we zijn allemaal zo dankbaar dat de medische wetenschap zoveel kan: maar kunnen we niet gewoon te veel? Iemand reanimeren, dat hij het net redt, en vervolgens wegkwijnen in een rolstoel, omdat je het ‘net gered’ hebt, dankzij de wonderen die verricht werden? Begrijp me niet verkeerd: als je nog plezier beleeft, en dankbaar bent dat je je kinderen nog kunt zien, als je nog vreugde ziet in de kleine dingen, wie ben ik dan om dat te willen manipuleren?

Maar toch. Als ik hard roep dat ik vijfennegentig wil worden, hangt dat erg af van de omstandigheden. Beter kwaliteit van leven gehad tot mijn zestigste, dan doodongelukkig sterven op mijn vijfennegentigste. En trouwens, ‘alles of niets’ is ook zo’n relatief begrip. Want alles is wel veel. Soms kom je iemand tegen en dan wordt snel gevraagd: ‘alles goed?’ Nou, precies, alles is wel veel. En niemand zit te wachten op een lang verhaal, dat het niet goed gaat.

Afgelopen zondag zaten we op een terrasje in de Noordoost polder. Er kwamen vier mensen op het terras zitten, een ouder echtpaar en een jonger stel. De dame van het oudere echtpaar herhaalde telkens haar zinnen, waaruit ik duidelijk kon opmaken dat ze behoorlijk in de war is. Toen ze na het nuttigen van een ijsje na drie kwartier weer richting de auto liepen, liep de oudere heer hand in hand met zijn vrouw. Het greep me aan. Dan heb je samen de oorlog overleefd, dan heb je samen kinderen en kleinkinderen gekregen, dan stond je schouder aan schouder naast elkaar door dik en dun; en dan heb je dit! Echtgenoot, maar bovenal hulpverlener.

Nee, de uitspraak dat ik vijfennegentig wil worden zal ik iets voorzichtiger uit moeten spreken. Ik vind gladiolen wel mooi, maar niet ten koste van alles en iedereen.

help

Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (7 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Knap geschreven! In het verzorgingshuis waar mijn oma verbleef zei iemand: iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn.... zolang alles nog werkt zoals je wilt voel je je niet oud.
| 09:57 |
Ik heb dat dus ook, ik roep altijd dat ik 100 wordt. Eigenlijk bedoel ik dus, dat ik graag gezond 100 wil worden. Het zou fijn zijn als ik weet wie mijn hand vasthoudt.....................
| 06:55 |
Oef, wat een mooie oneliner, die laatste zin! En ja gezond oud worden en dan gewoon in je slaap er tussenuit piepen... dat zou humaan zijn.
| 08:50 |
Dat is de perfect manier om te gaan inderdaad, maar voorlopig nog niet hoor! 
| 21:15 |
heel mooi geschreven.
| 15:57 |
Dankjewel moeder van drie.😊
| 16:29 |
Ik ben al oud en kwetsbaar
Net als ieder boven twintiger 
Dankbaar voor wat ik kreeg tot nu toe
| 15:25 |
Heel mooi gesproken Frutsel!!!
| 16:29 |
we hebben de NOP trouwens gemeenschappelijk,ik ben er geboren
| 16:30 |
Oh bijzonder! Wij waren er aan het geocachen en vogels kijken. Zelf ben ik geboren en getogen op de Veluwe maar de NOP is ook mooi! Een heel ander landschap. Toch vind ik de gecultiveerde bossen erg mooi.
| 16:35 |
Dat heb je mooi geschreven!
| 13:48 |
Dankjewel Hans!
| 13:50 |
Heel moeilijk inderdaad. Zelf vind ik 84 jaar redelijk. Maar hoef het ook niet per se te halen ten koste van alles. Dit jaar ben ik 61 geworden, merk wel dat ik 84 jaar eigenlijk helemaal niet oud vind. 
| 13:31 |
Ja, ik vind het best een complexe materie. Nu vinden we 64 jong, dertig jaar geleden was dat al best oud. En nu gaan we op reis als we 84 zijn. En nee, niet ten koste van alles hoor, als het klaar is, zijn gewoon je dagen op.
| 13:46 |
Precies. Weet je, ik leef bij de dag, maar focus op later. Ook 60+ers moeten dromen blijven koesteren. 
| 13:48 |
Dat is een ding wat zeker is! Idealen houden voor de toekomst, maar jezelf kietelen in het NU.
| 13:57 |
Precies.  
| 14:00 |
Voeg liever leven aan je dagen toe dan dagen aan je leven.
| 13:30 |
Ja!!! Dat is een hele mooie uitspraak! Die had ik nooit eerder gehoord.
| 13:45 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen