Wat is nou eigenlijk hartcoherentie

Wat is nou eigenlijk hartcoherentie


settings
  • Instellingen
  • Positie

    Automatische scrolling

       

Omdat ik vorig jaar in het revalidatiecentrum was, heb ik ook van een therapeut Hartcoherentietraining gehad. Ik ben daar zo van opgeknapt en ik wil dit niet voor mezelf houden maar graag met iedereen delen. Want heel veel mensen hebben stress en zorgen en daar is dit een goede hulp bij.

Wat weten we nu eigenlijk van ons hart? Dat hij normaal klopt en dat hij sneller klopt bij inspanning. De hersenen sturen signalen naar ons hart om sneller te gaan klopppen bij inspanning……denken we en dat is dus niet waar!!

De signalen van ons hart naar de hersenen hebben heel veel te doen met stress en emoties maar ook op een hoger niveau met begrip, geheugen, focus en probleemoplossing. Het is dus zo: Ons hart en onze hersenen communiceren constant beide kanten op.

We hebben allemaal verschillende hartritmepatronen. Je bent een beetje gestrest, heel erg gestrest en dat heeft allemaal een coherent effect op ons cognitieve en emotionele functioneren.

Toen ik net bij dat revalidatiecentrum kwam en dus ook voor het eerst bij de therapeut voor hartcoherentie, sloot hij me aan op een apparaat die de hartslag meet. Mijn hartslag was een chaos en hij zei dat dat bij de meeste mensen zo was. Ik was gestrest, geëmotioneerd door alle problemen die er nog waren. Je kunt dan op een gegeven moment niet meer helder denken, de herinnering stagneert, leren ging niet zo goed meer en de juiste beslissingen kon ik ook niet goed nemen. Daarom nemen we in zo’n situatie ook vaak ad hoc beslissingen of impuls beslissingen.

Positieve gedachten en emoties hebben juist hele goede effecten op onze hartslag. Het versterkt de positieve gevoelens en emotionele stabiliteit. Als je die positieve gevoelens oproept, en daar moet je even voor trainen maar dan lukt het ook, maak je je hart coherent, samenhangend dus. En het levert je niet alleen een voordeel op voor lichaam en geest maar het heeft ook effect op hoe we denken en voelen.

Waar is zo’n hartcoherentietraining nou heel goed voor:

1.      Stressklachten

2.      Hoofdpijn

3.      Slapeloosheid

4.      Vermoeidheid

5.      Depressie

6.      Hoge bloeddruk

7.      Hart en vaat ziekten

8.      Kanker

Ik heb van mijn therapeut twee gigantisch mooie nummers meegekregen, die obver dit onderwerp gaan. Ten eerste is dat het nummer van Stef Bos: De onderstroom

De golven zijn de dagen

De dagen van het jaar

Het lijkt alsof zij vertellen

Hoe het ons vergaat.

Maar het is de onderstroom, die niemand ziet,

Die bepaalt de richting

Op elk gebied.

 

Mooi he, super mooi en tot slot deze nog Acda en de Munnik: Vandaag ben ik gaan lopen.

 

Vandaag ben ik gaan lopen

Ik was het maanden al van plan

Maar pas toen iedereen gezegd had dat het niet kon ging ik lopen

Kijk me lopen toch, hier loop ik dan.

 

Vandaag ben ik gaan lopen

Ik heb de meningen geteld

En heb bedacht dat het niets uit maakt

Want als men niks vind word zelfs dat nog als een mening je verteld.

 

Vandaag ben ik gaan lopen

En waar ik loop is van nu af aan een weg.

 

Vandaag ben ik gaan lopen

Ik maak me klein bij elk geluid

Ik ben veel banger dan ik was, toen ik nog stil stond mag zo wezen, maar ik kom eindelijk, ik kom eindelijk voorruit.

 

Vandaag ben ik gaan lopen

En waar ik loop is van nu af aan een weg.

 

Wat geweldig he, ik heb er zoveel aan gehad. En op mijn mobiel heb ik een app: HeartRate+pro en als ik mijn ademhalingsoefeningen eens vergeet, doe ik het samen met deze app.

