Een bloem voor papa


Deze week zijn zowel mijn zoon als ik jarig. Hij wordt 5 jaar en ik 41. Voor onze verjaardagen komen er even gezellige blogs online. Ik wil mijzelf even niet te erg plagen.

Zoonlief heeft een goed idee.

Zoonlief wilde graag een bloem voor papa kopen. Dat vond ik wel een goed plan dus gingen we zaterdag een bloem kopen voor vaderdag. Dat kan best wel een onderneming zijn voor een bijna 5 jarige met autisme. Zeker als het in een paar winkels erg druk is. We moesten namelijk ook nog even boodschappen doen.

Een drukke winkel.

We hadden net een drukke lidl achter de rug die nu niet bepaald groot opgezet is. Dit veroorzaakt wat prikkels, zeker als het druk is. Normaal staat hij in een karretje maar nu wilde hij beginnen met duwen. Helaas kwam het karretje een beetje te vol en kon hij niet meer makkelijk in het karretje. Hierdoor werden de prikkels een beetje te veel en leverde dat een kleine beet in mijn arm op. Hier reageer ik heel streng op. Goed het was weer tijden geleden dat hij mij echt pijn gedaan heeft maar hij moet wel weten dat dit niet kan. Toen we afgerekend hadden mocht hij even stoom afblazen over het plein heen en hij mocht het kruidvat in.

Rondje rennen in het kruidvat

Het kruidvat is voor hem gewoon geweldig. Hij neemt een run het plein over en als ik geluk heb staat hij stil voor de deuren van de winkel. Daarna kunnen we naar binnen en loop ik rustig achter hem aan. Vandaag duwt hij iemand opzij en ik moet dat dus corrigeren. Doe ik dat niet ter plekke leert hij het nooit. Ja ik heb hulp van mensen nodig op zulke momenten. Het is prettig als zij even blijven staan en ik mijn zoon op die manier leer dat hij het eerst even moet vragen. Dat punt ging goed en de mevrouw in kwestie verstond mij niet maar begreep dat ik deze kleine knul even een lesje beleefdheid wilde geven dus ze hielp mee. Later legde ik het in het Engels een beetje uit. Goed het avontuur kruidvat hadden we gehad.

Leeuwin mama

Ik zou op weg gaan naar huis maar zoonlief herinnerde mij dus aan een bloem voor papa. In de bloemenwinkel was het druk. Er werden twee klanten geholpen en de derde stond te wachten. Hierna waren wij aan de beurt. Ik was met hem aan het kijken welke bloem hij leuk zou vinden voor papa en maakte voorzichtig duidelijk dat hij niet aan de bloemen mocht komen. Hij luisterde redelijk goed naar mij. En zolang ik bij hem bleef ging het netjes. Toen dacht iemand dat hij zich er mee mocht bemoeien. Zoonlief duikt achter mij weg en hij krijgt nog een opmerking naar zich toe. Dat werd mij te gortig dus zei ik dat dat je dat er van hebt als er iemand zich mee bemoeit die hij niet kent. Helaas vond hij het nodig om het probleem bij mijn zoon neer te leggen. Dus maar eens gevraagd of hij wist wat autisme was. Weer een korte door de bocht opmerking terug was het gevolg. Ja dan neem ik het op voor mijn zoon en dan ben ik net zo kort door de bocht. Fijntjes verteld dat ik het zelf wel aan kan en dat hij zich er niet mee moet bemoeien. Ondertussen was deze man aan de beurt en hadden we geen last meer van hem. Sorry hoor maar dit soort mensen kan ik echt heel goed missen. Voor wie het nog niet weet: Wij als ouders weten heel vaak hoe we onze kinderen moeten opvoeden. Dat kun je heel goed aflezen van onze houding en onze reacties op onze kinderen! (zo gal gespuid nu verder in de winkel)

Aardige verkoper

Ondertussen kwam een winkelmedewerker onze kant op. Waarschijnlijk had hij al half gezien wie de eigenlijke klant was en vroeg heel vriendelijk waar hij ons mee kon helpen. Ook met zijn houding deels gericht op zoonlief. Ik zeg tegen zoonlief dat hij mag zeggen wat hij wilt. Wat gebeurd er? Ja hoor zoonlief zegt welke bloem hij wil en pakt deze voorzichtig uit de vaas. Ik vertelde zoonlief dat hij deze aan “die meneer” moest geven. De jonge man die ons hielp had hier zichtbaar plezier in. Hij vroeg ook of het een cadeautje is. Ik vroeg dat dus weer aan zoonlief en die zij ja. Wat er nu gebeurde was zo mooi! Hij mocht de lintjes uitzoeken achter de toonbank! Zoonlief pakte ze. Daar hoort gelijk een instructie van mij bij want als het lukt trekt zoonlief de halve rol leeg. Dat ging goed en zoonlief koos 3 kleurtjes uit. Daarna gaf ik zoonlief geld waarmee hij kon betalen. Hij kreeg geld terug en mocht dit in mijn portemonnee doen. Zoonlief blij, ik blij en gelukkig dat dit zo mooi gegaan is en de winkelmedewerker had geloof ik hier ook plezier in.

Geef de bloem maar een plekje.

Na dit leuke avontuur werd het tijd om naar huis te gaan. Wel via de speeltuin. Helaas was de weg naar huis langer dan de weg naar de winkels. Zoonlief was maar moeilijk vooruit te branden en ik sleepte een zware boodschappenwagentje achter mij aan. Toen we dan ook in de speeltuin waren kreeg zoonlief al snel dorst en zijn we niet lang daarna naar huis gegaan. Eerst zorgde ik voor de mooie gerbera die zoonlief voor papa had uitgezocht. Zoonlief heeft deze zelf een plekje gegeven.