Wat is je inkomen als je partner overlijd?


Soms merk ik dat mensen niet goed weten dat wanneer je in mijn financiële situatie zit, het niet helemaal slecht hoeft te zijn. Wanneer je ANW krijgt (iets waar je recht op hebt wanneer je partner met wie je samenwoont overlijdt en jullie samen een kind opvoedde) hoeft het niet altijd zo te zijn dat het slecht geregeld is. Zeker wanneer je ook nog eens nabestaande pensioen krijgt voor zowel je kind als jezelf.

Het is hier best goed geregeld.

Soms mogen wij ons er best even bewust van gemaakt worden dat het hier niet altijd slecht geregeld is. Ja er zijn slechte situaties, het is voor sommige mensen (of misschien wel vele) niet goed geregeld. Zelf heb ik ook in die situatie gezeten. Ik kocht zoveel mogelijk bij de aldi en de lidl. Alleen goedkope producten en bijna nooit nieuwe kleding. Voor onze zoon kregen we nog wel eens kleding. Toen we dubbele kinderbijslag kregen werd het iets makkelijker maar het was nog steeds geen vetpot. Dat kwam door een paar dingen. Als eerste kwam dat omdat ik niet werkte. Of beter gezegd ik werkte niet voor een werkgever die uitbetaalde in geld. ;) Daarnaast had mijn man een laag inkomen via de WSW. Ook kreeg hij nog een inkomen (uitkering) via het UWV. Beide was niet veel maar we konden het net redden. Wel was het vaak heel goed wikken en wegen wat wel en vooral niet kon. Het klopt dat mijn man gerookt heeft en daar ook veel geld aan uit gaf. Dat hij (en wij) daar nu dus de hoogste prijs voor betalen is ook waar.

Een bitter en zuur pluspunt.

Het enigste maar zeer zure en bittere voordeel van het overlijden van mijn man is dat mijn zoon en ik er financieel op vooruit gegaan zijn. Dat is zo verschrikkelijk bizar en voor mij ook onwerkelijk. Ik kan het soms nog steeds niet geloven. Zoals het er nu uitziet is het meer dan alleen het geld van zijn roken. We krijgen beide nabestaanden pensioen waarvan het deel van onze zoon niet belast wordt en ook tot een bepaald bedrag niet meegeteld wordt bij mijn inkomen voor de toeslagen.

Vroeger was niet alles beter.

Vroeger was het anders. Mijn vader was een tiener toen zijn vader overleed. Uit de verhalen van mijn oma en mijn vader begreep ik dat ze het niet makkelijk hadden. Ook de vader van mijn man viel al jong weg. Uit de verhalen van mijn man begreep ik dat ook zij het niet makkelijk hadden. Beide moeders moesten gaan/blijven werken om het gezin draaiende te houden. Beide vaders zijn in de jaren 60 overleden. Wanneer ik dan nu naar mijzelf kijk besef ik dat ik financieel heel veel geluk heb.

Nog even wachten op.....

Ik zit nu nog op één ding te wachten, of eigenlijk 3 dingen. Dat is de verrekening met de drie toeslagen die ik krijg. Kindgebondenbudget, huurtoeslag en zorgtoeslag. Dit wordt berekend aan de hand van mijn inkomstenbelasting. Die moet ik dus zodra het kan gaan doorgeven. Ik had ze al doorgegeven aan de belastingdienst zodra ik wist wat de bedragen waren en het lijkt er op dat er niks zou veranderen maar ik ben pas gerust gesteld wanneer ik de werkelijke afrekening zie.