Ik hoop dat jullie eens gaan oefenen met je ademhaling zodat je hart wat rustiger wordt en je hoofd ook. Succes!!Beoordeel

Reviews en Reacties:

5.0 / 5 (6 reviews)
expand_more
Verberg reacties
Onlangs een hartfilmpje laten maken, mijn hart is in orde.
| 10:41 |
Super. Hartstikke mooi. Hartcoherentie werkt op stress. Als je veel stress hebt dan is je hartslag heel chaotisch. Dat had ik toen. Maar nu ben ik zoooooo zennnnn. Haha.
| 10:45 |
Maar mijn bloeddruk (onderdruk) was toen hoog. Ben benieuwd binnenkort op controle.
| 10:47 |
Die is belangrijk. De onderdruk. Hoop dat het goed is. Liefst heb ik dat het 80 is. Bij mij was het steeds 90. Zonder roken zal het beter zijn.
| 10:48 |
Bij mij was het 100 de laatste meting (weken geleden)
| 10:49 |
Ja dat is veel te hoog. Ai.maar je kunt het wel naar beneden krijgen. Minder zout, medicatie.
| 10:50 |
Medicatie was niet nodig (hopenlijk blijft dat zo) dit is de grens zeg maar. Minder zout, meer bewegen en afvallen was het advies.
| 10:50 |
Ja moeilijk.
Wij moeten weg. Feestje. Wie bedenkt dat nou. Van 11 tot 2. Hihihi
| 10:53 |
Kan he :) Veel plezier
| 10:58 |
Het was super gezellig.
| 14:51 |
Leerzame blog
Ik deel hem voor je
| 12:50 |
Dank je hoor.
| 14:27 |
Dank je wel.
| 14:27 |
Fijn als je dan alles in de rust weer hebt gekregen he...leerzaam
| 19:30 |
Dank je hoor. Super xxx
| 19:48 |
mooie blog en leerzaam. Ik ben super positief dus dat is goed voor mijn hart heb ik gelezen. Mediteren doe ik al helemaal niet moet ik zeggen. Denk wel dat veel mensen er wat aan hebben.
| 21:54 |
Ik hoop het. Maar jij bedankt hoor.
| 22:13 |
:-)
| 00:02 |
Mooi blogje! Het rijtje waar de training goed voor is, zoals bijv. kanker en hart en vaatziekte, zou ik persoonlijk niet in dit rijtje zetten. Heeft wat meer uitleg nodig dan hoofdpijn ;-)
| 21:15 |
Is waar maar totale ontspanning is dan ook goed en hoop.
| 22:13 |
Een mooie blog. Ik doe altijd 's avonds in bed een meditatieoefening om een rustige hartslag en rust in mijn hoofd van te krijgen.
| 19:05 |
Precies, dat is hartstikke goed. Adem in, bovenin vasthouden en adem uit, onderin vast houden.
Bij mediteren zeggen ze altijd dat je gedachten gewoon toe moet laten, maar ik denk dan: en nare gedachten dan? Weet jij dat?
| 20:06 |
Dat verschilt per meditatie om je vraag te beantwoorden. Wat is je doel van/onderwerp van je meditatie bijvoorbeeld en wat voor soort meditatie Als je alleen mediteert en nog niet zoveel ervaring hebt ermee, zou ik adviseren om de nare gedachten om te vormen naar een andere. Dat is al moeilijk zat, ook in meditatieve vorm. De gedachte zal nog eel terugkomen tijdens die meditatie. Kwestie van oefenen, oefenen...... Als je vaak mediteert zal je merken dat je een diepere ontspanning krijgt en zal je of geen of weinig nare gedachten hebben. Veel mensen krijgen beelden. En gedachte die je niet wil kan je ook een beeld geven door bijvoorbeeld op een strand te gaan lopen of iets waar je in ieder geval blij van wordt. Wanneer je meer ervaren bent kan je de nare gedachte ook beter analyseren. Wat is de reden dat die gedachte er is? Kan weer tot een mooi inzicht leiden misschien. Zoveel mogelijkhefen wat dat betreft. Nog een tip. Je kan in je meditatie ook vragen aan jezelf stellen.......
| 21:11 |
Mooi antwoord en hier kan ik wat mee. Dank je heel hartelijk hoor.
| 22:12 |
Graag gedaan!
| 22:16 |
:))
| 23:08 |

private lease goedkoop
private lease goedkoop
Fun & Entertainment
prEiffeltoren
prEiffeltoren
Fashion & Lifestyle
Onderzoeken
Food & Drinks
Mosselen sofrito
Mosselen sofrito
Gezondheid & Geest
Vegan haren wassen
Vegan haren wassen
 
×

Yoors


exit_to_app Inloggen